Yenul japonez a devenit o alternativa pentru contractarea unui credit in valuta. Dobanzile la yeni sunt cele mai scazute din lume si probabil ca se vor mai mentine asa cativa ani. Cel mai mare risc nu este legat de dobanda. Riscul valutar este in schimb extrem de pronuntat, mai ales ca yenul este puternic subevaluat acum.

De mai multi ani, creditele in moneda japoneza sunt cele mai ieftine din lume. Si este normal sa se intample asa avand in vedere ca din august 2000 si pana in iulie 2006, banca centrala a Japoniei a fixat dobanda de referinta la 0%. In aceste conditii, dobanzile la care bancile isi procurau fonduri pentru credite erau mai mici de 0,1%.

Practic, banii se obtineau aproape gratuit, astfel ca si imprumuturile se puteau acorda la dobanzi extrem de mici. De exemplu, creditele ipotecare in yeni se acorda in Japonia la dobanzi mai mici de 2,5%.

Situatia atipica a fost cauzata de starea tensionata din economia nipona. Mediul de afaceri s-a confruntat cu o stagnare economica, pe fondul unei scaderi a preturilor (proces denumit deflatie). Combinatia este una extrem de nociva pentru economie, iar pentru a iesi din acest ciclu banca centrala fost nevoita sa stimuleze cu orice pret cresterea preturilor.

Din acest motiv, s-a adoptat politica "dobanzii zero", care intr-un final a dat rezultate.

Articol integral in Conso.ro