Traian Basescu critica mediocritatea invatamantului si recomanda exigenta

Mai bine un cinci meritat decat un zece aranjat

de C.N.A.     HotNews.ro
Luni, 2 octombrie 2006, 0:00


Traian Basescu

Studentii au inceput, luni, un nou an universitar de la care asteapta conditii mai bune in camine, burse mai mari si invatamant de calitate. Politicienii au cautat diverse centre universitare pentru a participa la festivitatile de deschidere a cursurilor.

Presedintele Traian Basescu a ales Universitatea "Transilvania" din Brasov unde, minute bune, a criticat dur, inca o data, mediocritatea sistemului de invatamant din Romania.

"Am etichetat invatamantul romanesc ca mediocru, nu cu rea vointa ci plecand de la realitate.Trebuie sa fim realisti. Sa iesim din mediocritate daca vrem sa fim performanti", a spus seful statului.

Traian Basescu si-a motivat criticile prin faptul ca nicio universitate romaneasca nu este clasata in primele 500 ale lumii:

"Este un motiv de ingrijorare. Sa venim cu autoevaluarea acolo unde suntem in mod real. Niciuna din universitatile din romanesti nu intruneste jumatatea punctajului pentru a intra in primele 500 de universitati ale lumii", a declarat presedintele aratand ca tari vecine ca Ungaria si Polonia au cate doua universitati in top 500.

"De 16 ani neglijam educatia ceeea ce explica de ce suntem atat de departe de alte tari ale lumii", a adaugat Basescu.

Invatamant de calitate, competitiv si accesibil tuturor

Presedintele considera ca pentru a deveni performant sistemul romanesc de invatamant trebuie sa tina cont de calitate, competitivitate si sa acorde sanse egale la educatie tuturor.

Din punct de vedere al calitatii invatamantului, Basescu a criticat, mai ales, faptul ca studentii nu au posibilitatea sa-si aleaga orele optionale acestea fiindu-le furnizate "la pachet".

In plus, a spus presedintele, profesorii nu-si tin cursurile pentru care sunt platiti ci le cumuleaza in timp ce au alte activitati: procurori, angajati la Curtea de conturi, Parlament etc.. ceea ce agraveaza si mai mult calitatea invatamantului in unele universitati.

Basescu a criticat si guvernele de pana acum care au intarziat alocarea de bani necesari pentru educatie a spus ca este primul an in care invatamantul a primit mai multi bani.

"Calitatea invatamantului trebuie asigurata de stat cu o foarte buna infrastructura", a precizat Traian Basescu.

"O natiune fara o educatie puternica are viitorul pus sub semnul intrebarii. Un sistem de educatie performant este singurul care, alaturi de sistemul de sanatate, pot garanta evolutia pozitiva a societatii", considera seful statului.

Bani numai pentru rezultate

Referitor la competitivitatea invatamantului, Basescu a criticat faptul ca Ministerul Educatiei nu aloca fonduri pentru cercetare in functie de proiecte si performanta fiecarei universitati.

Seful statului considera ca in toate cele 49 de universitati de stat resursele financiare trebuie alocate numai acolo unde s-au obtinut rezultate.

In acest sens, el a felicitat Universitatea "Transilvania" din Brasov pentru proiectele viabile trimise ministerului de resort.

Sunt prea putini cu studii superioare

Traian Basescu considera necesar ca pana in 2010, 7% din populatia intre 25-64 ani sa participe la un sistem de educatiei continua, pentru a creste perfomanta educatiei.

De asemenea, seful statului considera ca trebuie sa creasca umarul studentilor in urmatorii ani si a criticat faptul ca doar 10% din populatia Romaniei are studii superioare, pe cand in Europa, 15-17 procente au diploma de licenta.

O alta nemultumire a presedintelui este aceea ca nu toti tinerii care vor sa invete au sunt sanse egale pentru accesul in universitati. Traian Basescu a exemplificat ca din mediul rural doar 1-2 % din tineri au acces la invatamanul universitar din cauza calitatii slabe a educatiei.

"Este mai bun un 5 meritat decat un 10 aranjat"

Presedintele a tras un semnal de alarma si in ceea ce priveste pregatirea absolventilor de facultate si a explicat ca standardul lor de performanta este sub nivelul cerut de companiile angajatoare.

Traian Basescu a spus ca numai cresterea exigentei in invatamant da sansa absolventilor de a fi angajati in marile companii. Astfel, el le-a cerut studentilor sa fie exigenti cu ei insisi.

"Este mai bun un 5 meritat decat un 10 aranjat", le-a spus seful statului studentilor.

Camine inca in mizerie

Traian Basescu s-a referit si la situatia lucrarilor de reparatii si de modernizare inca nefinalizate in caminele studentesti:

"Situatia din camine este o realitatea asumata de Guvern, de ministerul Educatiei si de mine, ca amploarea lucrarilor din camine nu se puteau face in acea luna in care caminele au fost libere pentru a se putea lucra in ele", a declarat Traian Basescu.

Seful statului considera ca lucrarile de modernizare a caminelor trebuie finalizate pana la 31 decembrie 2006.

