Noutatile saptaminii la Polirom

de     HotNews.ro
Marţi, 3 octombrie 2006, 0:001.Origen
Omilii si adnotari la Levitic

Editie bilingva
Studiu introductiv, traducere si note de Adrian Muraru
Colectie: Traditia crestina

Volumul reuneste interpretarea origeniana, cea pastrata pina astazi, la cel de-al treilea tratat al Scripturii, Leviticul. Caracterul tehnic al textului biblic, ce descrie relatia, intermediata sacramental, dintre Dumnezeu si poporul ales, adauga o dificultate suplimentara actului interpretativ.

Origen, fidel principiilor sale, se va stradui sa descopere si in textul cu o minima disponibilitate exegetica invitatia la un alt tip de lectura, alegorica. Incercarea sa a fost remarcata si pretuita: omiliile la Levitic, ca si celelalte omilii la Hexateuh vor supravietui prin intermediul traducerilor latine, educind publicul occidental spre alegoreza.

Origen (c. 185-254) s-a nascut in Alexandria. A profesat filologia, a audiat cursuri de filosofie in capitala Egiptului, centru cultural important al vremii. Renunta la cariera profana si se dedica instructiei religioase si culturale a candidatilor la botez intr-o „scoala catehetica”. Devine renumit pentru eruditia sa, dar si pentru dedicarea fata de Logosul divin.

Calatoreste mult, vizitind comunitatile crestine din Imperiu. Hirotonit preot in afara Egiptului, este silit sa paraseasca Alexandria si sa se stabileasca in Cezareea Palestinei. Aici intemeiaza o alta „scoala”, ce isi propune ca scop asumarea unui crestinism activ, educat, urban. Participa la dispute teologice, unde este apreciat pentru agilitatea sa teologica.

Moare la putin timp dupa ce, cu ocazia unei persecutii anticrestine, este inchis si torturat. Opera origeniana, reputata a fi cea mai ampla din intreaga literatura antica, a supravietuit doar in parte. Mai mult, majoritatea textelor origeniene sint disponibile astazi doar in traducere latina.

Reprezentativa pentru situatia operei origeniene este faimoasa lucrare Despre principii, transmisa doar in ultima sa treime in originalul elin. La Editura Polirom, de acelasi autor, s-au mai publicat: Omilii, adnotari si comentarii la Geneza (2006), Omilii si adnotari la Exod (2006).

2. Thomas Pynchon
V.

Traducere din limba engleza de Horia Florian Popescu
Colectie: Biblioteca Polirom

„Acest roman se va numara pe drept cuvint printre capodoperele secolului XX.” (Atlantic Review)
V., romanul de debut al lui Thomas Pynchon, este un amestec savuros de stiluri si tehnici literare, exploatind, cu inepuizabile resurse imaginative, vechea tema a calatoriei picaresti.

In cautarea misteriosului V., care poate fi un loc, o persoana, un obiect, nici una dintre acestea sau toate laolalta, protagonistii cartii sint purtati intr-o calatorie ametitoare prin Paris, Malta, Florenta, New York si Africa Neagra, propulsindu-l totodata pe creatorul lor in primele rinduri ale elitei literare a secolului XX.

Thomas Pynchon (n. 1937, la New York) este unul dintre cei mai importanti scriitori americani contemporani si, alaturi de John Barth, Kurt Vonnegut sau Donald Barthelme, se numara printre intemeietorii postmodernismului literar.

Descendent al primului val de colonisti (stramosul sau, William Pynchon, a debarcat in America de Nord in 1630), este considerat o legenda vie a culturii americane, parte si din pricina misterului cu care a stiut sa-si inconjoare existenta. Traduse pretutindeni in lume, romanele sale - V. (1963), Strigarea lotului 49 (1966), Curcubeul gravitatiei (1973), Mason & Dixon (1997) etc.

- extind si fluidizeaza frontierele genului: in cadrul traditional al povestii politiste sau de spionaj, sint inserate elemente apartinind unor domenii dintre cele mai variate (politica, fizica cuantica, matematica, muzica, istorie, teoria comunicarii).

Din opera lui Thomas Pynchon, in colectia „Biblioteca Polirom” a fost tradus romanul Strigarea lotului 49 (2006) si se afla in pregatire, pentru prima data in limba romana, Curcubeul gravitatiei.

3. Constantin Cucos
Informatizarea in educatie. Aspecte ale virtualizarii formarii

Colectie: Stiintele educatiei. Structuri, continuturi, tehnici

„Revolutia informatica” a schimbat din temelii modelul clasic de transmitere a cunoasterii. Cartea este prima lucrare pedagogica dedicata tratarii in extenso a noii paradigme din educatie, in consens cu perspectiva informatizarii, si raspunde actualelor restructurari din programele de invatamint, inclusiv cerintelor privind formarea cadrelor didactice.

