OMV Noua Zeelanda, subsidiara a grupului OMV, impreuna cu operatorul Shell Exploration New Zealand si Todd Pohokura Ltd au inceput operatiunile de livrare de gaz si condensat din campul de exploatare Pohokura aflat in Noua Zeelanda.

Potrivit unui comunicat al OMV, se asteapta ca productia la acest camp de exploatare sa ajunga la echivalentul a 40,000 barili pe zi in 2007, cu o productie de gaze ce acopera aproximativ 40% din cererea de gaze a Noii Zeelande.

Cheltuielile totale de dezvoltare ale celui de-al doilea camp de exploatare a gazelor naturale ca marime din Noua Zeelanda localizat in bazinul Taranaki, unde sunt situate campurile de exploatare ale OMV - Maui si Maari, insumeaza aproximativ 600 milioane de dolari.

Productia de gaze naturale si condensat se va dezvolta, initial, in trei sonde de forare onshore, cu o productie zilnica de aproape 40,000 barili pe zi. In plus, se preconizeaza ca sonde offshore sa devina functionale de-a lungul anului urmator pentru a sustine productia si a optimiza rata de inlocuire.

Pohokura va acoperi aproximativ 40% din necesarul de gaz al tarii, OMV devenind, cu participatia sa la productia de gaz Maui, al treilea producator de gaz ca marime, aprovizionand aproximativ 11% din piata Noii Zeelande.

OMV, ca operator al campului de exploatare Maari, impreuna cu partenerii sai dezvolta in prezent cel mai mare camp de exploatare petroliera din Noua Zeelanda. Productia de titei din campul Maari este planificata sa inceapa in 2008, la un volum estimat de 35.000 bbl/ zi.

Participatia de 69% detinuta de OMV in productia Maari, impreuna cu gazele naturale lichide atat din Pohokura cat si Maui vor transforma OMV in producatorul lider de hidrocarburi lichide (ulei si condensat) din Noua Zeelanda.

Cu vanzarile grupului de 15,6 miliarde de euro si 5.226 de angajati in 2005, cat si cu o capitalizare de piata de aproximativ 12 miliarde euro, OMV Aktiengesellschaft este cea mai mare companie industriala listata la bursa din Austria. In calitate de lider pe piata de petrol si gaze naturale din Europa Centrala, OMV activeaza in 13 tari in domeniul Rafinare & Marketing (R&M).

In domeniul Explorare & Productie (E&P), OMV activeaza in 18 tari pe cinci continente. In segmentul de gaz natural, OMV dispune de facilitati de stocare si de o retea de conducte de 2.000 kilometri si transporta anual 45 miliarde metri cubi de gaz natural in tari precum Germania sau Italia.

Prin achizitia 51% din actiunile Petrom, OMV a devenit cel mai mare grup de petrol si gaze din Europa Centrala, cu rezerve de titei si gaz de peste 1,4 miliarde barili, o productie zilnica de circa 330.000 barili si o capacitate anuala de rafinare de 26,4 milioane tone. OMV dispune in prezent de peste 2.520 de statii de distributie in 13 tari.

In Noua Zeelanda, Compania este activa inca din 1999, avand birouri atat in Perth, Australia cat si Wellington, Noua Zeelanda. In Noua Zeelanda, OMV detine titluri in cinci licente de explorare si trei licente de productie.