O firma controlata acum de fratii Dinu si Valeriu Patriciu, de Sorin Rosca Stanescu si de controversatul Mihai Cuptor datoreaza AVAS peste sase milioane de dolari.

Alte doua nume cu greutate se adauga listei datornicilor la Bancorex dezvaluita in ultima perioada de "Evenimentul zilei". Dinu Patriciu si partenerul sau traditional de afaceri, Sorin Rosca Stanescu, patroneaza o firma care se situeaza in topul debitorilor aflati sub lupa AVAS, cu 6.157.945 de dolari.

Societatea se numeste Agrochim Impex SRL, iar suma reprezinta valoarea restanta a unui credit total de 15 milioane de dolari luat de la Bancorex in 1996. In acea vreme, presedintele fostei banci de comert exterior era controversatul Razvan Temesan.

In momentul in care Agrochim Impex a accesat imprumutul de la Bancorex, actionarul principal al societatii era un anume Florin Ficiu, iar minoritari erau Mihai Neagu si Dragos Balcu. Firma era profilata pe comertul cu produse chimice si prelucrarea lemnului.

La numai un an distanta, 1997, in companie si-au facut intrarea noi actionari de calibru: Dinu Patriciu, cu 18a, Dorin Rosca Stanescu, cu 18%, Valeriu Patriciu (fratele lui Dinu) cu 3%.

Fondatorul Agrochim, Florin Ficiu, si-a pastrat un pachet de 25% din totalul actiunilor. Intrarea "greilor" in societate reprezinta si inceputul declinului acesteia, desi, cu numai un an inainte, Agrochim se pricopsise cu 15 milioane de dolari.

In 1998, unul dintre creditorii companiei cere in justitie lichidarea acesteia, pentru o creanta nerambursata. Tot in acel an, lovitura de gratie avea sa vina din partea bancii de stat. Agrochim este notificata de Tribunalul Bucuresti ca Bancorex a depus o cerere pentru declansarea procedurii de recuperare a debitului.

In trei transe

Povestea creditului a fost rezumata pe scurt, pentru EVZ, de Razvan Temesan: "Sorin Rosca Stanescu a luat un credit pe vremea mea, prin firma Agrochim Impex.

In august 1996 a luat acel credit de 15 milioane de dolari". Intamplator sau nu, in perioada in care firma Agrochim a accesat creditul, ziarul "Ziua", patronat atunci de Patriciu si condus de Rosca Stanescu, derula o campanie de presa furibunda impotriva Bancorex si a lui Temesan.

Fostul presedinte al bancii ne-a declarat ca "imprumutul nu a fost dat pentru a inchide gura ziarului "Ziua", ci pentru simplul motiv ca nu stia cine erau proprietarii companiei.

"S-au prezentat sub o firma in care nu aparea numele dansilor si a fost acordat in trei transe, de cate cinci milioane de dolari, de comitetul de credite. A fost ratificat de mine cu buna- credinta, pentru ca parea in regula in tabelele care mi-au fost prezentate de comitetul de directie", ne-a mai declarat Temesan.

Rosca se da lovit

Sorin Rosca Stanescu respinge orice legatura cu creditul de la Bancorex. "Eu am devenit asociat al acestei firme cativa ani mai tarziu. Nu am nicio legatura cu creditul. Nu am nicio legatura cu povestea asta, nu intelegeti?

Dumneavoastra scrieti ce prostii vreti", sustine Rosca Stanescu. Potrivit Registrului Comertului, el a intrat in Agrochim Impex la doar un an dupa ce au fost luate cele 15 milioane de dolari. Intrebat cine raspunde pentru datoria de peste 6,1 milioane de dolari urmarita de AVAS, ziaristul se face ca ploua.

"Responsabil de returnarea creditului e cine l-a facut, cine era in firma la vremea respectiva, si nu io. De unde sa mai stiu eu cine era in firma la vremea respectiva? Erau actionarii care erau", ne-a mai spus Stanescu.

