De ceva timp, francul elvetian (CHF) a devenit o obisnuinta a pietei bancare romanesti. De la lansarea primelor credite in franci elvetieni de catre OTP Bank, mai multe banci au fost atrase de mirajul reprezentat de moneda din Tara Cantoanelor. S-au incris pe lista institutiilor de la care pot fi contractate credite in franci elvetieni BRD, Bancpost sau Raiffeisen Bank.

S-a vorbit mult despre siguranta pe care o ofera francul elvetian, despre increderea pe care clientul o poate avea in aceasta moneda. In ultimul timp, tot mai multe voci atrag atentia asupra pierderilor pe care un client le poate avea in urma schimbului valutar.

Bancile isi continua insa nestingherite strategiile de marketing si lanseaza linii de produse exotice: creditul ipotecar in yeni japonezi (JPY) reprezinta "marea intrare a anului" pe lista monedelor in care se pot contracta credite.

Dobanzile mici sunt insotite de comisioane mari

Banca Romaneasca face o mutare strategica si isi adapteaza oferta noului trend al toamnei. Din 2 octombrie, Banca Romaneasca ofera credite ipotecare in franci elvetieni, dar devine si deschizatoare de drum, oferind un credit ipotecar in yeni japonezi cu o dobanda fixa pentru primul an de 3,5% sau variabila de la inceputul perioadei de creditare, de 4,5%.

Valorile extrem de mici ale dobanzilor sunt „compensate” de un comision de urmarire de 0,20%

aplicat la valoarea creditului si platit lunar. La un imprumut in yeni japonezi ce reprezinta echivalentul a 30.000 EUR, cheltuielile legate de comisionul de urmarire ajung la 720 EUR/ an, iar in 30 de ani se platesc nu mai putin de 21.600 EUR.

Atrasi si fascinati de arta si cultura japoneza, romanii au acum prilejul sa afle cate ceva si despre economia sau moneda nationala a Japoniei. Yenul japonez isi face intrarea pe piata creditelor din Romania prin intermediul Bancii Romanesti. Banca isi pasteaza deocamata neschimbate valorile dobanzilor la creditele devenite de pe-acum „clasice” , in lei, EUR sau USD.

Creditele in lei pot fi contractate fie cu o dobanda fixa de 8,8%, fie cu o dobanda variabila, de 10,95%. Daca imprumuturile in EUR beneficiau doar de o dobanda variabila, de 7,25%, banca isi largeste posibilitatile de contractare a creditului in moneda europeana si introduce si o dobanda fixa, de 5,9%, pentru primul an de creditare.

Creditele in USD raman la aceeasi valoare a dobanzii, de 8,75%, fiind vorba despre o dobanda variabila.

Yenul japonez, intre exotism si multe necunoscute

Este piata pregatita pentru noutatea absoluta a acestui an in materie de credite ipotecare: yenul japonez? Au ajuns romanii atat de sofisticati incat sa inteleaga avantajele, dar si dezavantajele unor imprumuturi in monede exotice? Banca Romaneasca si-a asumat riscul de a testa aceasta moneda si a aruncat-o pe piata in doua variante: 3,5%, fixa pentru primul an de creditare si 4,5%, variabila.

Reprezentantii bancii spera proabil ca yenul japonez sa aiba impactul pe care l-a avut in primavara francul elvetian la OTP Bank. Pentru consilerii bancii insa, yenul este o mare necunoscuta, acestia intampinand deocamdata dificultati la calculele orientative. Il recomanda totusi prin ineditul sau, fara a putea preciza cu exactitate ceea ce aduce nou un astfel de credit.

Se mizeaza in primul rand pe valorile extrem de mici ale dobanzilor. Consiliera promite insa ca se va lamuri in legatura cu imprumutul in yeni japonezi.

In ceea ce ii priveste pe viitori clienti ai bancii care se imprumuta in yeni japonezi, se pare ca acestia vor trebui sa treaca mai intai pragul caselor de schimb valutar pentru a schimba leii in yeni. Ramane de vazut daca pe piata romaneasca sunt suficienti yeni pentru noile produse ale bancilor.

Francul elvetian, intre dobanzile fixe si cele variabile

Creditele in franci elvetieni de la Banca Romaneasca au o dobanda fixa pentru primul an de 4,5%, in timp ce dobanda variabila este de 5,5%. Dintre bancile care acorda credite in CHF la o dobanda variabila, BRD practica dobanda cea mai mare, de 7,18%. OTP Bank si Bancpost merg pe aceeasi valoare, de 6,5%.

Cele mai mici valori ale dobanzilor variabile sunt cele practicate de Raiffeisen Bank (4,9%), si acum, de Banca Romaneasca (5,5%).

Daca BRD si OTP Bank ofera posibiliatatea contractarii unui credit in CHF doar cu o dobanda variabila, Bancpost, si Banca Romaneasca au stabilita si o dobanda fixa, e drept valabila doar pentru primul an de creditare.

Bancpost a ales sa stabileasca valoarea dobanzilor fixe in functie de suma contractata: 4,85% (pentru sume mai mari sau egale cu 50.000 EUR) si 5,35% pentru sume mai mici de 50.000 EUR). La Banca Romaneasca, valoarea de 4,5% este valabila indiferent de suma contractata.

Dintre cele 5 institutii care acorda imprumuturi in CHF, 3 au o perioada maxima de rambursare de 25 de ani (BRD, Raiffeisen Bank si OTP Bank), in timp ce Bancpost si Banca Romaneasca au o perioada maxima de 30 de ani.

Cum arata imprumuturile in monedele Bancii Romanesti?

La un venit lunar de 3.000 RON, Banca Romaneasca acorda un imprumut in lei in valoare de 110.695 RON. Dobanda contractuala este de 10,95%, iar dobanda anuala efectiva (DAE) este de 13,26%, rata lunara ajungand la 1.182 RON.

Toate costurile sunt incluse in rata lunara, fiind vorba de asigurarea de viata si de cea a locuintei si de un singur comision, cel de urmarire, in valoare de 0,12%, platibil lunar si aplicat la valoarea acordata. Prin urmare, in rata lunara de 1.182 RON intra si comisionul de urmarire in valoare de 132.83 RON.

Daca alegeti un imprumut in EUR, banca va acorda la un venit net lunar de 3.000 RON un imprumut in valoare de 43.560 EUR cu o dobanda de 7,25%, variabila, in timp ce DAE este de 9,04%. In cazul creditului in EUR, comisionul de urmarire este ceva mai mic, de 0,10%, platindu-se insa tot lunar si fiind aplicat la valoarea creditului.

La un imprumut de 43.560 EUR, comisionul de urmarire este de 43.56 EUR, iar rata lunara ajunge la 340.72 EUR sau 1.200 RON.

Venitul de 3.000 RON permite contractarea unui imprumut de 83.214 CHF cu o dobanda de 5,50% si cu o DAE de 8,82%, ceea ce reprezinta aproximativ 53.000 EUR. In cazul imprumutului in CHF, banca practica o valoare mai mare a comisionului de urmarire, dublu decat in cazul in cazul unui imprumut in EUR, 0,20%. La imprumutul de 83.214 CHF se va plati o rata lunara de 638.91 CHF sau 1.419 RON.

Citeste articolul complet in GhiseulBancar.ro