Este prezentata intreaga tipologie a situatiilor educationale care implica utilizarea tehnologiilor virtuale pentru a ameliora calitatea invatarii, prin facilitarea accesului la resurse si servicii, precum si a schimburilor si a colaborarii la distanta.

Din cuprins:
Virtualizarea educatiei - determinari, fundamente, perspective • Mondializarea si informatizarea procesului educativ • Cybercultura si avatarurile invatarii in era internetului • Catre un nou mediu de invatare: comunitatea virtuala • E-learning-ul si resursele sale formative • Educatia deschisa la distanta - o ipostaza a virtualizarii educatiei

Constantin Cucos (n. 1958) este absolvent al Facultatii de Filosofie, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi. In 1994 a obtinut titlul de doctor in stiintele educatiei. Este profesor universitar in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi. A efectuat numeroase stagii de cercetare si documentare.

A publicat peste 100 de studii in volume colective si in reviste de specialitate. Din 1995 este membru al International Association for Intercultural Education (Suedia), iar din 1996 a devenit membru in colegiul editorial la Intercultural Education. Din 2001 este membru al Association pour la Recherche Interculturelle (Geneva).

De asemenea, este director al Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic, din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza”, Iasi. La Editura Polirom a publicat urmatoarele volume: Pedagogie (1996; editia a II-a, revazuta si adaugita, 2002), Minciuna, simulare, contrafacere. O perspectiva psihopedagogica (1996), Educatia religioasa. Repere teoretice si metodice (1999), Educatia.

Dimensiuni culturale si interculturale (2000), Istoria pedagogiei. Idei si doctrine pedagogice fundamentale (2001), Timp si temporalitate in educatie. Elemente pentru un management al timpului scolar (2002).

4.Dorina Salavastru
Didactica psihologiei. Perspective teoretice si metodice

Editia a II-a revazuta
Cuvint inainte de Adrian Neculau
Colectie: Stiintele educatiei. Structuri, continuturi, tehnici

Deosebit de utila profesorilor de psihologie, cartea ofera cadrul teoretic si metodic in care poate functiona eficient procesul educational. Cei doi actori ai acestuia, profesorul si elevul, sint astfel in masura sa-si finalizeze demersul educativ prin intermediul unor scopuri si obiective comune.

Autoarea ii defineste in termenii psihologiei moderne, disciplina care suscita un interes din ce in ce mai mare in rindul tinerilor si al publicului cit mai larg.

Din cuprins:
Limbajul psihologic si dificultatile receptarii lui • Strategii discursive utilizate in predarea psihologiei • Problematica obiectivelor educationale • Proiectarea activitatii didactice • Evaluarea performantelor scolare

Dorina Salavastru este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, unde sustine cursuri de psihologia educatiei, didactica psihologiei, tehnici de expresie si dezvoltare personala. De acelasi autor, la Editura Polirom au mai aparut: Psihologie.

Manual pentru clasa a X-a (coautor, 2000), Psihologia sociala si Noua Europa. In honorem Adrian Neculau (coordonator, 2003), Psihologia educatiei (2004).


5.Mircea Badut
AutoCAD-ul in trei timpi. Ghidul proiectarii profesionale

Editia a II-a revazuta si adaugita
Colectie: Calculatoare, informatica

Lucrarea cuprinde noutatile ultimelor versiuni de AutoCAD, fiind destinata celor interesati de proiectarea asistata de calculator si structurata pe trei niveluri de accesibilitate - incepator, mediu, avansat.

Datorita acestei filtrari originale a informatiei, cititorul are posibilitatea sa-si aleaga singur cea mai potrivita abordare, cartea asigurind obtinerea eficientei maxime in exploatarea unuia dintre cele mai utilizate software-uri pentru proiectarea tehnica si inginereasca.

Din cuprins:
Prezentarea interfetei grafice • Desenare interactiva • Comenzi AutoCAD pentru desenare si editare • Aspecte avansate de proiectare • Texte scrise in desen • Proprietati simbologice (culoarea obiectelor, tipuri si grosimi de linie) si de emfaza 3D • Structurarea desenelor.

Lucrul cu straturile • Lucrul cu blocurile • Hasurarea (umplerea cu modele) • Proiectarea tridimensionala. Modelarea 3D • Paper Space si Model Space • Tiparirea (plotarea) desenelor • Fisiere prototip/sablon. Standardizare • Fisierele referinta externa (XRef) • Inserarea de imagini raster (compozitii hibride raster-vector)

Mircea Badut (n. 15 noiembrie 1967) - absolvent al Facultatii de Electrotehnica, Universitatea din Craiova. In prezent, este consilier informatica la O.C.P.I. Vilcea, precum si redactor colaborator la diferite publicatii de informatica.

