Un avion al liniilor aeriene turce care zbura intre Tirana si Istanbul a fost deturnat in spatiul aerian al Greciei de un cetatean turc.

Acesta este un cetatean turc in varsta de 30 de ani. Potrivit ministrului turc al Transporturilor, autorul deturnarii, Hakan Ekinci, s-a convertit la crestinism in 1998 si a declarat ca a fost persecutat pentru aceasta. El dorea ca prin gestul facut sa atrga atentia si sprijinul papei Benedict al XVI-lea.

Fortele militare grecesti au trimis imediat patru avioane de vanatoare care au escortat avionul in afara spatiului aerian elen de unde a fost preluat de aviatia militara italiana.

Aeronava, in care se aflau 107 pasageri si cinci membri ai echipajului, a aterizat la Brindisi in conditii de siguranta.

Agentia ANSA transmite ca pasagerii au parasit avionul iar cetateanu turc care a deturnat aeronava s-a predat.

Initial agentile internationale au transmis ca era vorba de doi cetateni turci, musulmani, care au deturnat avionul ca forma de protest fata de vizita pe care Papa doreste sa o faca in Turcia.

Confuzia pare sa fi pornit de la faptul ca cetateanul turc care a reusit sa patrunda in cabina pilotilor a lasat sa se inteleaga ca mai are un complice in avion. Cetateanul turc nu era inarmat.

AFP, citata de Antena 3, a spus ca cetateanul turc a deturnat avionul pentru a cere azil politic si nu pentru a-i atrage atentia Papei.