Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova a adoptat, miercuri, o rezolutie care ameninta cu sanctiuni mai aspre Georgia daca aceasta tara va continua sa desfasoare "actiuni care sa ameninte stabilitatea si securitatea in regiune", transmite Reuters.

Pe de alta parte, ministerul rus al Apararii a decis, tot miercuri, sa fie inchise scolile cu predare in limba rusa de pe teritoriul Georgiei unde invata copiii georgienilor. De suferit au elevii din orasele Tbilisi, Batumi si Ahalkalaki, transmite radio Eho Moskvi, citat de agentia Rador.

Potrivit declaratiilor unui oficial rus din cadrul Gruparii reunite a fortelor rusesti din Transcaucazia, parintilor li s-a propus sa-si mute copiii la alte scoli fara sa li se explice de ce s-a recurs la aceasta masura.

Potrivit aceluiasi post de radio, Rusia ar putea urgenta procesul de retragere a trupelor sale de la bazele militare amplasate pe teritoriul Georgiei, a declarat ministrului rus al Apararii, Serghei Ivanov.

Masuri severe in randul georgienilor

In paralel, potrivit agentiilor internationale de stiri, politia din Moscova a inceput o serie de descinderi si controale in randurile diasporei georgiene din Rusia.

"Am primit recent o circulara care ordona masuri severe impotriva georgienilor care locuiesc la Moscova si care cere ca nici delictele mici sa nu fie lasate nepedepsite", a declarat un inalt responsabil al Departamentului de lupta impotriva criminalitatii economice. din Moscova.

Potrivit acestei surse, care a tinut sa-si pastreze anonimatul, politia din Moscova "lucreaza" cu o lista cu circa 470 de nume de cetateni georgieni, care sunt oameni de afaceri sau comercianti.

Inca de marti seara, fortele speciale ale politiei ruse au descins la cazinoul Kristall, din estul Moscovei, au cerut inchiderea acestuia deoarece ar fi controlat de structuri criminale georgiene.

Alte controale au fost la hotelul Tbilisi, unde stau diplomatii georgieni acreditati la Moscova si in pietele din Moscova.

Georgia trece la amenintari

Georgia ameninta ca va bloca accesul Rusiei in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului in cazul in care Guvernul de la Moscova nu va ridica sanctiunile economice impuse Gerogiei dupa dupa scandalul declansat de arestarea a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj, informeaza Reuters.

Roman Gotsiridze, guvernatorul Bancii Nationale a Georgiei, a declarat pentru Reuters ca stabilitatea monedei locale si nivelul inflatiei nu vor fi puse in pericol de deciza Moscovei de a taia legaturile de transport catre tara.

Controale tot mai severe

Potrivit cotidianului rus Kommersant, care citeaza surse din politie, in urmatoarele zile vor fi efectuate raiduri la peste 40 de restaurante si magazine georgiene din centrul Moscovei.

Ministrul de interne rus a descris aceste descinderi ca fiind “actiuni de rutina menite sa combata crima organizata”. Totusi, surse din randul fortelor de ordine au confirmat pentru Reuters ca au primit instructiuni din partea superiorilor care prevad masuri severe impotriva georgienilor si nici cele mai mici delicte sa nu fie lasate nepedepsite.

Avertismentele rusilor

Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat unele state ca nu le va admite sa se adreseze Rusiei intr-un limbaj al provocarilor si de santaj. In cadrul intalnirii cu reprezentantii partidelor politice la Kremlin, Putin a afirmat amenintator, facand referire la Georgia, ca nu ar sugera nimanui sa i se adreseze Moscovei pe un asemenea ton.

SUA au cerut Rusiei sa ridice sanctiunile impuse Georgiei, saptamana trecuta, in urma crizei survenite dupa arestarea la Tbilisi a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj.

Toate acestea acutizeaza criza ruso-georgiana izbucnita saptamana trecuta, dupa ce autoritatile de la Tbilisi au acuzat de spionaj mai multi ofiteri rusi.

Rusia a suspendat marti legaturile feroviare, aeriene si postale cu Georgia, ca raspuns la arestarea de catre autoritatile de la Tbilisi a patru militari rusi, acuzati de spionaj. Acestia au fost eliberati luni, intr-un gest de bunavointa al autoritatilor georgiene.

Parlamentului rus urmeaza sa dezbata saptamana viitoare un proiect de lege care ar permite autoritatilor sa interzica transferurile de bani intre cele doua tari, ceea ce ar reprezenta o puternica lovitura pentru economia Georgiei.

Aproximativ un milion de georgieni lucreaza in Rusia. In prima jumatate a anului 2006, acestia au trimis in tara aproximativ 219 milioane de dolari, adica 14,6% din produsul intern al acestei tari, potrivit estimarilor Bancii Nationale a Georgiei.