A publicat, in colaborare cu Cristina Badut, Bazele utilizarii si programarii calculatoarelor electronice (1994) si Calculatorul personal (1995); apoi, Informatica pentru manageri (1999); Bazele proiectarii cu MicroStation (2001); Bazele proiectarii cu Solid Edge (2002); Informatica in management (2003); GIS - sisteme informatice geografice: fundamente practice (2004); Fictiuni primare(2006).

Semneaza numeroase articole in reviste romanesti de profil (CHIP, Net Report, PC World, CAD Report, Hello CAD FANS, ComputerWorld, PC Report, PC Magazine, My Computer, Tehnica & Tehnologie), majoritatea pe teme de proiectare asistata de calculator (CAD/CAE/CAM/PDM, GIS) si baze de date (DBMS).

Conceptul editorial „...in trei timpi” (asa cum apare el si in aceasta carte) a fost creat de Mircea Badut si a fost initial publicat in lucrarea Calculatorul in trei timpi, aparuta la Editura Polirom, 2001, 2003.

6. Orlando Balas, Cristel Balas
Limba germana. Exercitii de gramatica si vocabular. Simplu si eficient

Editia a II-a revazuta si adaugita
Colectie: Limbi straine

Cartea se adreseaza celor ce vor sa isi perfectioneze cunostintele practice de limba germana si poate fi folosita ca material auxiliar in paralel cu orice manual sau curs teoretic. Exercitiile vizeaza cele mai importante aspecte de gramatica si vocabular, ajutind la formarea unor reflexe de exprimare corecta.

Gradul lor de dificultate creste in mod treptat pe parcursul fiecarui capitol si al intregii lucrari, iar cheia exercitiilor permite sa se verifice corectitudinea rezolvarilor. Numeroasele tabele si sinteze, ca si vocabularul uzual sint utile pentru intelegerea si stapinirea regulilor de baza ale limbii germane.

Din cuprins:
Articolul • Pronumele • Acordul adjectivului cu substantivul • Verbul • Exprimarea deplasarii si situarii • Exprimarea datei si timpului • Fraza • Vocabular • Tabele de sinteze • Cheia exercitiilor

Orlando Balas (n. 1971) - absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca; masterat in Studii germanice; doctorand in literaturi germanice. A urmat mai multe stagii de pregatire si cercetare la universitati din Germania si Austria. De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut Limba germana. Simplu si eficient (2004; editia a II-a, revazuta si adaugita, 2005).

Cristel Balas (n. 1984) - studii de germanistica si anglistica la Universitatea din Viena si Universitatea din Oradea. Cursuri de specializare la Universitatea „J.W. Goethe” din Frankfurt am Main.

7. Nicolae Radu
Teste psihologice pentru orientarea in cariera si autocunoastere. Teste. Grile de corectie. Evaluari

Colectie: Hexagon. Practic (cheia succesului)

In trasarea profilului psihologic de ansamblu, specialistii tin seama de o serie de parametri, precum coeficientul de inteligenta (QI), capacitatea de concentrare, distributivitatea atentiei, nivelul de socializare, stabilitatea emotionala etc.

Aprecierea corecta a capacitatilor individuale permite un pronostic, favorabil sau nu, referitor la reusita profesionala si la succesul initiativelor personale. Adresate celor doritori sa-si cunoasca nivelul psihoaptitudinal, testele prezentate servesc la evaluarea obiectiva a abilitatilor si potentialitatilor si, in acelasi timp, ii familiarizeaza cu specificul testarilor psihologice.

Din cuprins:
La ce serveste testarea psihologica • Cum sa ne invingem teama de examenul psihologic • Autocunoasterea prin teste psihologice • Sa ne masuram QI-ul • Va place riscul? • Va considerati o persoana sensibila? • Aveti aptitudini de conducere? • Va este teama de necunoscut? • Ce meserie vi se potriveste? • Sinteti omul cu relatiile? • Va intereseaza schimbarea?

Nicolae Radu, absolvent al Facultatii de Psihosociologie din cadrul Academiei Nationale de Informatii, este doctor in psihologie al Universitatii Bucuresti (2005) si maior in cadrul Serviciului de Protectie si Paza (SPP). Intre 2003 si 2006 a lucrat in cadrul Ministerului Justitiei, unde a infiintat Serviciul de Expertiza Psihologica si Evaluare Profesionala.

A implementat un sistem de evaluare psihologica, diferentiat pe categorii de personal, pentru selectia, promovarea si expertizarea personalului destinat misiunilor speciale. Semneaza numeroase articole in publicatii din domeniu. Din anul 2006 este seful Centrului de Expertiza si Asistenta Psihologica din cadrul Serviciului de Protectie si Paza (SPP).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


226 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by