Premierul socialist ungar, Ferenc Gyurcsany, a anuntat luni ca va cere Parlamentului un vot de incredere pe 6 octombrie, dupa ce coalitia sa a pierdut alegerile locale de duminica, relateaza AFP. Presedintele conservator Laszlo Solyom si liderul principalului partid de opozitie de dreapta, Viktor Orban, au cerut Parlamentului, duminica seara, destituirea premierului.

De altfel Viktor Orban, amenintase cu organizarea unor ample manifestatii daca socialistii nu il vor demite pe premier pana joi.

La Budapesta, pentru primaria generala, alegerile au fost castigate de Demszky Gabor, membru al coalitiei de guvernamant din partea Aliantei Liber Democrate, insa pretutindeni in Ungaria, au castigat reprezentantii opozitiei, FIDESZ in special, principalul partid din opozitie, condus de Viktor Orban. Presedintele tarii a facut in cursul serii o declaratie politica de o duritate neasteptata.

Peste zece mii de unguri s-au strans in Piata Kossuth, in fata Parlamentului. Presedintele Solyom a spus ca solutia indepartarii lui Gyurcsany se afla in mainile Parlamentului.

Alegerile din Ungaria au fost cel putin surprinzatoare. Toate institutele de sondare ale opiniei publice au aratat ca, in general, populatia era multumita cu vechii alesi, nu mai putin de 35 la suta din fostii primari urmand sa fie realesi in urma scrutinului.

Intre timp, insa, a intervenit scandalul generat de inregistrarile cu premierul Ferenc Gyurcsany, iar balanta a fost definitiv rasturnata. La Budapesta, cu nici 2 procente diferenta (potrivit rezultatelor inca partiale de la miezul noptii) a castigat liberalul Demszky Gabor, din partea coalitiei de guvernamant. Insa, victoria opozitiei a fost covarsitoare in toata Ungaria.

La ora la care tocmai se inchideau urnele, presedintele Solyom Lasazlo a facut o declaratie politica deosebit de dura. El a aratat ca increderea populatiei in clasa politica a fost compromisa, ca demonstratiile populare au fost perfect justificate.

Ca Gyurcsany a ocolit sistematic o clarificare a situatiei, anume ca nu a recunoscut faptul ca a uzat de mijloace nepermise pentru a ramane la putere pentru ca abia ulterior sa se ocupe de situatia financiara a Ungariei.

Presedintele a adaugat ca acum nici un guvern nu se poate deroba de raspunderea reformelor ce se impun, numai ca, actualul guvern a omis sa informeze populatia despre faptul ca reformele economice ii vor aduce poveri grele.

El a mai adaugat ca astfel de reforme nu pot fi duse la bun sfarsit fara sprijinul acordat de populatie guvernului, ori in clipa de fata, guvernul Gyurcsany nu are un asemenea sprijin. Tototdata, presedintele a condamnat interventiile nejustificat de brutale ale fortelor de ordine impotriva demonstrantilor pasnici.

Solyom Laszlo a mai adaugat ca presedintia a fost inundata de scrisori, petitii, rugaminti de tot felul pentru a interveni in rezolvarea crizei. La ora actuala, insa, presedintele considera ca Parlamentul are posibilitatea de a intreprinde masurile solicitate de multimea adunata in Piata Kossuth.

"Acum Parlamentul are posibilitatea de a actiona. Guvernul raspunde in fata Parlamentului. Parlamentul decide asupra persoanei primului ministru. Parlamentul poate restabili increderea sociala necesara. Cheia rezolvarii se afla in mainile majoritatii parlamentare" - a declarat Solyom.

Liderul opozitiei, Viktor Orban, amenintat cu moartea

In tara, populatiua si-a exprimat prin vot pozitia fata de actualul guvern, considera liderul principalului partid din opozitie (FIDESZ), crestin-democratul Viktor Orban. El nu a participat la demonstratia din Piata Kossuth, intrucat a primit in chiar seara alegerilor o amenintare cu moartea.

Intre timp, peste 10.000 de persoane s-au strans din nou in fata Parlamentului de la Budapesta, cerand demisia premierului. Nici politicienii nu au avut o noapte linistita. Socialistii au declarat ca presedintele Solyom are dreptate si ca majoritatea parlamentara, adica ei, decid asupra viitorului lui Gyurcsany Ferenc. Iar ei, il sprijina pe premier.

Liderul crestin-democratilor populari (FIDESZ), Viktor Orban, a atras insa atentia lui Gyurcsany Ferenc printr-un nou discurs virulent sa nu se puna de-a curmezisul dorintelor populare. "Maghiarii nu mai doresc sa traiasca intr-o tara care se zvarcoleste in plasa miunciunii, populatia l-a demis pe primul ministru", a declarat Orban.

In ceea ce privete solutiile, situatia din Ungaria ramane neschimbata. Componenta Parlamentului - indiferent de rezultatele alegerilor locale - ramane neschimbata. Presedintele tarii nu poate face mai mult decat a facut pana in prezent, presedinta Parlamentului este de partea lui Gyurcsany, majoritatea populatiei - impotriva lui.

Clasa politica este mai divizata decat a fost oricand. Viktor Orban nu are curajul de a ocupa locul din fruntea protestatarilor, neavand nici macar curajul de a se prezenta in fata demonstrantilor din fata Parlamentului. Politic, el a propus solutia unui guvern de tehnocrati, aratand astfel ca nici el, nici coalitia din opozitie nu sunt dispusi sa isi riste popularitatea de dragul puterii.

Si, pentru ca s-a afirmat obsedant ca alegerile locale nu reprezinta un referendum privind popularitatea premierului Gyurcsany, la cererea RTL Klub si MTV (televiziunea nationala), institutul de cercetare Median a sondat opiniile populatiei exact pe acest subiect.

Dintr-un esantion imens, de 3000 de chestionati, majoritatea (54 la suta) considera ca Gyurcsany ar trebui sa demisioneze si ca Orban ar fi un prim ministru mult mai adecvat.