Presedintele i-a felicitat pe cei care se ocupa de centrul universitar Brasov pentru modul in care au administrat fondurile consistente alocate in 2006, care se ridica la nivelul sumelor primite de tot invatamantul romanesc anul trecut.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


208 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Sa tintesti tot mai sus (Luni, 2 octombrie 2006, 13:00)

  Maximus [anonim]

  Traiane, excelenta comparatia cu tarile vecine Ungaria si Polonia. Poate ele au pornit cu un start mai bun ca noi, dar daca vrem sa fim demni, atunci sa ne comparam mereu cu aceste tari care sunt aproape de noi si sa ne stabilim tot timpul stacheta cat mai sus - altflel, n-o sa progresam niciodata.
 • 0 (0 voturi)    
  invatamantul romanesc (Luni, 2 octombrie 2006, 13:21)

  sile [anonim]

  Acum vreo doua saptamani si ceva in urma cand Presedintele a facut prima data afirmatia ca invatamantul romanesc este mediocru.Unii, printre care si fosta ministru a invatamantului, Ecaterina Andronescu, tare s-au mai suparat si au sarit ca arsi sa-l combata.
  Desigur nu ei aveau dreptate pentru ca daca ar fi avut dreptate atunci ar fi foarte greu de explicat de ce cu un invatamant bun Romania este pe la coada tuturor clasamentelor europene in ceea ce priveste performanta economica,cercetarea stiintifica,starea justitiei s.a.m.d.
  Cu alte cuvinte, am impresia ca multora nu le este clar ca nivelul de civilizatie si de dezvoltare economica si sociala al tarii este in directa legatura cu nivelul de pregatire scolara al cetatenilor ei.
 • 0 (0 voturi)    
  invatamintul romanesc (Luni, 2 octombrie 2006, 13:42)

  bonyess [anonim]

  ca din toata romania, intii trebuie sa dispara elefantii din invatamint, ca sa se poata face performanta.

  haideti sa deschidem o dezbatere nationala pe tema, sa vedem care este ponderea oamenilor tineri in universitati - ma refer la profesori.

  fondurile sunt dirijate in alte scopuri cu nerusinare. strigind permanent dupa salarii, abat atentia de la deturnarea fondurilor pe care le primesc totusi.

  am umplut tara de 'manageri', economisti si altele profesii din care nu iese nimic, se toaca banii altora. cind invatamintul o sa aiba ca efect cercetarea, si aceasta inovatia si performanta, o sa mai vorbim.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrarea in top 500 - un proces lung, ce are nevoie de initializare imediata! (Luni, 2 octombrie 2006, 13:51)

  Gigi [anonim]

  Prima chestie: nu pot sa nu remarc lejeritatea cu care critica Basescu sistemul universitar! El de pe ce planeta vine? Nu face politica de 16 ani? Nu a mai fost la guvernare? Ce masuri a luat in timp? De facut observatii de genul asta...tot romanu' e in stare.

  O prima remarca este ca Romania are materie cenusie, dar care nu mai este in tara. Sunt sigur ca avem romani in toate cele top-500 universitati! Din pacate nici o universitate nu este Romaneasca. De ce? Pentru ca in primul rand suntem zero la cercetare, ma refer la banii care se baga in Ro. Este un sistem clientelar, unde nu se incurajeaza o ierarhie sanatoara, pe merit. E plin de papagali vorbitori care sunt mari Profi Universitari, scosi pe pile si clientelisme. Ce va asteptati ca acesti domni(ne) sa promoveze? Inconpetenta genereaza inconpetenta!

  Referitor la marirea numarului de studenti, cred ca este absolut fals. O mare problema dupa revolutie a fost exact aceasta marire, absolut aberanta, care a dus ca tot dobitocul sa faca o facultate, la particular. Astfel, s-a diluat consistenta unei diplome de facultate. Sunt oameni care termina in facultate si fac o munca de tehnician, ceea ce nu este normal. Tocmai pentru ca o diploma nu valoreaza nimic. Ar trebui desfiintate 90% din facultatile particulare, pentru ca ele nu genereaza decat impostori cu diploma.
 • 0 (0 voturi)    
  pestele de la cap se impute (Luni, 2 octombrie 2006, 13:59)

  cristian [anonim]

  Mediocritatea sistemului de invatamant reflecta mediocritatea clasei politice romanesti in ansamblul ei. Lipsa de profesionalism a conducatorilor, notele mediocre ale presedintelui (chiar si numele acestuia) nu pot genera decat rezultate la fel de modeste. Mediocritatea inseamna cel mai mic numitor comun ajuns la putere in Romania manelistilor, a unor prezentatoare durdulii (gen Teo de la Protv) si a unor programe tv/radio de 3 parale. Sa traiti mediocru, ca Basescu si vecinii dvs!
 • 0 (0 voturi)    
  subfinantare invatamant suprafinantare securisti (Luni, 2 octombrie 2006, 14:05)

  scarbitu [anonim]

  bani la golani
  iar studentii la dracu
  asta-i si politica lui basescu
  a carui aschie nici nu s-a desprins de ceausescu
 • 0 (0 voturi)    
  performanta universitara in Romania (Luni, 2 octombrie 2006, 14:08)

  monica L [anonim]

  -ca sa ai performanta in universitati trebuie sa asiguri conditii civilizate de trai si studiu studentilor: camere bine dotate si echipate, curate in camine/ campusuri, loc individual in biblioteca si la calculator, literatura de specialitate din romania si strainatate, copii xerox dupa materialele indicate ca bibliografie obligatorie... orientare pentru obtinerea de locuri de munca part time... si nu in ultimul rind, cadre universitare cu calificarile si gradele academice corespunzatoare, cu contracte pe durata determinata in functie de evaluari si performante academice / cercetare.... adica cel putin cit ofera orice universitate in tarile dezvoltate
  -ce-ar fi fost daca presedintele Basescu ar fi luat cele 9-10 milioane euro alocate Franco(phony)ei si le-ar fi directionat catre reabilitarea si echiparea caminelor pt studenti, pentru amenajarea de noi spatii in camine?
  -eu cred ca prioritare in Romania sint educatia si ocrotirea sanatatii, si nu platirea de recompense Frantei pentru faptul ca ne-au sustinut a la longue pentru integrarea in UE
 • 0 (0 voturi)    
  iar critica Basescu? (Luni, 2 octombrie 2006, 14:11)

  ddd [anonim]

  Se tine numai de critici. Si solutiile cine sa le dea? Opozitia?
 • 0 (0 voturi)    
  performanta universitara in Romania (Luni, 2 octombrie 2006, 14:12)

  monica L [anonim]

