Procurorii DNA l-au retinut miercuri pe Ioan Ciofu, procuror la Curtea de Apel Iasi, sub acuzatia de luare de mita. Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, in acelasi dosar a fost retinuta cu o zi in urma Maricica Iovita, om de afaceri din zona Vaslui, pentru infractiunea de dare de mita.

Aceasta i-a oferit procurorului 10.000 de euro, pentru a-l pune sub acuzare pe Adrian Porumboiu, concurentul in afaceri al Maricicai Iovita in zona Vaslui. Judecatorii instantei supreme analizeaza propunerea de arestare preventiva.

Procurorul Ioan Ciofu a primit de la Maricica Iovita, foloase in valoare de 10.000 euro reprezentand bani (5.500 euro si 4.000 RON) precum si bilete de avion pe numele rudelor, pentru destinatii din Europa si Asia.

In schimbul acestor foloase, procurorul Ciofu Ioan s-a angajat sa instrumenteze in mod partinitor un dosar penal, astfel incat omul de afaceri Adrian Porumboiu sa fie pus sub invinuire pentru infractiuni de natura economica.

"Cercetarile efectuate in cauza au relevat ca invinuita Iovita Maricica a urmarit punerea sub acuzare intr-o cauza penala a lui Adrian Porumboiu, pentru ca aceasta era implicata intr-un conflict de interese cu respectivul om de afaceri, care era concurentul sau in afaceri pe zona Vaslui, iar invinuirea ar fi avut ca rezultat stirbirea reputatiei acestuia”, se precizeaza in comunicat.

Maricica Iovita e un personaj de seama in lumea afacerilor din Moldova. Inca din vremea guvernarii CDR a acaparat industria de panificatie din Vaslui, a directionat spre faliment doua mari fabrici, Iris Barlad si Muntenita Vaslui, incercand prin diverse manevre sa eludeze Fiscul.

O alta firma condusa de ea care inregistra datorii semnificative, Mondial Tranzit, a atras atentia Administratia Finantelor Publice a sectorului 5 Bucuresti, dupa ce fusese mutata de la Vaslui la Iasi si apoi la Bucuresti pentru a amana interventia Fiscului.

Actionara a Iris Company S.A, Morarit Panificatie Iris S.A si a publicatiei vasluiene Monitorul de Vaslui, Iovita este o persoana influenta, care a intrat in conflict cu alt mare afacerist, Adrian Porumboiu.

In 2000, in urma licitatiei pentru privatizarea fostului IAS Barlad, devenit Agrocomplex S.A. Maricica Iovita impreuna cu alti adversari ai lui Porumboiu au contestat valabilitatea licitatiei iar de atunci ei sunt in continuu conflict.

In 2003 a fost vorba de datarea unui titlu de proprietate, prin care Asociatia Agricola Muntenia, administrata de Porumboiu, primea, pe baza Legii 18, 12 hectare de teren extravilan.

In 2005 conflictul dintre cei doi s-a intensificat, odata ce Maricica Iovita, prin intermediul publicatiei locale la care este actionara, a reiterat problema privatizarii Agrocomplex S.A.

O alta acuza din partea lui Iovita a fost legata de taxa de depozitare pentru grau rezerva de stat, incasata pe nejustificat de Porumboiu. In ambele cazuri, Porumboiu a iesit in castig de cauza.

Ioan Ciofu a fost demis in octombrie 2005 din functia de procuror al PNA dupa ce a fost acuzat ca instrumentase dosarele ce il vizau pe Gherta Constantin, procuror de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PCSJ). El a fost retinut dupa ce a fost monitorizat mai mult timp.