Vointa presedintelui a fost respectata de votul parlamentarilor la numirea sefilor SRI si SIE. Respectivele numiri reprezinta o puternica lovitura de imagine pentru Traian Basescu, dar si o lovitura naucitoare administrata PNL.

Optand pentru desemnarea unui reprezentant al Opozitiei la sefia SRI, Basescu doreste sa apara in ochii electoratului autohton si ai observatorilor externi ca un presedinte situat deasupra jocurilor politice meschine. El nu ezita sa apeleze la specialistii Opozitiei atunci cand e vorba de interesul national.

Asta ca imagine, pentru ca e putin probabil sa nu mai fi existat altundeva un candidat potrivit pentru sefia SRI decat la PSD. Adica la partidul responsabil de consolidarea "sistemului ticalosit" impotriva caruia s-a jurat sa lupte Basescu.

Serviciul cu pricina, de-a lungul anilor, a fost implicat intr-o multime de scandaluri, incepand de la urmarirea liderilor partidelor istorice, ascultari ilegale de telefoane pana la operatiuni de crima organizata, precum contrabanda, sau afaceri dintre cele mai sordide coordonate de diversi sefi locali ori de la centru. In ultima vreme a inceput o oarecare curatenie in SRI.

Ramane de vazut cum va continua ea. Hotiile, incalcarea drepturilor fundamentale ale cetateanului, ticalosiile de tot felul au fost urmarile mentalitatii fostilor securisti reciclati in sereisti. Ni s-a tot spus ca SRI s-a innoit, ca vechii securisti reprezentau doar 15-20 la suta din personal. Posibil, dar mai toti erau sefi, asa ca innoirea a avut efect doar pe hartie.

Pe de alta parte, SRI a avut si are arhiva fostei Securitati. Ani de zile, CNSAS a primit dosare cu taraita, deoarece comanda politica era pastrarea acestora pentru santaj. Acum, in sfarsit, presedintele Basescu a promis ca va merge pana la capat cu deschiderea arhivelor si este posibil sa se tina de cuvant.

Important este ca SRI sa nu mai fie paravan pentru afaceri necurate sau pentru diversi borfasi cu epoleti. Si nici sa nu mai produca informari pentru puternicii zilei referitoare la activitatea rivalilor acestora de pe scena politica ori sa asculte ilegal telefoane.

Pentru aceasta, propunerea liberalilor ca sefia SRI sa fie data unui reprezentant de marca al societatii civile era foarte interesanta. Numai ca presedintele a preferat respectiva lovitura de imagine cu ricoseu dur in plexul PNL. Asta nu-i tot.

Si-a asigurat recunostinta noului sef al SRI, dar si a partidului din care provine acesta, conturand astfel o noua majoritate parlamentara din care liberalii nu mai fac parte. Sau ar putea face parte daca l-ar accepta la conducere, in locul lui Tariceanu, pe consilierul prezidential Stolojan.

Presedintele incearca sa-si plaseze oamenii peste tot, spre a beneficia de un suport politic si popular masiv, pentru a nu-i mai sta nimeni in cale cand doreste ceva. Prea multa putere intr-o singura mana poate dauna grav democratiei, dar fara aceasta putere nu poti demola definitiv un sistem "ticalosit" pentru a construi o democratie sanatoasa.

Basescu este un luptator innascut, este pe val, da lovitura dupa lovitura, ii sparge pe penelisti si ii incurajeaza pe pesedisti, dar pe masura ce trece timpul intelegem tot mai putin ce urmareste cu adevarat. Adica ce vrea pentru Romania, nu doar pentru domnia sa ori pentru PD. Ce vrea sa faca in mod concret cu toata aceasta putere.

S-a mai luptat, in trecut, cu Ciorbea si a doborat un intreg guvern, dar nu ne mai amintim cu ce folos. A fost si primar al Bucurestiului, s-a luptat cu maidanezii, cu consilierii, cu Nastase, a castigat in cele din urma suportul cerut, dar, iarasi, nu ne mai aducem aminte ce a construit.

Lupta e buna, aveam nevoie disperata de un presedinte luptator, dar mai trebuie sa vina si vremea constructiei.