Sute de tone de petrol provenit de la terminalul din localitatea Prahovo, din Serbia, au ajuns in Dunare ieri, in urma unei fisuri aparute la o conducta. Suprafata poluata se intindea ieri-seara pe o lungime de 50 de kilometri, avea o latime cuprinsa intre 60 si 300 de metri si trecuse de Calafat.

„Politia Romana de Frontiera a fost informata, marti noapte, ca in localitatea Gruia, din judetul Mehedinti, au fost semnalate irizatii (pelicule - n. red.) cu produse petroliere provenite de la terminalele petroliere din localitatea sirbeasca Prahovo“, ne-a declarat Stefan Stoica, directorul Directiei Apelor Jiu.

Deseara, in Oltenita

Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Mediului, Lucia Varga, poluarea va ajunge pina in seara aceasta in dreptul localitatii Oltenita, din judetul Calarasi. „Depinde de mai multi factori, incepind de la directia de bataie a vintului pina la cantitatea de produs petrolier deversat.

Nu stim exact cantitatea deversata, pe motiv ca autoritatile sirbe nu au oferit nici un fel de informatie, iar pe teritoriul bulgaresc nu avem acces. Oricum, este vorba despre sute de tone“, ne-a explicat secretarul de stat. Potrivit acesteia, daca situatia va continua in acest fel, poluarea s-ar putea sa ajunga in Delta Dunarii.

Baraje de filtrare

Pe de alta parte, Lucia Varga a explicat ca se iau toate masurile pentru a nu se intimpla acest lucru. „Din salupele Administratiei Nationale a Apelor Romane sint imprastiate substante biodegradabile. Pina ieri s-au imprastiat aproximativ doua tone“, a spus Stefan Stoica.

Totodata, autoritatile au montat si 150 de metri de baraje gonflabile impregnate cu substante absorbante in zonele Calaft-Bechet, Corabia-Izlaz si Nasturelu-Giurgiu. S-au montat baraje gonflabile si in dreptul localitatilor Turnu Magurele, Oltenita si Calarasi pentru a proteja sursele de apa potabila.

Barajele, impreuna cu citeva zeci de salupe, au fost aduse de la mai multe directii din tara ale Administratiei Nationale Apele Romane.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca se ia in considerare si inchiderea circulatiei fluviale. Potrivit acesteia, costurile inlaturarii poluarii sint mari, de ordinul miilor de miliarde de lei vechi.

Sulfina Barbu a trimis o scrisoare de protest ministrului Apelor din Serbia, in care il acuza si de faptul ca autoritatile sirbe au ascuns poluarea. „Serbia nu a anuntat oficialitatile romane de producerea poluarii, asa cum prevad conventiile internationale. Este a treia oara cind nu sintem informati cu privire la poluarea Dunarii de catre sirbi“, ne-a declarat Sulfina Barbu.

Sirbii confirma

Ieri, abia in jurul orei 16.00, autoritatile sirbe au confirmat ca de la ei provine sursa de poluare. „S-a constatat ca o cantitate nedeterminata de petrol s-a scurs in Dunare de la depozitele NIS din Prahovo“, se afirma intr-un comunicat.

Pestii inca respira

Pina in prezent nu s-a inregistrat mortalitate piscicola. “In acest moment nu pot fi estimate efectele pe care poluarea le are asupra faunei si florei din Dunare“, a explicat Sulfina Barbu. Autoritatile au recoltat ieri dupa-amiaza probe din mai multe sectoare afectate de poluare, pentru a stabili concentratia existenta de produs petrolier.

Conform analizelor, exista doua tipuri de poluare distincta: una cu petrol si cealalta cu pacura.

Integral in Cotidianul