![]() |
Traian Basescu |
Studentii au inceput, luni, un nou an universitar de la care asteapta conditii mai bune in camine, burse mai mari si invatamant de calitate. Politicienii au cautat diverse centre universitare pentru a participa la festivitatile de deschidere a cursurilor.
Presedintele Traian Basescu a ales Universitatea "Transilvania" din Brasov unde, minute bune, a criticat dur, inca o data, mediocritatea sistemului de invatamant din Romania.
"Am etichetat invatamantul romanesc ca mediocru, nu cu rea vointa ci plecand de la realitate.Trebuie sa fim realisti. Sa iesim din mediocritate daca vrem sa fim performanti", a spus seful statului.
Traian Basescu si-a motivat criticile prin faptul ca nicio universitate romaneasca nu este clasata in primele 500 ale lumii:
"Este un motiv de ingrijorare. Sa venim cu autoevaluarea acolo unde suntem in mod real. Niciuna din universitatile din romanesti nu intruneste jumatatea punctajului pentru a intra in primele 500 de universitati ale lumii", a declarat presedintele aratand ca tari vecine ca Ungaria si Polonia au cate doua universitati in top 500.
"De 16 ani neglijam educatia ceeea ce explica de ce suntem atat de departe de alte tari ale lumii", a adaugat Basescu.
Invatamant de calitate, competitiv si accesibil tuturor
Presedintele considera ca pentru a deveni performant sistemul romanesc de invatamant trebuie sa tina cont de calitate, competitivitate si sa acorde sanse egale la educatie tuturor.
Din punct de vedere al calitatii invatamantului, Basescu a criticat, mai ales, faptul ca studentii nu au posibilitatea sa-si aleaga orele optionale acestea fiindu-le furnizate "la pachet".
In plus, a spus presedintele, profesorii nu-si tin cursurile pentru care sunt platiti ci le cumuleaza in timp ce au alte activitati: procurori, angajati la Curtea de conturi, Parlament etc.. ceea ce agraveaza si mai mult calitatea invatamantului in unele universitati.
Basescu a criticat si guvernele de pana acum care au intarziat alocarea de bani necesari pentru educatie a spus ca este primul an in care invatamantul a primit mai multi bani.
"Calitatea invatamantului trebuie asigurata de stat cu o foarte buna infrastructura", a precizat Traian Basescu.
"O natiune fara o educatie puternica are viitorul pus sub semnul intrebarii. Un sistem de educatie performant este singurul care, alaturi de sistemul de sanatate, pot garanta evolutia pozitiva a societatii", considera seful statului.
Bani numai pentru rezultate
Referitor la competitivitatea invatamantului, Basescu a criticat faptul ca Ministerul Educatiei nu aloca fonduri pentru cercetare in functie de proiecte si performanta fiecarei universitati.
Seful statului considera ca in toate cele 49 de universitati de stat resursele financiare trebuie alocate numai acolo unde s-au obtinut rezultate.
In acest sens, el a felicitat Universitatea "Transilvania" din Brasov pentru proiectele viabile trimise ministerului de resort.
Sunt prea putini cu studii superioare
Traian Basescu considera necesar ca pana in 2010, 7% din populatia intre 25-64 ani sa participe la un sistem de educatiei continua, pentru a creste perfomanta educatiei.
De asemenea, seful statului considera ca trebuie sa creasca umarul studentilor in urmatorii ani si a criticat faptul ca doar 10% din populatia Romaniei are studii superioare, pe cand in Europa, 15-17 procente au diploma de licenta.
O alta nemultumire a presedintelui este aceea ca nu toti tinerii care vor sa invete au sunt sanse egale pentru accesul in universitati. Traian Basescu a exemplificat ca din mediul rural doar 1-2 % din tineri au acces la invatamanul universitar din cauza calitatii slabe a educatiei.
"Este mai bun un 5 meritat decat un 10 aranjat"
Presedintele a tras un semnal de alarma si in ceea ce priveste pregatirea absolventilor de facultate si a explicat ca standardul lor de performanta este sub nivelul cerut de companiile angajatoare.