  -ca sa ai performanta in universitati trebuie sa asiguri conditii civilizate de trai si studiu studentilor: camere bine dotate si echipate, curate in camine/ campusuri, loc individual in biblioteca si la calculator, literatura de specialitate din romania si strainatate, copii xerox dupa materialele indicate ca bibliografie obligatorie... orientare pentru obtinerea de locuri de munca part time... si nu in ultimul rind, cadre universitare cu calificarile si gradele academice corespunzatoare, cu contracte pe durata determinata in functie de evaluari si performante academice / cercetare.... adica cel putin cit ofera orice universitate in tarile dezvoltate
  -ce-ar fi fost daca presedintele Basescu ar fi luat cele 9-10 milioane euro alocate Franco(phony)ei si le-ar fi directionat catre reabilitarea si echiparea caminelor pt studenti, pentru amenajarea de noi spatii in camine?
  -eu cred ca prioritare in Romania sint educatia si ocrotirea sanatatii, si nu platirea de recompense Frantei pentru faptul ca ne-au sustinut a la longue pentru integrarea in UE
 • 0 (0 voturi)    
  tinta (Luni, 2 octombrie 2006, 14:16)

  crazy diamond [anonim]

  Ar fi fost util de stiut in fata cui a fost tinut discursul prezidential. Erau prezenti profi, studenti, ofiteri, in afara de ziaristi?
 • 0 (0 voturi)    
  papagal (Luni, 2 octombrie 2006, 14:19)

  mirko [anonim]

  mai, da' pe toate le stie papagalu' asta din poza. la toate se pricepe...
 • 0 (0 voturi)    
  Dinozaurii si impostura (Luni, 2 octombrie 2006, 14:24)

  sorinsov [anonim]

  Desi monica a pus punctul pe i, ca de obicei :), as remarca totusi ca si in invatamant coruptia e uriasa, ca peste tot. Fosti mahari peceristi, foste cadre de la Stefan GHEORGHIU, rinoceri si dinozauri care se infrupta \precum capusele din fondurile si asa subtirele alocate invatamantului. Impostura prolifereaza, monica, stii bine. Daca s-a ajuns ca Mischie sa fie PROF. UNIV. DOCTOR !!!!!!!!!!! :( :((( Rusine !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  sa vorbim cuvinte (Luni, 2 octombrie 2006, 14:28)

  gabi [anonim]

  Cauzele dezastrului din invatamantul romanesc sunt complexe si , sunt de fapt aceleasi cu ale dezastrului intregii Romanii , in toate domeniile .
  Problema este ca , suntem cu totii experti analisti . Vedem , constatam , facem liste negre ... dar , nimeni nu ia nici o masura . De ce ? Sa fie doar lipsa de simt practic ?
 • 0 (0 voturi)    
  dinozaurii comunisti nu lasa pe nimeni in locul lor (Luni, 2 octombrie 2006, 14:37)

  gigi [anonim]

  catzi profesori la universitatzi au studiat in occident ?

  nu sunt lasatzi sa ocupe locurile de catre odraslele mediocre ale profesorilo fosti gloriosi activisti PCR ,


  GENERATZI UN SCENARIU IN CARE UN ABSOLVENT DE STANFORD VREA SA SE ANGAJEZE LA POLOITHNICA ?

  pai cine sa l lase,sunt acolo profesori de peste 70 de ani............de la Bumbesti Livezeni sunt acolo.....
 • 0 (0 voturi)    
  da (Luni, 2 octombrie 2006, 14:42)

  suca [anonim]

  monica L cear fii daca l-ai pune pe cel care a hotarat sa se faca francofonia la noi si nu pe basescu.

  "Cu prilejul intalnirii la varf de la Beirut, din 2002, Romania si-a depus candidatura pentru organizarea celui de-al XI-lea sommet, in 2006, cerere aprobata la Oagadougou, in 2004. "
  oare cine? oare cine?

  ddd daca basescu nu critica in atatea randuri crezi ca se miscau?
  dau exemplu cu criza aviara, cu inundatiile si chiar cu ANI-ul care nu vroia sa iasa din guvern.
  Ai vrea guvernul(patriciu) sa se critice singur?

  este o obsesie, daca ceva nu merge e devina basescu ori ca exista ori ca nu face decat sa critice. nu-s devina aia care nu fac...
 • 0 (0 voturi)    
  Ciudat (Luni, 2 octombrie 2006, 14:42)

  ixus [anonim]

  Parca acum cateva luni il auzeam pe Basescu spunand ca lui nu prea i-a placut scoala. In schimb acum are dreptate, sistemul nostru educational e mediocru , si se vede, Insusi presedintele e exemplul cel mai bun al lipsei de educatie a romanilor, avand in vedere ca totusi contracandidatul sau la alegeri a fost un profesor universitar, iar el a castigat facand bascalie.
 • 0 (0 voturi)    
  E bine sa criticam (Luni, 2 octombrie 2006, 14:50)

  dodo [anonim]

  Basescu e om umblat si are termeni de comparatie.El ,ca presedinte, sa faca o facultate de elita in toata Romania,la care
  sa intre numai cei cu medii exceptionale.Taxele sa fie pe masura,sau sa fie posibil sa primesti un credit rambursabil la obtinerea locului de munca,cu conditia sa ai materie cenusie de exceptie.
  Eu am mai propus si sa se faca o clinica de elita in Romania,sa nu se mai duca presedintele ,sau altii ca el,in strainatate sa se trateze,blamind Romania ca nu are conditii europene de oferit.
  Critica poate fi si eficienta,nu numai distructiva.
  Totul e sa iei decizii dupa ce ai constatat deficiente.
  Numai sa critici ,nu ajunge.
 • 0 (0 voturi)    
  bravos, natiune! (Luni, 2 octombrie 2006, 14:52)

  forever student [anonim]

