Invitatii Gabrielei Firea la "Stirea Zilei" (Antena 3) au fost directorul ziarului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, si Ovidiu Nahoi, editorialist la Evenimentul Zilei. Subiectul dezbaterii l-a constituit acuzele aduse reciproc de cele doua ziare in ultimele lor editii.

Scandalul dintre "Ziua" si "Evenimentul Zilei" a plecat de la un articol publicat de EVZ care spune ca Sorin Rosca Stanescu si Dinu Patriciu figureaza ca datornici ai AVAS cu peste sase milioane de dolari.

S.R. Stanescu sustine insa ca in momentul in care s-a facut imprumutul la Bancorex de catre Agrochim Impex SRL, in 1996, nu era actionar al firmei respective. El a devenit actionar minoritar abia in 1997.

In sprijinul afirmatiilor sale a adus un document semnat in fata notarului la 23 septembrie 1999, in care se arata ca Sorin Rosca Stanescu i-a cesionat lui Florin Faciu actiunile detinute la societatea "Agrochim Impex SRL".

Ovidiu Nahoi a prezentat insa un document al AVAS care-l indica in continuare ca actionar pe Sorin Rosca Stanescu. Directorul ziarului Ziua figureaza ca actionar si la Registrul Comertului.

Rosca Stanescu spune ca acest fapt este din cauza ca acel contract de cesiune nu a fost transmis la Registrul Comertului de catre cesionar, Florin Faciu, si ca urmare tot el figureaza ca actionar.

Contactata de realizatorii emisiunii "Stirea zilei", avocatul Alina Niculescu sustine si ea ca obligatia trimiterii contractului de cesiune la registrul Comertului revine cesionarului, daca in contract nu s-a prevazut contrariul.

Ovidiu Nahoi a subliniat ca EVZ nu duce o campanie impotriva lui Sorin Rosca Stanescu ci impotriva celor care au devalizat Bancorex. Nahoi a mai sustinut ca nu e normal sa ai afaceri importante si in acelasi timp sa detii "marea arma a cuvantului".

In schimb, Sorin Rosca Stanescu vede o singura cale amiabila de rezolvare a conflictului: ziaristii de la EVZ sa recunoasca ca au gresit si sa-si ceara scuze pe prima pagina a ziarului.

EVZ sustine ca Sorin Rosca Stanescu este dator la AVAS

Evenimentul Zilei sustine in articolul "Inca un lot de "rechini" datornici la defuncta Bancorex", publicat in editia sa din 3 octombrie 2006, ca o firma controlata acum de fratii Dinu si Valeriu Patriciu, de Sorin Rosca Stanescu si de controversatul Mihai Cuptor datoreaza AVAS peste sase milioane de dolari.

Dinu Patriciu si partenerul sau traditional de afaceri, Sorin Rosca Stanescu, patroneaza o firma care se situeaza in topul debitorilor aflati sub lupa AVAS, cu 6.157.945 de dolari.

Societatea se numeste Agrochim Impex SRL, iar suma reprezinta valoarea restanta a unui credit total de 15 milioane de dolari luat de la Bancorex in 1996. In acea vreme, presedintele fostei banci de comert exterior era controversatul Razvan Temesan.

In momentul in care Agrochim Impex a accesat imprumutul de la Bancorex, actionarul principal al societatii era un anume Florin Ficiu, iar minoritari erau Mihai Neagu si Dragos Balcu. Firma era profilata pe comertul cu produse chimice si prelucrarea lemnului.

La numai un an distanta, 1997, in companie si-au facut intrarea noi actionari de calibru: Dinu Patriciu, cu 18%, Sorin Rosca Stanescu, cu 18%, Valeriu Patriciu (fratele lui Dinu) cu 3%.

Fondatorul Agrochim, Florin Ficiu, si-a pastrat un pachet de 25% din totalul actiunilor. Intrarea "greilor" in societate reprezinta si inceputul declinului acesteia, desi, cu numai un an inainte, Agrochim se pricopsise cu 15 milioane de dolari.

In 1998, unul dintre creditorii companiei cere in justitie lichidarea acesteia, pentru o creanta nerambursata. Tot in acel an, lovitura de gratie avea sa vina din partea bancii de stat. Agrochim este notificata de Tribunalul Bucuresti ca Bancorex a depus o cerere pentru declansarea procedurii de recuperare a debitului.

In trei transe

Povestea creditului a fost rezumata pe scurt, pentru EVZ, de Razvan Temesan: "Sorin Rosca Stanescu a luat un credit pe vremea mea, prin firma Agrochim Impex.

In august 1996 a luat acel credit de 15 milioane de dolari". Intamplator sau nu, in perioada in care firma Agrochim a accesat creditul, ziarul "Ziua", patronat atunci de Patriciu si condus de Rosca Stanescu, derula o campanie de presa furibunda impotriva Bancorex si a lui Temesan.

Fostul presedinte al bancii ne-a declarat ca "imprumutul nu a fost dat pentru a inchide gura ziarului "Ziua", ci pentru simplul motiv ca nu stia cine erau proprietarii companiei.

"S-au prezentat sub o firma in care nu aparea numele dansilor si a fost acordat in trei transe, de cate cinci milioane de dolari, de comitetul de credite. A fost ratificat de mine cu buna- credinta, pentru ca parea in regula in tabelele care mi-au fost prezentate de comitetul de directie", ne-a mai declarat Temesan.

Sorin Rosca Stanescu acuza EVZ ca publica informatii false

Sorin Rosca Stanescu si ziarul Ziua au raspuns acuzelor prin articolul "Papagalii lui Ionescu" publicat in editia sa din 4 octombrie 2006.

Documentele publicate de EVZ demonstreaza in opinia ziarului Ziua ca articolul nu a avut nici un moment scopul de a informa, ci de a denigra. Imprumutul a fost contractat de catre Agrochim Impex SRL in 1996. Numai ca aceiasi ziaristi de la EvZ au scris ca Sorin Rosca Stanescu a devenit actionar abia in 1997.

O alta informatie pe care semnatarii articolului au evitat de data asta sa o publice, din neprofesionalism sau rea-credinta este ca directorul ziarului ZIUA si Dinu Patriciu nu mai sunt actionari la Agrochim Impex SRL inca din 1999. Pentru aceeasi "dezvaluire" pe care ziaristii Emilia Sercan si Mihai Munteanu au facut-o marti, ziarul "Atac" a fost condamnat in 2005.

Ziua a publicat contractul de cesiune prin care Florin Faciu a preluat actiunile lui Sorin Rosca Stanescu.