Traian Basescu a spus ca numai cresterea exigentei in invatamant da sansa absolventilor de a fi angajati in marile companii. Astfel, el le-a cerut studentilor sa fie exigenti cu ei insisi.
"Este mai bun un 5 meritat decat un 10 aranjat", le-a spus seful statului studentilor.
Camine inca in mizerie
Traian Basescu s-a referit si la situatia lucrarilor de reparatii si de modernizare inca nefinalizate in caminele studentesti:
"Situatia din camine este o realitatea asumata de Guvern, de ministerul Educatiei si de mine, ca amploarea lucrarilor din camine nu se puteau face in acea luna in care caminele au fost libere pentru a se putea lucra in ele", a declarat Traian Basescu.
Seful statului considera ca lucrarile de modernizare a caminelor trebuie finalizate pana la 31 decembrie 2006.
Presedintele i-a felicitat pe cei care se ocupa de centrul universitar Brasov pentru modul in care au administrat fondurile consistente alocate in 2006, care se ridica la nivelul sumelor primite de tot invatamantul romanesc anul trecut.
Desigur nu ei aveau dreptate pentru ca daca ar fi avut dreptate atunci ar fi foarte greu de explicat de ce cu un invatamant bun Romania este pe la coada tuturor clasamentelor europene in ceea ce priveste performanta economica,cercetarea stiintifica,starea justitiei s.a.m.d.
Cu alte cuvinte, am impresia ca multora nu le este clar ca nivelul de civilizatie si de dezvoltare economica si sociala al tarii este in directa legatura cu nivelul de pregatire scolara al cetatenilor ei.
haideti sa deschidem o dezbatere nationala pe tema, sa vedem care este ponderea oamenilor tineri in universitati - ma refer la profesori.
fondurile sunt dirijate in alte scopuri cu nerusinare. strigind permanent dupa salarii, abat atentia de la deturnarea fondurilor pe care le primesc totusi.
am umplut tara de 'manageri', economisti si altele profesii din care nu iese nimic, se toaca banii altora. cind invatamintul o sa aiba ca efect cercetarea, si aceasta inovatia si performanta, o sa mai vorbim.
O prima remarca este ca Romania are materie cenusie, dar care nu mai este in tara. Sunt sigur ca avem romani in toate cele top-500 universitati! Din pacate nici o universitate nu este Romaneasca. De ce? Pentru ca in primul rand suntem zero la cercetare, ma refer la banii care se baga in Ro. Este un sistem clientelar, unde nu se incurajeaza o ierarhie sanatoara, pe merit. E plin de papagali vorbitori care sunt mari Profi Universitari, scosi pe pile si clientelisme. Ce va asteptati ca acesti domni(ne) sa promoveze? Inconpetenta genereaza inconpetenta!
Referitor la marirea numarului de studenti, cred ca este absolut fals. O mare problema dupa revolutie a fost exact aceasta marire, absolut aberanta, care a dus ca tot dobitocul sa faca o facultate, la particular. Astfel, s-a diluat consistenta unei diplome de facultate. Sunt oameni care termina in facultate si fac o munca de tehnician, ceea ce nu este normal. Tocmai pentru ca o diploma nu valoreaza nimic. Ar trebui desfiintate 90% din facultatile particulare, pentru ca ele nu genereaza decat impostori cu diploma.
iar studentii la dracu
asta-i si politica lui basescu
a carui aschie nici nu s-a desprins de ceausescu
-ce-ar fi fost daca presedintele Basescu ar fi luat cele 9-10 milioane euro alocate Franco(phony)ei si le-ar fi directionat catre reabilitarea si echiparea caminelor pt studenti, pentru amenajarea de noi spatii in camine?
-eu cred ca prioritare in Romania sint educatia si ocrotirea sanatatii, si nu platirea de recompense Frantei pentru faptul ca ne-au sustinut a la longue pentru integrarea in UE
-ce-ar fi fost daca presedintele Basescu ar fi luat cele 9-10 milioane euro alocate Franco(phony)ei si le-ar fi directionat catre reabilitarea si echiparea caminelor pt studenti, pentru amenajarea de noi spatii in camine?
