Piata romaneasca a serviciilor IT a atins anul trecut valoare totala de circa 199,7 milioane dolari, inregistrand o crestere de aproximativ 19% fata de anul 2004, se arata intr-un studiu IDC citat de compania Siveco Romania. Studiul releva ca piata seviciilor de IT din Romania este dominata, in prezent, de servicii de baza, precum cele de suport si instalare hardware si integrare.

IDC estimeaza ca pe viitor aceasta piata se va orienta spre servicii IT mai complexe, ceea ce va conduce la noi dezvoltari in domeniu. Expertii IDC considera ca tendinta de consolidare a serviciilor IT se va intensifica odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Studiul IDC evidentiaza faptul ca anul trecut SIVECO Romania a urcat in topul companiilor furnizoare de servicii IT, clasandu-se pe pozitia a doua, cu o cota de piata de 9,7% si totalizand 21,63 milioane de dolari din valoarea pietei.

Siveco Romania este lider pe segmentele de servicii de suport si instalare software (cu o cota de 17,1% si cu un venit de 5,12 milioane dolari), pe segmentul de servicii de instruire IT (cu o cota de 24,4% sipe segmentul), precum si pe segmentul serviciilor de consultanta software si adaptare a aplicatiilor conform cerintelor clientilor( cu o cota de 33,9% si cu venituri de circa 10,32 milioane de dolari).

Pe perioada anului 2005, cele mai mari investitii in achizitionarea de servicii IT au fost realizate de catre administratia publica, urmata de verticalele de productie, financiara, de utilitati, telecomunicatii si transport.

Veniturile din serviciile IT obtinute de Siveco in anul 2005, au provenit in proportie de 47,7%, din consultanta si adaptare a aplicatiilor, suport si instalare software - 23,7% si instruire IT - 12,8%.

Siveco Romania a fost infiintata in anul 1992, iar in prezent asigura cea mai mare parte din volumul total al exporturilor de produse software din Romania in tari din Comunitatea Europeana si Statele Unite ale Americii. Printre actionarii SIVECO Romania se numara Intel Capital, Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors), SIVECO Netherlands.