  Sunt la a 3-a facultate... una pe banii statului, celelalte doua pe ai mei. Si?! Credeti ca mi-a ridicat cineva statuie?! Diploma e vazuta la fel, indiferent de ce institutie este emisa...
  Sa mergeti in caminele cu bai comune, sa vedeti ce e acolo... sa mai mergeti prin amfiteatre iarna, cand multe geamuri sunt spate, in cel mai fericit caz.... sa dati examene in conditiile alea... sa picati examene pentru care ati invatat un semestru intreg din cauza ca nu ati pus plicul intre foile tezei... sa aveti profesori (valorosi, e drept) trecuti de 80 de ani care nu mai pot vorbi coerent (desi au enorm de multe de spus)... sa fiti pusi in fata unor materiale biologice "expirate" de ceva vreme... acesta este invatamantul superior din Romania!
  Fericiti cei ai caror parinti i-au trimis direct la universitati particulare... ei n-au intampinat problema cazarii niciodata, caci au stat cu chirie, n-au indurat frigul din salile de curs, ci doar faptul ca n-au gasit loc de parcare... mai multe n-are sens sa spun, oricum... speranta moare ultima... poate nepotii mei vor invata nu numai de placere, ci si cu placere, daca intelegeti ce vreau sa zic.
 • 0 (0 voturi)    
  pt 17 dodo (Luni, 2 octombrie 2006, 14:59)

  Red frame [anonim]

  ...?

  ai uitat cine s-a batut pentru ca 5% din PIB sa fie acordat educatiei ...? si asta nu numai pentru ca era o promisiune electorala, dar pentru ca guvernul c*rului se facea ca a uitat si ca preocuparea lui cea mai importanta era sa stea de vorba cu cetateanul Patriciu in timpul grevei profesorilor ....
  cred ca basescu face bine ca ii nu lasa pe dinozaurii din educatie sa doarma linistiti
 • 0 (0 voturi)    
  probleme, probleme... (Luni, 2 octombrie 2006, 15:13)

  Vasile [anonim]

  De cate ori se discuta despre starea invatamantului nostru observ doua dominante: decaderea sistemului de invatamant si faptul ca romania e plina de creiere. Aceste doua aspecte sunt mai mult decat suficiente sa ne asigure material de dezbatere cel putin o luna...
  Concret:
  - in universitatile noatre pe de o parte nu se aloca destui bani, pe de alta parte se fura pe rupte (ca aproape peste tot - consecinta a lipsei unor MODALITATI de CONTORL EFICIENTE)
  - peste tot majoritari sunt - asa cum spune si Gigi la *4 - papagali si lingai - oameni incapabili de a genera propiecte si a concretiza planuri de invatamant viabile si inchegate pentru studenti
  - problema generalizata a lipsei pregatirii profesorilor de a INVATA si de a se ADAPTA la nou. Multi nu pot sa isi ajusteze programele si materialele de curs in asa fel incat sa le faca ATRACTIVE, DIGERABILE si PRACTICE.
  - coruptia din randurile profesorilor, dar ATENTIE! mai ales din randurile SECRETARELOR si auxiliarilor din universitati!!!! Este atat de usor sa iei o nota de trecere prin spaga ca aproape nu mai merita sa te chinui sa inveti. Mai mult in cazuri cum sunt Univ. de medicina de la Oradea - TREBUIE sa dai spaga ca sa ai sanse sa treci anumite examene...(si asta nu e decat un exemplu)
 • 0 (0 voturi)    
  probleme, probleme....(continuare) (Luni, 2 octombrie 2006, 15:13)

  Vasile [anonim]

  - Este foarte adevarat ca de cele mai multe ori conditiile din camine lasa de dorit (o exceptie notabila - Alba iulia - unde au facut imbunatatiri vizibile in standardele de cazare pentru studenti) dar nu pot sa ma abtin sa nu ma intreb: DACA STUDENTII SUNT ...?INTELECTUALI APROAPE FORMATI ? cum se explica ca in baile comune din camine ti se intorc matele pe dos daca nu trece femeia de servici timp de 2 zile consecutiv?!!!!
  Cerem conditii dar cum corectam si controlam MARLANIA unora (nu pot sa gasesc un cuvant mai plin de ...substanta)?
  - are si tov. Basescu dreptatea lui - am ajuns sa ingrosam randurile mediocrilor dar acelasi Gigi de la *4 intreaba retoric - cu ce SOLUTII VINE DOM?BASESCU pentru a misca macar un pic caruta ostenita a invatamantului universitar romanesc?
 • 0 (0 voturi)    
  probleme, probleme....(continuare) (Luni, 2 octombrie 2006, 15:21)

  Vasile [anonim]

  - Este foarte adevarat ca de cele mai multe ori conditiile din camine lasa de dorit (o exceptie notabila - Alba iulia - unde au facut imbunatatiri vizibile in standardele de cazare pentru studenti) dar nu pot sa ma abtin sa nu ma intreb: DACA STUDENTII SUNT ...?INTELECTUALI APROAPE FORMATI ? cum se explica ca in baile comune din camine ti se intorc matele pe dos daca nu trece femeia de servici timp de 2 zile consecutiv?!!!!
  Cerem conditii dar cum corectam si controlam MARLANIA unora (nu pot sa gasesc un cuvant mai plin de ...substanta)?
  - are si tov. Basescu dreptatea lui - am ajuns sa ingrosam randurile mediocrilor dar acelasi Gigi de la *4 intreaba retoric - cu ce SOLUTII VINE DOM?BASESCU pentru a misca macar un pic caruta ostenita a invatamantului universitar romanesc?
 • 0 (0 voturi)    
  si?! (Luni, 2 octombrie 2006, 15:24)

  David [anonim]

  Ungaria are 2 universitati in primele 500...normal.Ei baga bani.Pentru ei merita...(studentii aia din top 500 ies pe strada si cer rasturnarea guvernului.Extraordinar, ce performanta, sa instruiesti niste tembeli.Care ies la teve si spun ca au mintit 2 ani.Tara din UE).Baga`ti puIa`n ea, Base.Nu ne mai compara cu nenorocitii aia.Sa`i ia dracu de bozgori.Vor universitate la noi in tara.Sa o ia sus!
  Polonia are 2 universitati in primele 500.Si?!Asta i`a ajutat sa devina vreo mare putere in Europa?Nu.Se duc la italieni si dau in cap la lume, ca i`a ajutat Walesa sa devina oameni si papa sa devina oameni rai.In Italia ei si albanezii fac toate draciile.Halal educatie si la aia.I`au educat universitatile din top 500 sa devina vardisti.