-eu cred ca prioritare in Romania sint educatia si ocrotirea sanatatii, si nu platirea de recompense Frantei pentru faptul ca ne-au sustinut a la longue pentru integrarea in UE
Problema este ca , suntem cu totii experti analisti . Vedem , constatam , facem liste negre ... dar , nimeni nu ia nici o masura . De ce ? Sa fie doar lipsa de simt practic ?
nu sunt lasatzi sa ocupe locurile de catre odraslele mediocre ale profesorilo fosti gloriosi activisti PCR ,
GENERATZI UN SCENARIU IN CARE UN ABSOLVENT DE STANFORD VREA SA SE ANGAJEZE LA POLOITHNICA ?
pai cine sa l lase,sunt acolo profesori de peste 70 de ani............de la Bumbesti Livezeni sunt acolo.....
"Cu prilejul intalnirii la varf de la Beirut, din 2002, Romania si-a depus candidatura pentru organizarea celui de-al XI-lea sommet, in 2006, cerere aprobata la Oagadougou, in 2004. "
oare cine? oare cine?
ddd daca basescu nu critica in atatea randuri crezi ca se miscau?
dau exemplu cu criza aviara, cu inundatiile si chiar cu ANI-ul care nu vroia sa iasa din guvern.
Ai vrea guvernul(patriciu) sa se critice singur?
este o obsesie, daca ceva nu merge e devina basescu ori ca exista ori ca nu face decat sa critice. nu-s devina aia care nu fac...
sa intre numai cei cu medii exceptionale.Taxele sa fie pe masura,sau sa fie posibil sa primesti un credit rambursabil la obtinerea locului de munca,cu conditia sa ai materie cenusie de exceptie.
Eu am mai propus si sa se faca o clinica de elita in Romania,sa nu se mai duca presedintele ,sau altii ca el,in strainatate sa se trateze,blamind Romania ca nu are conditii europene de oferit.
Critica poate fi si eficienta,nu numai distructiva.
Totul e sa iei decizii dupa ce ai constatat deficiente.
Numai sa critici ,nu ajunge.
Sa mergeti in caminele cu bai comune, sa vedeti ce e acolo... sa mai mergeti prin amfiteatre iarna, cand multe geamuri sunt spate, in cel mai fericit caz.... sa dati examene in conditiile alea... sa picati examene pentru care ati invatat un semestru intreg din cauza ca nu ati pus plicul intre foile tezei... sa aveti profesori (valorosi, e drept) trecuti de 80 de ani care nu mai pot vorbi coerent (desi au enorm de multe de spus)... sa fiti pusi in fata unor materiale biologice "expirate" de ceva vreme... acesta este invatamantul superior din Romania!
Fericiti cei ai caror parinti i-au trimis direct la universitati particulare... ei n-au intampinat problema cazarii niciodata, caci au stat cu chirie, n-au indurat frigul din salile de curs, ci doar faptul ca n-au gasit loc de parcare... mai multe n-are sens sa spun, oricum... speranta moare ultima... poate nepotii mei vor invata nu numai de placere, ci si cu placere, daca intelegeti ce vreau sa zic.
ai uitat cine s-a batut pentru ca 5% din PIB sa fie acordat educatiei ...? si asta nu numai pentru ca era o promisiune electorala, dar pentru ca guvernul c*rului se facea ca a uitat si ca preocuparea lui cea mai importanta era sa stea de vorba cu cetateanul Patriciu in timpul grevei profesorilor ....
cred ca basescu face bine ca ii nu lasa pe dinozaurii din educatie sa doarma linistiti
Concret:
- in universitatile noatre pe de o parte nu se aloca destui bani, pe de alta parte se fura pe rupte (ca aproape peste tot - consecinta a lipsei unor MODALITATI de CONTORL EFICIENTE)
- peste tot majoritari sunt - asa cum spune si Gigi la *4 - papagali si lingai - oameni incapabili de a genera propiecte si a concretiza planuri de invatamant viabile si inchegate pentru studenti
- problema generalizata a lipsei pregatirii profesorilor de a INVATA si de a se ADAPTA la nou. Multi nu pot sa isi ajusteze programele si materialele de curs in asa fel incat sa le faca ATRACTIVE, DIGERABILE si PRACTICE.
