Razboiul din fiecare toamna dintre brutari si depozitari a capatat, in acest an, accente penibile. In timp ce Patronatul din domeniu anunta, printr-un comunicat, scumpirea painii cu 400-500 de lei pe bucata chiar de ieri, marii producatori nu confirma cresterea de pret.

Astfel, potrivit unui comunicat al Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie Rompan, pretul painii se va majora, in medie cu 400-500 lei, de la data de 1 octombrie 2006.

"Principalele cauze ale cresterii pretului la paine sunt pierderile inregistrate de sector si o rata a profitabilitatii de sub 2%.

Morarii si brutarii cumpara materia prima mai mult din silozuri decat de la producatori, ceea ce contribuie la cresterea pretului painii, in conditiile in care depozitarii vand graul cu 500 de lei mai mult decat este pretul pietei", ne-a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.El sustine ca producatorii de paine vor inregistra pierderi mari daca nu vor majora pretul painii.

"Cresterea pretului la paine depinde de companii, in medie cu 400-500 de lei pe bucata", sustine oficialul din cadrul Rompan. Pretul de achizitie al graului de la depozitari este in prezent de 3.500 - 3.700 lei / kilogram.

Scumpirea anuntata de Rompan este legata si de cheltuielile necesare pentru implementarea sistemului calitatii in sectorul de morarit si panificatie, multe dintre companiile de panificatie contractand imprumuturi bancare pentru a face fata. "La data de 1 octombrie a intrat in vigoare sistemul calitatii in sectorul de morarit si panificatie.

Companiile care produc paine au inceput sa investeasca in acest sistem de calitate. Pretul painii este influentat si de implementarea acestui sistem de calitate. Majorarea tarifelor la utilitati si alte cheltuieli care apar in procesul de fabricatie vor influenta pretul painii", sustine Popescu.

Citeste articolul complet in Gandul