  Macar noi tre`sa fim cinstiti.Nu le meritam.Ce sa facem cu 10 universitati(nu 1, 10!) in top 500?
  Sa ne dam mari la dineele pe care le face Base cu jmecherii din Europa?!Aiurea.Toate universitatile de la noi scot oameni deosebiti.La dracu`, scot genii.Prin toata lumea asta, in toate domeniile, exista romani buni.Exceptionali in ceea ce fac.Daca erau in top 500 universitatile pe care le`au terminat ei, oare erau mai buni?!Erau pe dracu...
  Daca erau universitatile din Romania intre primele 500 oare studentii romani nu mai rupeau gardurile pe stadioane?!Aiurea...
  Avem universitati senzationale.Nu vorbesc de cladiri, ca alea stau sa cada.Dar nu cad.Stau acolo si adapostesc profesorii.Ei inseamna universitatile.Si sa dea dracu` daca noi nu avem profesori exceptionali...pe la toate universitatile din top 500 sunt romani...2 exemple:Sorbona si Cambridge.Acolo predau sau au predat romani.In America romanii tin conferinte.La Oxford dom`Nastase(Adi) a vorbit 3 ore si nu s`a plictisit nimeni...asha ca dati`le dracu` de geamuri sparte si mucegai in camine, ca alea inseamna sistemu` din Romania.Ganditi`va la Oameni.Ca ei sunt universitatile.Si ei sunt de top10.
 • 0 (0 voturi)    
  Cel mai bun guvern pt educatie (Luni, 2 octombrie 2006, 15:26)

  danger [anonim]

  E adevarat ca mai sunt multe de facut pt educatie, si anul asta e semn bun, ca s-au bagat bani multi in scoli, renovari, calculatoare, cladiri noi etc. inclusiv, salarii, chiar daca profesorii ar merita si mai mult.
  Eu cred ca suntem pe drumul cel bun, pt ca in sfarsit s-a luat decizia de a promova un avantzaj competitiv important al Romaniei: educatia si inteligenta. Cine investe azi in educatie, maine va avea un avans considerabil pe piata mondiala. Fara asta nu avem cum sa traim in bunastare, sa fie clar.
  Nu cu manelisti si loaze o sa progresam, iar smecheria nu salveaza Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  pt 23 (Luni, 2 octombrie 2006, 15:40)

  George D. [anonim]

  ai o varza maxima in logica si exprimare. ghiveci!
 • 0 (0 voturi)    
  discutie relevanta (Luni, 2 octombrie 2006, 15:42)

  Maxim [anonim]

  Va recomand discutia pe tema invatamantului de pe forumul ziarului Cotidianul.
 • 0 (0 voturi)    
  populisme (Luni, 2 octombrie 2006, 15:47)

  ddd [anonim]

  Basescu este populistul perfect. Spune intotdeauna ce vrea sa auda urechea sensibila a romanului de rand. Pe mine superficialitatea acestui personaj ajuns presedintele tarii ma sperie. Ok, am auzit ceea ce stiam deja: invatamantul e prost, integrarea mediocra, armata politizata, "grupurile de interese exista", unii ziaristii sunt "lichele". Dar imi lasa impresia ca toate sunt spuse pentru ca romanii invatati cu portia de "paine si circ" sa aplaude cu frenezie toate iesirile justitiarului Basescu si ca in fond este un spectacol regizat fara nici o consecinta la nivelul realului. Daca se va schimba ceva in tara asta (si se va schimba) nu se intampla pentru ca Basescu a tras doua injuraturi pe un post de televiziune sau altul si gata. Sa ne spuna Basescu ce realizari are, mai ales pe plan extern, confom atributiilor presedintelui el ar trebui sa reprezinte Romania pe plan extern si lucrurile sunt cam in impas / fara sa mai punem la socoteala nivelul execrabil al englezei si francezei care il face penibil. Macar la capitolul asta Iliescu avea mai mult vointa.
 • 0 (0 voturi)    
  replica pt ddd (Luni, 2 octombrie 2006, 15:57)

  sorinsov [anonim]

  Fara sa il apar pe tb, te intreb eu pe tine, mai draga ddd: Bombo cum era ??? Sau nu te-a trimis si pe tine prea distinsul "profesor universitar" a.n. la "numarat oua" ??!!! :)) Mai nou, Bombo declara nonsalant, in public, ca, citez "Cei mari o au mica, iar cei mici o au mare" !!! :))))) Stimate tovarase ddd, cred ca si un marinar crescut in porturi ar rosi in fata a ceea ce a putut debita un asa-zis "european", profesor universitar, etc,etc,etc. Aviz admiratorilor lui bombo: il faceti pe base nu stiu cum\, dar al vostru Bombo cum e ????
 • 0 (0 voturi)    
  pt ddd (Luni, 2 octombrie 2006, 15:58)

  suca [anonim]

  de ce tot insisti sa-l faci mai vinovat pe basescu ca critica decat pe aia care fac sa fie invatamantul mediocru?
  de ce nu amintesti ca el s-a batut pt bugetul pe invatamant si nu gasca patriciana
 • 0 (0 voturi)    
  In sfarsit cineva care vede si in profunzime.. (Luni, 2 octombrie 2006, 16:09)

  tetelu' | [anonim]

  ..pentru ca toate problemele pleaca de la educatia si mentalitatea oamenilor, care, dupa cei 7 ani de-acasa, se formeaza in scoli si universitati. De-acolo trebuie inceputa o reforma radicala pe toate planurile care tin de invatamant. Ma refer la pregatire profesioanala, constiinta civica, civilizatie, atitudine fata de mediul inconjurator, tot ce inseamna educatie. Altfel vor privi lucrurile niste oameni care vor fi trecut printr-un mediu educational ridicat la nivelul civilzatiei vestice. Si cu astfel de oameni vom putea spera si la o schimbare de mentalitate in timp.

