Liderul retelei al-Qaida din Irak, Abu Ayyub al-Masri, a fost ucis, a anuntat, joi, postul de televiziune Al-Arabiya. Potrivit unei surse guvernamentale, citata de Reuters liderul al-Qaida a fost ucis de americani la Haditha, in vestul Irakului.

Totusi armata americane neaga aceasta informatie:

"Am organizat un raid si presupuneam ca si Masri era printre cei ucisi. Inca facem teste ADN dar nu credem ca trupele coalitiei l-au ucis pe Masri", a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al armatei.

Joi dupa-amiaza, un comunicat al armatei americane arata ca "un asistent personal al liderului al-Qaida din Irak a fost retinut recent, in cursul unor raiduri la Bagdad".

Comunicatul nu-i precizeaza insa numele celui retinut, dar spune ca acesta este unul dintre soferii personali ai lui Masri si ca a participat, in 2005, la atentatele impotriva hotelurilor Sheraton si Al Hamra din Bagdad, in care au murit 16 persoane si 65 au fost ranite.

Masri s-a aflat la conducerea retelei teroriste al Qaida din Irak dupa moartea fostului lider, Abu Mussab al-Zarqawi.

Liderul retelei teroriste al-Qaida in Irak, iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, a fost ucis intr-un raid aerian american la Baquba, la nord de Bagdad la inceputul lunii iunie.

SUA au pus atunci o recompensa de 5 milioade de dolari pe capul lui Masri care avertizase, intr-o inregistrare audio postata pe Internet in 7 septembrie, cu mai multe atacuri impotriva trupelor americane din Irak.