Nationala de juniori under 17 a disputat in Romania turneul de calificare pentru Euro 2007. Inaintea ultimei zile, micii "tricolori" aveau in clasament o victorie cu Lituania si un egal cu Islanda. In ultima partida baietii antrenorului Ianis Guda au pierdut in fata Frantei la un scor, 0-3, care i-a trimis direct pe locul 3, "sub linie".

Imediat dupa joc, Ianis Guda a acuzat centrele de copii din tara, unde singurul interes al antrenorilor il reprezinta echipele de seniori. De altfel, la partidele nationalei under 17, antrenorii care venisera sa vada generatia la lucru se apucasera de birfit, dupa opinia lui Guda.

Declaratia care l-a deranjat pe Lupescu a fost insa o rabufnire a tehnicianului: "Ma asteptam ca venirea lui Ionut in federatie sa schimbe ceva. Nimic nu s-a schimbat".

Ionut Lupescu i-a reamintit lui Ianis Guda ca lotul s-a pregatit dupa un model "Luceafarul", ceea ce implica faptul ca a beneficiat de toate conditiile. In plus, opinia federalului este ca la reprezentativele de juniori, antrenori sunt preocupati sa gaseasca tinerilor anumiti impresari.

Anul trecut, Ianis Guda a pregatit o grupa de 14 ani a clubului Dinamo, la comanda careia a cistigat un turneu organizat de Real Madrid. In pofida acestei carti de vizita, Guda chiar a ratat calificarea.

Totodata, el face o greseala - in federatie chiar s-a "schimbat" ceva.

1. Turneul nationalei in America, cea mai serioasa aventura federala. Reteta financiara, estimata la 500 de mii de euro, a fost serios subminata de interesul scazut al spectatorilor pentru eveniment.

Meciurile s-au disputat in fata unor tribune goale, iar jucatorii erau conectati la eveniment ca la celebrul amical cu Nigeria, in care adversarii venisera la Bucuresti fara tricouri de joc si au mers la "Unirea" sa imprime niste numere.

2. Nationala joaca din nou pe stadionul Ghencea. Chiar daca federatia nu a participat la optimizarea arenei pentru UEFA Champions League, a convins Steaua sa accepte gazduirea jocului cu Belarus printr-un contract la vederea caruia oficialii clubului au ris... si au plins.

3. Primaria Capitalei si patronii firmelor de constructii care participa la bugetul lui Dinamo ridica impreuna arena de 5 stele pe care federatia o propune candidata la finala UEFA 2009. Si pe care, din cind in cind, o sa mai joace si prima reprezentativa.

Ionut Lupescu a fost lider al sindicatului jucatorilor; calitatea de opozant al "regimului" din fotbal a luat sfirsit anul trecut, la alegerile pentru sefia federatiei. Lupescu si Prunea au acceptat oferta lui "inamicului" Mircea Sandu de a intra in echipa lui manageriala.

"Am acceptat pentru ca vreau sa schimb ceva in fotbal. Din interiorul federatiei, pot fi mai util".

Probabil ca la un moment dat se va produce si acest "eveniment".