  Analiza lui Basescu ar trebui sa fie un exemplu pentru tot restul clasei politice. A prezentat punctual aspectele critice ale invatamantului sustinandu-si criticile cu argumente stiintifice actuale relevante: topul celor mai bune universitati din lume, situatia tarilor vecine, etc. Si a implicat in analiza toate partile care participa la situatia actuala: profesori, studenti, guvern si chiar si pe el.

  E clar ca analiza n-a facut-o el personal de unul singur, dar asta arata ca exista niste oameni care se ocupa in mod organizat de probleme de genul asta, si care incearca sa miste ceva , sa caute miezul problemei si sa traga un semnal de alarma.
 • 0 (0 voturi)    
  pt.23 (Luni, 2 octombrie 2006, 16:25)

  sile [anonim]

  Modul in care te exprimi denota cu varf si indesat cat de nemaipomenit este sistemul romanesc de invatamant.
  Apropo,te-au invatat vreodata la scoala ca nu e frumos sa vorbesti urat in public?
  Ori poate ca nici nu ai facut scoala sau poate ai avut niste profesori care vorbeau asa cum vorbesti tu acum....!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  full de asi cu decari in coada (Luni, 2 octombrie 2006, 17:13)

  Leave them kids alone [anonim]

  Un cinci (meritat sau nu) nu face nici cat o ceapa degerata. Astea sunt fraze pentru electoratul traditional pesedist.
 • 0 (0 voturi)    
  educatia e una si instructia alta (Luni, 2 octombrie 2006, 17:50)

  Dodo [anonim]

  Cineva spunea ca nivelul de comportare al studentilor lasa de dorit,desi sunt inteligenti si instruiti.
  Acolo trebuie sa se inceapa munca:in familie.
  Citi intelectuali se scobesc in nas pe strada si fac pipi in parcuri publice...
  Eu prefer un prost educat decit un intelectual prost crescut.
  Dupa ce e trecuta proba educatiei,poti face scoli de elita.
 • 0 (0 voturi)    
  Invatamantul Romanesc (Luni, 2 octombrie 2006, 18:10)

  G [anonim]

  Principalu criteriu in realizarea topului a fost performanta profesorilor. Basescu a laudat de fapt invatamantul romanesc cand l-a facut mediocru. 'La pamant' ar fi expresia potrivita. Problema e ca merge din ce in ce mai rau. Majoritatea studentilor care raman in universitati nu sunt varfurile de lance ale generatiei, ci aceia care nu si-au gasit de lucru in mediu privat. Sa vedeti in 10-20 de ani cat de bun o sa fie invatamantul romanesc universitar.
 • 0 (0 voturi)    
  Basescu combate mediocritatea: mai bine un 5... (Luni, 2 octombrie 2006, 18:12)

  Marius [anonim]

  Base populistul imperfect: critica, ca doar situatia nu e roza, tot timpul va fi ceva de criticat, dupa care da cu bata in balta: mai bine un 5 meritat decit un 10 nemeritat.
  Ca sa ajungi departe, mai bine un 10 meritat. Cu 5 ramai in mediocritate...
 • 0 (0 voturi)    
  basescu dixit! (Luni, 2 octombrie 2006, 18:21)

  corso [anonim]

  Hai ca e caraghios acest humpty dumpty al politichiei romanesti.
  La vrajeala nu e nimeni mai bun, la fapte....
  Parca a fost ministru al transporturilor, parca a fost primar al capitalei.Si ce-a facut?Crema puca vax albina. Probabil intelepciunea si-o ia din 'lampa fermecata" plina cu whisky, si de la consilierul sau "johnnie walker ".
 • 0 (0 voturi)    
  pt marius (Luni, 2 octombrie 2006, 18:39)

  suca [anonim]

  ori na-i inteles mesaju ori intelegi numai ce vrei.
  pana la "10 meritat" trebuie eliminat "10 arnajat". iar pasul e un 5 meritat.

  mai nou base e "populistu imperfect"? cum vine asta?
  copyright... ceva?:)
 • 0 (0 voturi)    
  pt suca (Luni, 2 octombrie 2006, 19:05)

  Marius [anonim]

  Nu e nici un copyright, feel free to use it :)
 • 0 (0 voturi)    
  Bani in educatie ? :) (Luni, 2 octombrie 2006, 20:56)

  gigel [anonim]

  Pentru cei care sustin asa hotariti ca cu bani se rezolva totul :
  Stimati domni.
  Sau tovarasi. Este un lucru absolut normal intr-o universitate ca
  sefii de catedra/facultate sa faca afaceri cu banii alocati pentru
  dezvoltarea infrastructurii. Desigur, se face dezvoltare. Dar la modul urmator :
  Dom' profesor X, sef al catedrei de Y primeste bani de la buget pentru cresterea
  infrastructurii. Cum domnul X este inventiv din fire si stie mai bine decit altii,
  face achizitiile de la firmele rudelor si prietenilor, obtinind niste preturi cu citeva
  zeci de procente mai mari decit ce s-ar fi putut obtine direct de la liderii pietei,
  mai ales in conditiile unor achizitii de volum susceptibile de a fi discount-ate consistent.
  Idem pentru licente software - se arunga sume exorbitante pe licente care nu sint
  utile decit palmaresului domnilor profesori, dar in nici un caz studentilor.
  Si apoi desigur, sa nu uitam si de politica introducerii pe usa din dos a
  catedrei a acelorasi rude, care devin seminaristi peste noapte,
  cu toate ca respectivii sint tufa dpdv. profesional si nu le ajungi
  nici cu aracul la nas.
  Cele de mai sus se intimpla acum prin ASE si prin alte universitati.
  Si probabil sint aceiasi indivizi care acum citava vreme au cheltuit
  o suma absolut exorbitanta pentru nu stiu ce naiba pictura pe
  peretii/tavanul mai sus numitei institutii de invatamint.
  Si daca tot spunem lucrurilor pe nume, poate ar trebui ca sa se vorbeasca
  si de toate esecurile umane care se imput in scaunele lor universitare, esecuri umane care sub pretextul exigentei ating culmi inca neegalate de
  mirlanie la adresa celor care nu s-au ridicat la inaltimea dorintelor lor
  sau culmi neegalate de misoginism, la adresa bietelor fete care de
  asemenea nu s-au ridicat la inaltimea pretentiilor domniei sale.
  Mai trist este insa ca asemenea mizerii nu se intimpla doar cu fosilele
 • 0 (0 voturi)    
  Bani in educatie ? :) (2) (Luni, 2 octombrie 2006, 20:57)

