Comisia de autorizare din Ministerul Finantelor a decis sa interzica productia si comercializarea de alcool pentru firma Scandic Distilleries, una dintre cele mai importante societati din grupul afaceristilor oradeni.

Potrivit unor surse guvernamentale, decizia a fost luata la propunerea Directiei antifrauda din ANAF, dupa o serie de controale la firma in cauza.

Ioan Micula s-a declarat ieri revoltat de decizia comisiei. "Este un abuz si o sa-i dam in judecata. Ministerul Finantelor nu este interesat sa colecteze taxele de la cei care sunt buni-platnici, asa cum suntem noi. Hotararea aceasta ii avantajeaza pe cei de pe piata neagra. Stiu ca in Ministerul Finantelor sunt oameni care castiga de la cei de pe piata neagra", a spus Micula.

El a adaugat ca, oficial, nu a primit nicio motivatie pentru decizia MF. "Noi suntem cu taxele la zi, cu accizele platite in avans si respectam toate legile. Avem in fiecare zi in fabrica un supraveghetor fiscal si pana acum au fost tot felul de controale care nu au constatat nimic ilegal.

Daca ne retrag autorizatia, statul va pierde cateva mii de miliarde", a adaugat Micula. El a mai spus ca motivul invocat pentru decizie este ca "instalatia de borhot a fost cumparata pe alta firma, iar legea spune acum ca toate instalatiile de productie trebuie sa apartina societatii producatoare. Insa, cand am achizitionat noi instalatia, legea nu era asa".

Cifra de afaceri de peste 500 de milioane de euro

Grupul European Drinks al fratilor Micula are o cifra de afaceri anuala de peste 500 de milioane de euro, avand activitati in domeniul alimentar, in productia de bauturi racoritoare si alcool, in domeniul hotelier si in mass-media.

Integral in EVZ