- coruptia din randurile profesorilor, dar ATENTIE! mai ales din randurile SECRETARELOR si auxiliarilor din universitati!!!! Este atat de usor sa iei o nota de trecere prin spaga ca aproape nu mai merita sa te chinui sa inveti. Mai mult in cazuri cum sunt Univ. de medicina de la Oradea - TREBUIE sa dai spaga ca sa ai sanse sa treci anumite examene...(si asta nu e decat un exemplu)
Cerem conditii dar cum corectam si controlam MARLANIA unora (nu pot sa gasesc un cuvant mai plin de ...substanta)?
- are si tov. Basescu dreptatea lui - am ajuns sa ingrosam randurile mediocrilor dar acelasi Gigi de la *4 intreaba retoric - cu ce SOLUTII VINE DOM?BASESCU pentru a misca macar un pic caruta ostenita a invatamantului universitar romanesc?
Cerem conditii dar cum corectam si controlam MARLANIA unora (nu pot sa gasesc un cuvant mai plin de ...substanta)?
- are si tov. Basescu dreptatea lui - am ajuns sa ingrosam randurile mediocrilor dar acelasi Gigi de la *4 intreaba retoric - cu ce SOLUTII VINE DOM?BASESCU pentru a misca macar un pic caruta ostenita a invatamantului universitar romanesc?
Polonia are 2 universitati in primele 500.Si?!Asta i`a ajutat sa devina vreo mare putere in Europa?Nu.Se duc la italieni si dau in cap la lume, ca i`a ajutat Walesa sa devina oameni si papa sa devina oameni rai.In Italia ei si albanezii fac toate draciile.Halal educatie si la aia.I`au educat universitatile din top 500 sa devina vardisti.
Macar noi tre`sa fim cinstiti.Nu le meritam.Ce sa facem cu 10 universitati(nu 1, 10!) in top 500?
Sa ne dam mari la dineele pe care le face Base cu jmecherii din Europa?!Aiurea.Toate universitatile de la noi scot oameni deosebiti.La dracu`, scot genii.Prin toata lumea asta, in toate domeniile, exista romani buni.Exceptionali in ceea ce fac.Daca erau in top 500 universitatile pe care le`au terminat ei, oare erau mai buni?!Erau pe dracu...
Daca erau universitatile din Romania intre primele 500 oare studentii romani nu mai rupeau gardurile pe stadioane?!Aiurea...
Avem universitati senzationale.Nu vorbesc de cladiri, ca alea stau sa cada.Dar nu cad.Stau acolo si adapostesc profesorii.Ei inseamna universitatile.Si sa dea dracu` daca noi nu avem profesori exceptionali...pe la toate universitatile din top 500 sunt romani...2 exemple:Sorbona si Cambridge.Acolo predau sau au predat romani.In America romanii tin conferinte.La Oxford dom`Nastase(Adi) a vorbit 3 ore si nu s`a plictisit nimeni...asha ca dati`le dracu` de geamuri sparte si mucegai in camine, ca alea inseamna sistemu` din Romania.Ganditi`va la Oameni.Ca ei sunt universitatile.Si ei sunt de top10.
Eu cred ca suntem pe drumul cel bun, pt ca in sfarsit s-a luat decizia de a promova un avantzaj competitiv important al Romaniei: educatia si inteligenta. Cine investe azi in educatie, maine va avea un avans considerabil pe piata mondiala. Fara asta nu avem cum sa traim in bunastare, sa fie clar.
