In timp ce este ocupat sa impinga in afara PNL grupul disidentilor reuniti in jurul lui Stolojan, impotriva lui Calin Popescu Tariceanu se ridica o noua opozitie din interior.

Crin Antonescu este unul dintre cei mai vocali liberali de la reuniunile de partid. La Delegatiile Permanente lunare, la care participa ca lider al deputatilor, ia intotdeauna cuvintul si vorbeste „plastic“, pe limba nemultumitilor. Ataca PD, pe Traian Basescu si nu este sedinta la care sa nu gaseasca epitete la adresa acestora.

„Haimanaua de la Cotroceni“, „derbedeii de la PD“ sint expresiile pe care le-a folosit la ultima consfatuire PNL. Discursurile sale fac mereu deliciul auditoriului, care isi manifesta adeziunea, ride sau aplauda. Antonescu alege sa vorbeasca la reuniunile cu public larg, acolo unde sint presedintii de filiale, cei cu drept de delegare la congresele partidului.

Orfanul politic

Nu uita insa niciodata sa-l „ciupeasca“ in discursuri pe Tariceanu, amintindu-i ca PNL are un management slab si nu are o strategie politica. „Sint aproape orfan politiceste“, se autocaracteriza Antonescu la o emisiune televizata, ca sa arate ca nu se simte apropiat nici de Tariceanu, nici de Stolojan.

Nu impartaseste pasivitatea si lipsa de combativitate ale liderului Tariceanu si se opune categoric proiectului lui Stolojan de fuziune PNL-PD. Are ca avantaj sau poate dezavantaj prietenia cu Dinu Patriciu. Potrivit unor liberali, Antonescu simte ca este momentul constituirii unei alternative la actuala conducere a PNL.

Fara platforma politica

Unii liberali spun ca Antonescu nu da semne ca s-ar grabi. El si-a cistigat popularitatea printre liderii de filiale, insa surse liberale spun ca Antonescu nu este perseverent. Nu-si face campanie prin organizatiile din tara, asa cum ar proceda orice pretendent la functia cea mai inalta intr-un partid.

Chiar daca ar avea capacitatea de a coagula in jurul sau aderenti, Antonescu duce el insusi lipsa de un proiect politic. Nu are o platforma politica, iar propunerile sale pentru viitorul PNL suna in felul urmator: desfiintarea Aliantei cu PD si retragerea sprijinului politic pentru Traian Basescu.

In afara de aceste idei controversate, Antonescu nu mai are deocamdata nici o alta viziune pentru partid.

Impact puternic, sustinere redusa

Surse liberale mai spun ca, in afara de un discurs foarte bun, Antonescu nu creeaza curente de opinie in PNL decit in momente de criza. „El exprima instinctual partidul. Cind a fost suspendat ministrul Apararii, el a cerut ruperea Aliantei. De atunci o face periodic la orice provocare venita de la Cotroceni“, isi spune parerea un deputat PNL.

In orice caz, Antonescu are de partea sa mai mult de jumatate din grupul de 66 deputati. La tentativa conducerii PNL de a-l schimba din functia de lider de grup, Antonescu a fost reconfirmat ca prin minune. Pentru conducerea PNL, acesta a fost unul dintre singurele momente de nesupunere.

Abil, Antonescu a stiut sa scape de alte sanctiuni, desi il atacase pe Tariceanu ca are un „guvern de intimi“.

Citeste articolul complet in Cotidianul