Salariul mediu net a fost in luna august de 841 lei, in scadere cu 0,1% fata de luna anterioara, si cu 14,6% mai mare decat in luna similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Salariul mediu brut a fost de 1122 lei, egal cu cel realizat in luna precedenta.

Valorile cele mai mari ale salariului net, de 2.326 lei, au fost inregistrate in sectorul intermedierilor financiare, iar cele mai mici, de doar 509 lei, in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn.

Cresterile castigului salarial mediu nominal net din unele activitati ale economiei nationale au fost determinate de realizarea unei productii mai mari si de plata unor prime.

Sectoarele in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale salariului mediu net sunt industria miniera (+17%), cocsifierea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari (+6,6%), industria metalurgica (+6,2%), extractia hidrocarburilor si servicii anexe (+3,8%), industria altor mijloace de transport, alta decat cea a transportului rutier (+3,6%), constructii (+3,1%).

In anumite activitati, castigul salarial mediu net a fost mai mic decat in luna iulie, ca urmare a acordarii primelor in luna anterioara sau a realizarii unei productii mai mici: industria mijloacelor de transport rutier (-9%), activitati de asigurari si ale caselor de pensii (-7,2%), industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii

(-6,6%), industria de masini si aparate electrice (-4,2%), invatamant (-3,8%).