Numai ca principalul actionar din 1996 al Agrochim, Forin Ficiu, a ramas pe aceeasi pozitie si dupa intrarea in companie a lui Rosca Stanescu si a fratilor Patriciu. Cat despre cine-i bun de plata in acest caz, datoria se contabilizeaza pe persoana juridica Agrochim Impex SRL, indiferent cine sunt actionarii acesteia.

Locotenentii lui Dinu

Gaita la Cuptor

In prezent, patronii firmei Agrochim Impex SRL sunt fratii Dinu si Valeriu Patriciu (21%), Sorin Rosca Stanescu (15%), George Gaita (18%), Aureliana Vaduva (5%), Florin Ficiu (25%) si Mihai Cuptor (13%).

Cel din urma este un controversat personaj, fiind implicat in mai multe afaceri scandaloase cu gruparea Alexandru Bittner-Adrian Petrache legate de retrocedari abuzive ale imobilelor din patrimoniul RAAPPS, prin avocata lui Adrian Nastase, Marieta Anastasescu.

Acelasi Cuptor este un apropiat al lui Teodor Melescanu inca din vremea in care amandoi conduceau partidul Alianta pentru Romania, absorbit de PNL. Despre Melescanu se stie ca a fost administratorul grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.

Mihai Cuptor a fost cercetat penal de IGP pentru inselaciune in comert cu alcool. Acesta mai controla o firma cu mari datorii la Bancorex, Agricola Alcohol Product SA, societate care figureaza in scriptele AVAS cu o datorie de 3,1 milioane de dolari.

In septembrie 1999, chiar ziarul "Ziua" scria despre creditul nereturnat nici pana azi al lui Cuptor, enumerand garantiile depuse de firma acestuia .

Alt actionar in Agrochim Impex SRL este George Gaita, un mai vechi asociat al lui Dinu Patriciu in afacerile imobiliare. La un moment dat, Gaita a fost membru in stafful Clubului Sportiv Steaua, pe vremea cand acesta era condus de "fratele" Viorel Paunescu. Numele lui Gaita este mentionat si in dosarul de spalare de bani al lui Sorin Rosca Stanescu.

Parlamentarul si creditul

Senatorul PD-ist Dan Carlan se spala pe maini

Senatorul PD Dan Carlan se inscrie la nivel declarativ in categoria "n-am vazut, n-am facut" cand vine vorba de creditul luat de la Bancorex de o firma controlata de el. In 1996, societatea Lyncs SRL, devenita acum Tricotaje SRL, a luat un credit de la fosta banca de comert exterior care nu a mai fost returnat. In prezent, firma figureaza cu o datorie catre AVAS de 2,1 milioane de dolari.

Senatorul sustine ca debitul nu mai exista acum. "Exista o hotarare definitiva si irevocabila prin care se dispune scoaterea firmei de pe tabloul firmelor cu datorii", ne-a declarat Carlan. Senatorul nu a negat faptul ca el era la conducerea firmei cand s-a luat imprumutul, dar sustine: "Eu si familia mea nu mai avem nicio legatura cu aceasta firma de peste opt ani".

Desi este la curent cu tot ce se intampla in firma, el spune ca nu mai are nicio legatura cu Tricotaje SRL. Interesant este ca Dan Carlan si sotia lui au iesit din firma in 1998, locul lor a fost luat de Florin Hozoc si de Gabriel Dumitru Pintilie. "Domnul Pintilie este fost salariat si administrator al societatii si proprietar din 1999 al acestei societati", ne-a mai spus Carlan.

Florin Hozoc este un apropiat al pedistului Carlan, dar ocupa functia de consilier al ministrului PNL al sanatatii si face afaceri cu liberalul Cristian Boureanu. Numele lui Hozoc a fost implicat si in scandalul "Stenogramelor PSD".

Citeste articolul complet in EVZ