  gigel [anonim]

  ...Mai trist este insa ca asemenea mizerii nu se intimpla doar cu fosilele
  de 60-70 de ani, ci si cu profesorii mai tineri. Imi amintesc acum citiva
  ani de un scandal in care un profesor de engleza la acelasi ase ajunsese
  sa ceara elevilor drept mita...prezervative. Da, ati citit corect.
  Prezervative.Desigur, mai sint si citiva oameni integri in invatamintul
  romanesc, insa din nefericire prea putini. Restul sint ori niste jigodii
  intreprinzatoare avide de a-si atrage comisioane din banii pe care ii ruleaza
  (sau din mita directa) sau sint niste pramatii frustrate al caror singur scop
  in viata este sa arate nemernicilor de studenti cit de mici sint in comparatie
  cu domniile lor, profesorii. Stimati domni, profesorii trebuie sa fie in primul
  rind niste *exemple* de conduita,corectitudine,verticalitate dar si de omenie,
  atunci cind este cazul. Abia cind majoritatea profesorilor vor fi astfel sa
  indrazniti sa comentati ca din cauza banilor este invatamintul la pamint.
  Si nu, nici argumentul ca din cauza lipsei banilor au ajuns sa fie asa cum
  sint si sa ia mita : cind au ales sa se limiteze si sa ramana in facultate
  pe post de seminaristi in loc sa-si urmeze o alta cariera, nu i-a obligat
  nimeni sa faca aceasta alegere. Daca totusi au facut-o, atunci sa-si asume
  resposabilitatea pentru alegerile lor si sa nu mai isi exteriorizeze
  frustrarile in alta parte.
  Ca incheiere : nu, nici studentii nu-s usi de biserica, astazi mai mult
  ca niciodata. Dimpotriva. Insa asta este alta discutie - acum nu am
  vrut sa punctez citeva idei referitoare la "bietii" profesori.
 • 0 (0 voturi)    
  Legea junglei (Luni, 2 octombrie 2006, 22:47)

  Ionescu Georgeta [anonim]

  Banii primiti pentru educatie s-au impartit in unele facultati dupa legea junglei. Decanul isi ia partea leului. Mai arunca o halca in ograda secretarului stiintific. Se aloca bani pentru specializari pe cale de diparitie, in timp ce pentru specializarile cu cautare sau cele noi nu se gasesc resurse. Buna echipa manageriala. Dupa ei, potopul.
 • 0 (0 voturi)    
  pt marius (Luni, 2 octombrie 2006, 23:39)

  suca [anonim]

  trebuie sa recunosti ca ai fost cat se poate de... concis:)
 • 0 (0 voturi)    
  student bursier... (Marţi, 3 octombrie 2006, 1:21)

  ana [anonim]

  poate ca acest subiect deja nu mai este de actualitate si poate nimeni nu va mai citi comentariul meu dar as fi vrut sa am posibilitatea de a-mi exprima indignarea in legatura cu o situatie...
  sunt plecata cu o bursa in suedia luata pe merit fara bani, spagi sau pile pentru care am muncit foarte mult. aici la universitate nivelul de invatamant depaseste asteptarile mele de civilizatie cu mult peste cele romanesti.
  va intrebati stimati politicieni de ce studentii romania nu se mai intorc? pai mai intai ar trebui sa puneti la punct sistemul de echivalare si nu sa puneti un student care isi reprezinta tara si poate e singurul in domeniu sa vina in tara si sa constate ca trebuie sa repete anul la ambele limbi straine pe care le stie desi la una dintre ele are calificative internationale. cand corect ar fi sa o refaca doar pe cea pe care nu a studiat-o. ba mai apoi il puneti sa isi plateasca si facultatea ca deh...trebuie sa treaca la taxa...si toate astea pentru ca vrem sa fim europeni. mai invatati domnilor de la sistemul european care permite studentului sa isi faca PROPRIUL PLAN DE INVATATANT SUPERIOR continand cursuri din institutii diferite asta numai ca sa vina in AJUTOR studentului.
  cat despre ironia sortii ca ajungi sa fii mai apreciat aici decat acasa ce sa mai spun...no comment...
  peste un an atat spun...o sa imi para rau ca m-am intors insa tot o sa lupt cu dintii aici sa dovedesc ca romanii sunt cei mai buni....
 • 0 (0 voturi)    
  Nota 5 pentru Romania (Marţi, 3 octombrie 2006, 7:47)

  Micul roman [anonim]

  Avem invatamantul pe care il meritam.

  Eu nu intreb de ce este ce este invatamantul in halul acesta pentru ca stiu (ca si voi am urmarit cangrenarea Romaniei din ultimii 10-12 ani mai ales). In timpul lui Ceasca erau cativa cu pile, dar restul erau pe "propriile picioare". Acum poti cumpara nu numai orice dar si pe oricine (diplome, joburi, decani, sefi de comisii de orectare, premiul unu la olimpiada: avem di tati, intrati si cumparati!).