Nu cu manelisti si loaze o sa progresam, iar smecheria nu salveaza Romania.
de ce nu amintesti ca el s-a batut pt bugetul pe invatamant si nu gasca patriciana
Analiza lui Basescu ar trebui sa fie un exemplu pentru tot restul clasei politice. A prezentat punctual aspectele critice ale invatamantului sustinandu-si criticile cu argumente stiintifice actuale relevante: topul celor mai bune universitati din lume, situatia tarilor vecine, etc. Si a implicat in analiza toate partile care participa la situatia actuala: profesori, studenti, guvern si chiar si pe el.
E clar ca analiza n-a facut-o el personal de unul singur, dar asta arata ca exista niste oameni care se ocupa in mod organizat de probleme de genul asta, si care incearca sa miste ceva , sa caute miezul problemei si sa traga un semnal de alarma.
Apropo,te-au invatat vreodata la scoala ca nu e frumos sa vorbesti urat in public?
Ori poate ca nici nu ai facut scoala sau poate ai avut niste profesori care vorbeau asa cum vorbesti tu acum....!!!!
Acolo trebuie sa se inceapa munca:in familie.
Citi intelectuali se scobesc in nas pe strada si fac pipi in parcuri publice...
Eu prefer un prost educat decit un intelectual prost crescut.
Dupa ce e trecuta proba educatiei,poti face scoli de elita.
Ca sa ajungi departe, mai bine un 10 meritat. Cu 5 ramai in mediocritate...
La vrajeala nu e nimeni mai bun, la fapte....
Parca a fost ministru al transporturilor, parca a fost primar al capitalei.Si ce-a facut?Crema puca vax albina. Probabil intelepciunea si-o ia din 'lampa fermecata" plina cu whisky, si de la consilierul sau "johnnie walker ".
pana la "10 meritat" trebuie eliminat "10 arnajat". iar pasul e un 5 meritat.
mai nou base e "populistu imperfect"? cum vine asta?
copyright... ceva?:)
Stimati domni.
Sau tovarasi. Este un lucru absolut normal intr-o universitate ca
sefii de catedra/facultate sa faca afaceri cu banii alocati pentru
dezvoltarea infrastructurii. Desigur, se face dezvoltare. Dar la modul urmator :
Dom' profesor X, sef al catedrei de Y primeste bani de la buget pentru cresterea
infrastructurii. Cum domnul X este inventiv din fire si stie mai bine decit altii,
face achizitiile de la firmele rudelor si prietenilor, obtinind niste preturi cu citeva
zeci de procente mai mari decit ce s-ar fi putut obtine direct de la liderii pietei,
mai ales in conditiile unor achizitii de volum susceptibile de a fi discount-ate consistent.
Idem pentru licente software - se arunga sume exorbitante pe licente care nu sint
utile decit palmaresului domnilor profesori, dar in nici un caz studentilor.
Si apoi desigur, sa nu uitam si de politica introducerii pe usa din dos a
catedrei a acelorasi rude, care devin seminaristi peste noapte,
cu toate ca respectivii sint tufa dpdv. profesional si nu le ajungi
nici cu aracul la nas.
Cele de mai sus se intimpla acum prin ASE si prin alte universitati.
Si probabil sint aceiasi indivizi care acum citava vreme au cheltuit
o suma absolut exorbitanta pentru nu stiu ce naiba pictura pe
peretii/tavanul mai sus numitei institutii de invatamint.
Si daca tot spunem lucrurilor pe nume, poate ar trebui ca sa se vorbeasca
si de toate esecurile umane care se imput in scaunele lor universitare, esecuri umane care sub pretextul exigentei ating culmi inca neegalate de
mirlanie la adresa celor care nu s-au ridicat la inaltimea dorintelor lor
sau culmi neegalate de misoginism, la adresa bietelor fete care de
asemenea nu s-au ridicat la inaltimea pretentiilor domniei sale.
Mai trist este insa ca asemenea mizerii nu se intimpla doar cu fosilele
de 60-70 de ani, ci si cu profesorii mai tineri. Imi amintesc acum citiva
ani de un scandal in care un profesor de engleza la acelasi ase ajunsese
sa ceara elevilor drept mita...prezervative. Da, ati citit corect.
