Conform datelor Asociatiei Agentiilor Imobiliare din Romania, sectorul pietei imobiliare, care va expoda dupa aderare, este reprezentat de spatiile industriale, in primul rand pentru ca, pana acum, nu s-a inregistrat o evolutie semnificativa a acestui segment si, pe de alta parte, intrucat spatiile pentru serviciile de logistica vor deveni indispensabile pentru majoritatea agentilor economici.

In prezent, stocul spatiilor industriale din Bucuresti este estimat la 520.000 de metri patrati, din care doar jumatate se ridica la standardele de calitate care satisfac cerintele marilor companii. Cele mai multe sunt localizate in zona autostrazii Bucuresti - Pitesti, precum si in cea nordica, influentate de principalele cai de legatura cu restul tarii.

Proiectele care vor fi finalizate in acest an vor plusa cu inca 150.000 de metri patrati, majoritatea tintind rigorile celei mai inalte clase.

In timp ce firmele mici de transport si distributie se orienteaza cu prepoderenta spre spatiile reduse, intre 1.500 si 2.500 de metri patrati, retailerii cauta imobile de pana la 8.000 de metri patrati pentru depozitare.

Insa, odata cu intrarea pe piata autohtona a mai multor companii internationale de mare anvergura, care acorda o atentie sporita intregului lant de furnizare (depozitare, inventar, securitate), specialistii imobiliari estimeaza o crestere extrem de mare a cererii pe segmentul spatiilor destinate centrelor de logistica moderne.

Creste cererea, dar si oferta

Potrivit unui studiu realizat de compania imobiliara CB Richard Ellis, in primele sase luni ale acestui an, preturile pentru inchirierea spatiilor industriale nu au cunoscut modificari majore, stabilind o medie de 4,5 pana la 6 euro pentru un metru patrat pe luna, in timp ce pentru cele mai vechi dintre ele chiriasii au platit mai putin de 3 euro.

Media a fost ridicata de preturile mai mari din nordul si vestul Capitalei, in timp ce in celelalte zone chiriile fluctueaza intre 2,5 euro, in Republica, si 3,5, in Pantelimon.

Pentru urmatorii ani, specialistii estimeaza ca tendinta de inchiriere a acestor spatii va fi inlocuita cu tranzactii de vanzare-cumparare, intrucat majoritatea marilor companii venite in Romania vor dezvolta proiecte pe termen lung.

Astfel ca, daca pretul chiriilor va cunoaste o usoara scadere, de pana la 10 procente, cel de vanzare se va inscrie pe un trend ascendent, devansand, pentru cele mai modene, chiar 1.000 de euro pe metru patrat.

Integral in Curentul