Uniunea Europeana a cerut, marti, Rusiei sa ridice sanctiunile impuse Georgiei dupa scandalul declansat de arestarea a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj, existand riscul agravarii crizei izbucnite intre cele doua state fost sovietice, relateaza agentia Reuters.

"Uniunea Europeana spera ca foarte, foarte curand Rusia va ridica aceste sanctiuni, deoarece, in acest caz, sanctiunile nu duc nicaieri", a declarat de la Tbilisi Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru probleme externe.

"Acum cred ca este foarte important pentru ambele parti sa fie pregatite de dialog si sa dea dovada de cea mai mare retinere. Numai prin retinere in cuvinte, dar si in fapte, este posibil sa se revina la o situatie normala. Acesta este mesajul nostru pentru ambele parti", a continuat Ferrero-Waldner.

Intrebat in cadrul unei conferinta de presa daca sanctiunile impuse Georgiei vor fi ridicate curand, Sergei Lavrov a declarat ’’Deocamdata, nu avem intentia sa facem acest lucru’’.

Rusia a suspendat legaturile feroviare, aeriene si postale cu Georgia, ca raspuns la arestarea de catre autoritatile de la Tbilisi a patru militari rusi, acuzati de spionaj. Acestia au fost eliberati luni, intr-un gest de bunavointa al autoritatilor georgiene.

Parlamentului rus urmeaza sa dezbata saptamana viitoare un proiect de lege care ar permite autoritatilor sa interzica transferurile de bani intre cele doua tari, ceea ce ar reprezenta o puternica lovitura pentru economia Georgiei.

Aproximativ un milion de georgieni lucreaza in Rusia. In prima jumatate a anului 2006, acestia au trimis in tara 219 milioane de dolari, ceea ce inseamna 14,6% din produsul intern al acestei tari, potrivit estimarilor Bancii Nationale a Georgiei.

Totusi, nu este inca clar care vor fi consecintele acestei masuri, sau daca ea se va putea aplica. Oficialitatile georgiene spun ca daca masura se va aplica, transferul banilor se va face totusi prin terte tari.

Moscova considera ca criza provocata de acuzatiile de spionaj este doar o parte a unei dispute mai profunde cu Georgia, tara care a iritat administratia rusa prin telul sau declarat de a deveni membru al Uniunii Europene si NATO, iesind astfel de sub orbita Rusiei.