Prezervative.Desigur, mai sint si citiva oameni integri in invatamintul
romanesc, insa din nefericire prea putini. Restul sint ori niste jigodii
intreprinzatoare avide de a-si atrage comisioane din banii pe care ii ruleaza
(sau din mita directa) sau sint niste pramatii frustrate al caror singur scop
in viata este sa arate nemernicilor de studenti cit de mici sint in comparatie
cu domniile lor, profesorii. Stimati domni, profesorii trebuie sa fie in primul
rind niste *exemple* de conduita,corectitudine,verticalitate dar si de omenie,
atunci cind este cazul. Abia cind majoritatea profesorilor vor fi astfel sa
indrazniti sa comentati ca din cauza banilor este invatamintul la pamint.
Si nu, nici argumentul ca din cauza lipsei banilor au ajuns sa fie asa cum
sint si sa ia mita : cind au ales sa se limiteze si sa ramana in facultate
pe post de seminaristi in loc sa-si urmeze o alta cariera, nu i-a obligat
nimeni sa faca aceasta alegere. Daca totusi au facut-o, atunci sa-si asume
resposabilitatea pentru alegerile lor si sa nu mai isi exteriorizeze
frustrarile in alta parte.
Ca incheiere : nu, nici studentii nu-s usi de biserica, astazi mai mult
ca niciodata. Dimpotriva. Insa asta este alta discutie - acum nu am
vrut sa punctez citeva idei referitoare la "bietii" profesori.
sunt plecata cu o bursa in suedia luata pe merit fara bani, spagi sau pile pentru care am muncit foarte mult. aici la universitate nivelul de invatamant depaseste asteptarile mele de civilizatie cu mult peste cele romanesti.
va intrebati stimati politicieni de ce studentii romania nu se mai intorc? pai mai intai ar trebui sa puneti la punct sistemul de echivalare si nu sa puneti un student care isi reprezinta tara si poate e singurul in domeniu sa vina in tara si sa constate ca trebuie sa repete anul la ambele limbi straine pe care le stie desi la una dintre ele are calificative internationale. cand corect ar fi sa o refaca doar pe cea pe care nu a studiat-o. ba mai apoi il puneti sa isi plateasca si facultatea ca deh...trebuie sa treaca la taxa...si toate astea pentru ca vrem sa fim europeni. mai invatati domnilor de la sistemul european care permite studentului sa isi faca PROPRIUL PLAN DE INVATATANT SUPERIOR continand cursuri din institutii diferite asta numai ca sa vina in AJUTOR studentului.
cat despre ironia sortii ca ajungi sa fii mai apreciat aici decat acasa ce sa mai spun...no comment...
peste un an atat spun...o sa imi para rau ca m-am intors insa tot o sa lupt cu dintii aici sa dovedesc ca romanii sunt cei mai buni....
Eu nu intreb de ce este ce este invatamantul in halul acesta pentru ca stiu (ca si voi am urmarit cangrenarea Romaniei din ultimii 10-12 ani mai ales). In timpul lui Ceasca erau cativa cu pile, dar restul erau pe "propriile picioare". Acum poti cumpara nu numai orice dar si pe oricine (diplome, joburi, decani, sefi de comisii de orectare, premiul unu la olimpiada: avem di tati, intrati si cumparati!).
Vreti sa stiti ce note sa dam invatamantului? Incepeti cu Ministrul invatamantului si terminati cu profesorii copiilor vostri daca sunt la scoala.
Intrebarea mea este: credeti ca se mai poate schimba ceva?
Cand cangrena se instaleaza nu exista decat doua cai: fie tai, scapa de tesutul infectat sau mori!
PS As vrea sa va ganditi ca cei avuti si puternici care ne conduc
nu isi trimit copiii decat in scoli private sau la universtati adevarate si nu din Romania.
Deci ce treaba au ei cu invatamantul romanesc?
