Ban Ki Moon, ministrul de externe al Coreei de Sud, este favorit in competitia pentru postul de secretar general al ONU. El a fost singurul dintre cei sase candidati care a obtinut un vot pozitiv din partea tuturor celor cinci membri cu drept de veto din Consiliul de Securitate al ONU.

In urma acestui rezultat, candidatul din partea Indiei, Shasi Tharoor, care a obtinut trei voturi nefavorabile si doua abtineri, a declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung ca “este clar ca (Ban) este viitorul nostru secretar general”, anuntandu-si de asemenea retragerea din competitie.

Ban si-a exprimat dorinta de reformare a ONU, in cazul in care va fi ales secretar general. “Sunt foarte recunsocator pentru increderea si sustinerea dovedite de membrii Consiliului de Securitate. Ma simt foarte onorat.”, a declarat marti ministrul coreean de externe.

Desi rezultatul obtinut luni nu este unul definitiv, lumea diplomatica, precum si restul candidatilor, par sa nu mai aiba dubii in legatura cu succesorul lui Kofi Annan. Toti ceilalti candidati au obtinut cel putin un vot nefavorabil din partea puterilor cu drept de veto.

Al doilea mandat al lui Kofi Annan se incheie la 31 decembrie. Consiliul de Securitate va propune un successor, care urmeaza sa obtina aprobarea Adunarii Generale a ONU. Conform unor legi nescrise, e previzibil ca unui secretar general African sa ii urmeze unul provenind din Asia.

Data la care se presupune ca va avea loc alegerea oficiala a candidatului propus de Consiliul de Securitate pentru cea mai inalta functie a ONU este 9 octombrie, conform unui anunt facut de John Bolton, ambassador al SUA la ONU. In cazul in care va fi ales, Ban Ki Moon ar fi al 8-lea secretar general in istoria de 60 de ani a ONU.