"E considerata rasa cea mai violenta, periculoasa, capabila sa ucida pentru un pumn de maruntis". Asa incepe unul dintre cele mai jignitoare articole aparute vreodata in presa italiana la adresa Romaniei.

Publicat de cotidianul Il Tempo, unul dintre cele mai prestigioase din Peninsula, articolul "Un'etnia sempre in cronaca nera" (O etnie ce apare mereu la Cronica Neagra) foloseste un limbaj incalificabil la adresa poporului roman, enumerind citeva dintre "activitatile de baza" ale romanilor

plecati in Italia: "prostitutie, jafuri, clonarea cartilor de credit, imigratie clandestina".

Articolul, semnat de Augusto Parboni, este intesat de aprecieri negative la adresa romanilor din Italia: "nu se tem de nimic, dispretuiesc chiar si viata copiilor si a femeilor, actioneaza mereu in grup pentru a-si duce la bun sfarsit nenumaratele lor activitati criminale".

Mai mult, despre romani se scrie, chiar in supratitlul materialului, ca "detin monopolul prostitutiei si al clonarii de carduri".

Autorul articolului face referire si la apropiata intrare a Romaniei in Uniunea Europeana, precum si la moda casatoriilor din interes practicate de tinerele romance in Italia, careia ii cad prada italieni bogati, care le ajuta sa primeasca cetatenie si, deseori, le lasa mostenire averile.

"Sunt romanii, sunt cetatenii Romaniei care de ani intregi ne terorizeaza tara", incheie apoteotic autorul articolului.

In acest moment, in Italia traiesc aproximativ un milion de romani, conform statisticilor neoficiale. In mod oficial, exista 300.000 de romani cu forme legale, si 300.000 care si-au depus actele pentru legalizarea statului.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii MAE au declarat ca vor inainte un drept la replica ziarului italian.

Incidentele sangeroase la Roma intre imigranti romani si tineri italieni

Desi autorul articolului nu face trimitere directa la violentele din ultimile doua zile dintre imigrantii romani si italieni, aceasta ar putea fi o explicatie pentru articolul defaimator. Luni un local frecventat de romani a fost distrus in totalitate de 15 tineri inarmati.

Ziarele italiene de marti descriu cum barul a fost incendiat si distrus de tineri inarmati cu rangi si bate. Cinci imigranti romani au fost raniti in acest atac, care s-a petrecut in cartierul Trullo din sud-vestul capitalei italiene.

Doua apartamente situate deasupra barului au fost avariate de flacari. Politia este de parere ca asaltul este o riposta la arestarea a trei tineri italieni, care participasera la o disputa violenta cu o zi inainte, in cursul careia trei romani au fost raniti cu arme de foc.