Asta e pentru plebe. Plebe saraca, supusa, tacuta, umila, proasta pana la capat. Dar atat de usor de condus si manipulat?
De aia admir popoarele vestice si pe americani: ei nu sunt usor de condus, ei nu sunt dusi cu zaharelul, ei pun probleme politicienilor si-i schimba des.
Ei chiar folosesc puterea celor multi sa schimbe legi si chiar lupta pentru ei si cei pe care ii iubesc. Ei chiar se aliaza pentru a-si atinge scopurile si chiar stiu ce-nseamna o comunitate.
Noi nu stim sau poate am uitat dupa atatia ani de comunism. Dar ce ii invatam pe copii nostri? Ca Becali e viitorul si, ce Dumnezeu, e un absolvent mediocru de invatamint mediocru.
intrati in orice campus, oriunde, in orice facultate, si veti vedea care este principala ocupatie a majoritatii studentilor in romania: copiatul. ca sa treaca ....
informatia cea mai importanta: lasa mai profu asta, lasa sa copii? sau e nevoie de cadou ...
si asa din an in an sesiune in sesiune se ajunge si la licenta unde se stiu subiectele de dinainte ... si asa ajungem absolventi .... dupa ce am pierdut 5 ani din viata ... ca asa ne-au invatat altii, ca e nevoie de diploma .... daca stim sau nu ceva, care-i problema ca oricum suntem smecheri si ne descurcam ....
problema nu este ca invataminul romanesc e mediocru, problema este ca el lipseste cu desavirsire.
un prieten, dupa 2 ani de ase in Romania, student eminent in ochii parintilor (si ai lui :D ), este trimis .. in canada sa faca facultate acolo. ne-a povestit cum in primele saptamani, luni, era terorizat, suna in fiecare zi acasa ca se intoarce.
pai unde era traiul mioritic dulce dintre sesiuni, ... cind de-abia era nevoie sa treci din cind in cind pe la vreun seminar ... si apoi in sesiune sisemul mergea din plin, xeroxat cursuri, tras 3 nopti ca sa descilcesti aburelile de pe acolo, eventual se negociaza copiutele si subiectele de anul trecut, ca si-asa proful nu schimba nimic, la astalalt merge cu un whisky ca sa intoarca capul la examen ... si gata, si mai esti si bursier pe deasupra.
si apoi, te trezesti in canada, unde, un curs are bibliografie de trebuie sa stai toate dupamiezile de nebun in biblioteca, de tre sa faci proiecte (pe bune!!!!) pentru care chiar trebuie sa muncesti! de ai teste grila de nu-ti vine a crede ca smechereala mioritica nu te ajuta cu nimic ..... si uite asa dupa un an din asta ... realizezi, din plin, ca acasa era o MINCIUNA MARE SI GOGONATA ... si tu, nici macar nu-ti dadeai seama :(:(:(:(
am lansat domnutrandafir.byethost31.com sper sa devina cunoscut, eu oricum sunt in ultimul an
daca voi sunteti dintr-un colectiv troglodit, so be it, dar nu mai generalizati ca nu sunt altii mai pregatiti ca noi (aia care am mai invatat, si care am fost o gramada, nu cativa). sunt convins ca nu stau toti la coada la copiat, mai sunt si care mai invata ceva, sunt convins de asta
mai incetati cu defetismul si mai puneti mana pe carte, ca materiile sunt de calitate si nu mai prejos (teoretic) decat in alta parte, complexatilor..
nu se poate ca UPB sa iasa de ex pe locul 12 la concursul international de informatica (acum cativa ani - n'am mai urmarit recent) si sa nu fim in primele 500.. probabil ca s-au luat in calcul diferiti factori, nu numai calitatea cursurilor, fiindca normal ar fi sa avem o universitate in primiele 50 - nu fabulez, romanii care au avut rezultate foarte bune in facultate (ma refer la cele de la cateva univ doar, gen UPB, univ buc, univ din iasi) au o viata frumoasa afara si sunt apreciati