  Vreti sa stiti ce note sa dam invatamantului? Incepeti cu Ministrul invatamantului si terminati cu profesorii copiilor vostri daca sunt la scoala.

  Intrebarea mea este: credeti ca se mai poate schimba ceva?
  Cand cangrena se instaleaza nu exista decat doua cai: fie tai, scapa de tesutul infectat sau mori!

  PS As vrea sa va ganditi ca cei avuti si puternici care ne conduc
  nu isi trimit copiii decat in scoli private sau la universtati adevarate si nu din Romania.

  Deci ce treaba au ei cu invatamantul romanesc?

  Asta e pentru plebe. Plebe saraca, supusa, tacuta, umila, proasta pana la capat. Dar atat de usor de condus si manipulat?

  De aia admir popoarele vestice si pe americani: ei nu sunt usor de condus, ei nu sunt dusi cu zaharelul, ei pun probleme politicienilor si-i schimba des.

  Ei chiar folosesc puterea celor multi sa schimbe legi si chiar lupta pentru ei si cei pe care ii iubesc. Ei chiar se aliaza pentru a-si atinge scopurile si chiar stiu ce-nseamna o comunitate.

  Noi nu stim sau poate am uitat dupa atatia ani de comunism. Dar ce ii invatam pe copii nostri? Ca Becali e viitorul si, ce Dumnezeu, e un absolvent mediocru de invatamint mediocru.
 • 0 (0 voturi)    
  joaca de-a invatamintul (Marţi, 3 octombrie 2006, 14:20)

  adriana [anonim]

  cind aud de invatamint romanesc, ... universitar ... primul lucru care imi vine in minte sunt copiutele. este aspectul cel mai reprezentativ, si de fapt, miezul realitatii.
  intrati in orice campus, oriunde, in orice facultate, si veti vedea care este principala ocupatie a majoritatii studentilor in romania: copiatul. ca sa treaca ....
  informatia cea mai importanta: lasa mai profu asta, lasa sa copii? sau e nevoie de cadou ...
  si asa din an in an sesiune in sesiune se ajunge si la licenta unde se stiu subiectele de dinainte ... si asa ajungem absolventi .... dupa ce am pierdut 5 ani din viata ... ca asa ne-au invatat altii, ca e nevoie de diploma .... daca stim sau nu ceva, care-i problema ca oricum suntem smecheri si ne descurcam ....

  problema nu este ca invataminul romanesc e mediocru, problema este ca el lipseste cu desavirsire.

  un prieten, dupa 2 ani de ase in Romania, student eminent in ochii parintilor (si ai lui :D ), este trimis .. in canada sa faca facultate acolo. ne-a povestit cum in primele saptamani, luni, era terorizat, suna in fiecare zi acasa ca se intoarce.

  pai unde era traiul mioritic dulce dintre sesiuni, ... cind de-abia era nevoie sa treci din cind in cind pe la vreun seminar ... si apoi in sesiune sisemul mergea din plin, xeroxat cursuri, tras 3 nopti ca sa descilcesti aburelile de pe acolo, eventual se negociaza copiutele si subiectele de anul trecut, ca si-asa proful nu schimba nimic, la astalalt merge cu un whisky ca sa intoarca capul la examen ... si gata, si mai esti si bursier pe deasupra.

  si apoi, te trezesti in canada, unde, un curs are bibliografie de trebuie sa stai toate dupamiezile de nebun in biblioteca, de tre sa faci proiecte (pe bune!!!!) pentru care chiar trebuie sa muncesti! de ai teste grila de nu-ti vine a crede ca smechereala mioritica nu te ajuta cu nimic ..... si uite asa dupa un an din asta ... realizezi, din plin, ca acasa era o MINCIUNA MARE SI GOGONATA ... si tu, nici macar nu-ti dadeai seama :(:(:(:(
 • 0 (0 voturi)    
  L-am auzit life ... (Marţi, 3 octombrie 2006, 20:06)

  Domnu Trandafir [anonim]

  ... pe basescu, el era virulent ca de obicei, toata lumea il aproba din priviri ... totusi peste jumatate din profesorii prezenti erau cu buzunarele pline de la restante ... ipocrizia la ea acasa.

  am lansat domnutrandafir.byethost31.com sper sa devina cunoscut, eu oricum sunt in ultimul an
 • 0 (0 voturi)    
  ptr adriana (Joi, 5 octombrie 2006, 4:43)

  Bebenautu' [anonim]

  fac parte dintr-o generatie care a absolvit in primii ani dupa revolutie si care n-are nici o problema cu acomodarea pe alte meleaguri, ba gaseste ca lucrurile sunt facile de multe ori

  daca voi sunteti dintr-un colectiv troglodit, so be it, dar nu mai generalizati ca nu sunt altii mai pregatiti ca noi (aia care am mai invatat, si care am fost o gramada, nu cativa). sunt convins ca nu stau toti la coada la copiat, mai sunt si care mai invata ceva, sunt convins de asta

  mai incetati cu defetismul si mai puneti mana pe carte, ca materiile sunt de calitate si nu mai prejos (teoretic) decat in alta parte, complexatilor..
 • 0 (0 voturi)    
  PS apropo de clasamentul primelor 500 de univ (Joi, 5 octombrie 2006, 4:51)

  Bebenautu' [anonim]

  .. daca boii aia care au facut clasamentul facultatilor nu ne-au bagat si pe noi macar cu politehnica sau universitatea din bucuresti, inseamna ca sunt ei trogloditi

  nu se poate ca UPB sa iasa de ex pe locul 12 la concursul international de informatica (acum cativa ani - n'am mai urmarit recent) si sa nu fim in primele 500.. probabil ca s-au luat in calcul diferiti factori, nu numai calitatea cursurilor, fiindca normal ar fi sa avem o universitate in primiele 50 - nu fabulez, romanii care au avut rezultate foarte bune in facultate (ma refer la cele de la cateva univ doar, gen UPB, univ buc, univ din iasi) au o viata frumoasa afara si sunt apreciati

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by