George Maior si Claudiu Saftoiu, nominalizati de presedintele Basescu pentru sefia SRI si respectiv SIE au fost validati, miercuri, de plenul Parlamentului. George Maior a obtinut 285 de voturi "pentru" si 123 "impotriva", in timp ce Saftoiu a primit 294 de voturi "pentru" si 114 "contra".

Presedintele Basescu spune ca Parlamentul a dat dovada de maturitate politica, acceptand nominalizarile facute de el.

Seful statului multumeste Parlamentului pentru votul privind numirea sefilor SRI si SIE. Intr-un comunicat al Presedintiei se precizeza:

“Presedintele Basescu considera ca Parlamentul a dat dovada de maturitate politica si isi exprima speranta ca noii sefi ai serviciilor de informatii se vor ridica la nivelul asteptarilor Parlamentului Romaniei si al celorlalte institutii cu care vor colabora, inclusiv la nivelul exigentelor cetatenilor romani “.

Votul din Parlament a fost secret, exprimat pe buletine de vot.

Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL, a criticat dur propunerea presedintelui pentru sefia SRI acuzand de jocuri politice atat puterea cat si opozitia si a anuntat ferm, inca o data, ca liberalii nu-l vor vota pe George Maior.

Antonescu l-a inclus pe George Maior in categoria “baietilor buni si de succes” si i-a criticat pe “tatucul Basescu a tot puternic, pe maica Geona delicata si pruncul Maior in brate”, pentru jocul politic desfasurat care, spune liberalul, va dauna Romaniei.

PNL considera ca SRI nu poate fi un “obiect de troc intre presedintele si alti jucatori mai mici si nici intre partidele politice, nici intre putere si opozitie” ci trebuie sa fie in serviciul cetateanului si al statului roman, a adaugat Crin Antonescu.

El a considera ca “presedintele propune un compromis din care numai intelegem care este puterea si care este opozitia, in Romania”.

In schimb, liberalii au anuntat ca il voteaza pe Claudiu Saftoiu pentru conducerea SIE.

Constantin Nita, deputat PSD, a spus ca cele doua persoane propuse de presedintele Traian Basescu sunt “foarte capabile” deci social-democratii le vor vota.

PRM a anuntat ca este impotriva ambilor candidati propusi de presedintele Basescu pentru sefia serviciilor secrete.

Mai mult, senatorul PRM, Gheorghe Funar a cerut sa se amane votul pentru pentru sefia SIE, deoarece PRM ar avea informatii ca acesta a fost colaborator al fostei securitati. El a solicitat ragaz pana cand Claudiu Saftoiu va obtine un verdict de la CNSAS.

Ieri, cei doi au primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate. Saftoiu a fost validat in Comisia de control a SIE, cu trei voturi pentru si doua impotriva, in timp ce Maior a trecut de audieri cu sapte voturi pentru si doua contra. Avizul era doar consultativ, ultimul cuvant avandu-l Parlamentul.

Anterior, PSD, PD si UDMR au anuntat ca ii vor vota pe ambii candidati, PNL ca il sustine doar pe Claudiu Saftoiu, in timp ce PC declarase ca nu vrea sa-l voteze pe consilierul prezidential in fruntea SIE.