Cu totii stim ca alcoolul la volan este contraindicat. Sa vedem insa ce inseamna alcoolemie, care sunt limitele acceptate in Romania si cum putem scapa de alcool in timp scurt.

Alcoolul incetineste activitatea creierului atat de mult incat nu mai suntem capabili sa ne concentram la condus, o stim cu totii. Mie imi scade vigilenta dupa un pahar de vin, colegului de masa dupa o sticla. Totusi prin lege e stabilit acelasi barem pentru amandoi.

In Romania alcoolemia permisa este 0,00 la mie. Daca alcoolmetrul politistului afiseaza sub 0,4 mg alcool pur in aerul expirat vei plati doar o amenda. O diviziune de peste 0,4 te va obliga sa iti masori nivelul de alcool in sange. O valoare peste 0,8 g alcool la litrul de sange te arunca in categoria infractorilor cu o pedeapsa de la 1 pana la 5 ani.

Un pahar de vin iti furnizeaza 0,4 mg de alcool la 1 litru de sange. Aproximativ. Concentratia variaza dupa timpul in care se absoarbe si elimina alcoolul, cantitatea de sange a fiecaruia si alti parametri. Spre deosebire de mancare, alcoolul nu este digerat in tubul digestiv ci absorbit direct in sange. Cu cat stomacul e mai gol cu atat se absoarbe mai repede.

Cand bei pe stomacul gol te poti ameti de doua ori mai repede decat dupa o masa de seara cu multe grasimi. Alti factori care cresc viteza de absorbtie sunt asocierea cu bauturi carbogazoase si kilogramele in plus. Cu cat mai multe kilograme, cu atat mai treaz.

O concentratie de 0,1-0,15% alcool in sange afecteaza vederea, auzul si deprinderile motorii. La 0,2% poti spune "e beat" observand ca ii e greu sa vorbeasca si sa se deplaseze. Coma alcoolica, adica limita peste care grijile prietenilor se transfera spitalului, se gaseste undeva peste 0,4%. Maximul pe care orice persoana il poate suporta este de 0,6%. Peste acest procent organismul cedeaza...

fara a fi implicat nici un accident de masina. Din punctul de vedere al duratei in timp, se considera ca dupa 10 pana la 15 minute jumatate a trecut in sange, dupa 20 de minute cam 60%, iar dupa 30 de minute cam doua treimi din cantitatea totala de alcool. Dupa 60 pana la 90 minute, procesul este incheiat.

In aproximativ o ora dupa ce bei un pahar de vin poti conduce masina. Ficatul epureaza alcoolul din sange intr-un ritm constant indiferent de cantitatea pe care ai baut-o. Alcoolemia este de fapt cantitatea de alcool din sange care "sta la coada" pentru a fi transformata in dioxid de carbon si apa... Pacat ca nu se poate si invers.