Ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu a aflat, joi, de la procurori ca, pentru niciunul dintre capetele de acuzare din dosarul sau nu au fost gasite elemente care sa arate ca a savarsit infractiuni pentru care sa inceapa urmarirea penala.

Ministrului i s-a comunicat ca ancheta s-a incheiat la nivelul Parchetului, dar solutia oficiala urmeaza sa o primeasca in zilele urmatoare.

Decizia nu este insa cea finala pentru ca urmeaza ca procuratura sa dea un raspuns oficial. Ultimul cuvant il va avea procurorul ierarhic superior care poate decide daca sunt sau nu suficiente dovezi pentru inceperea urmaririi penale a lui Atanasiu.

Traian Basescu asteapta decizia oficiala definitiva a instantei. Deocamdata, spune presedintele, decretul de suspendare din functie a ministrului liberal este in vigoare iar daca in 45 de zile Parchetul nu incepe urmarirea penala, seful statului va fi obligat sa revoce decizia.

Pe numele lui Teodor Atansiu au fost inaintate doua plangeri penale.

El este acuzat de consilierul prezidential, Adriana Saftoiu, de abuz in serviciu contra intereselor persoanei, dupa ce Atanasiu declarase, la jumatatea lunii iulie, ca stie de la Directia de Informatii Militare, ca Adriana Saftoiu ofera presei, "pe surse", informatii care sa il discretizeze.

O alta plingere a fost depusa de deputatul PSD, Eugen Bejinariu, membru in Comisia de aparare a Parlamentului, care a aratat ca Directia de Informatii a Armatei a incercat sa faca presiuni asupra parlamentarilor.

Traian Basescu l-a suspendat din functie pe Teodor Atanasiu, in 12 septembrie, pe baza articolului 100 din Constitutie si al Legii privind responsabilitatea ministeriala, "pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei, avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala".

Ulterior, ministrul suspendat a cerut Curtii de Apel Bucuresti anularea decretului de suspendare din functie dar solicitarea i-a fost respinsa.