Inainte ca deciziile politice sa se ia „la vedere”, politicienii bat de regula palma intr-un cadru restrans. La intalnirile neoficiale, obisnuite peste tot in lume, se testeaza terenul pentru noi actiuni politice, se rezolva crize, se asaza la aceeasi masa adversari politici.

Intalnirile secrete nu cer explicatii la televizor, responsabilitate pentru decizii sau esecuri, protocol, nici macar politete.

„Nimic nu se face de la inceput in public pentru ca dupa aceea presa face din asta o drama. In viata politica se intampla sa nu reusesti”, spune Zoe Petre, fost consilier prezidential.

Aranjamentele le fac consilierii personali, politicieni cu talent de negociatori, dar si mediatori din afara. Fie ca au loc la vile de protocol, la restaurante sau la vanatoare, „reuniunile de taina” au un element „autohton” definitoriu: sunt de multe ori prilej de tradari sau de mici comploturi.

Manipularea prin scurgerea secretelor

Daca sunt de taina, intalnirile ar trebui sa ramana asa. Numai ca, aproape intodeauna unul dintre actorii prezenti vorbeste, iar presa relateaza despre aliante, remanieri, anticipate, demisii date sau retrase. „Atunci asistam la o tentativa de manipulare. Rolul unei intalniri informale e sa nu se afle”, afirma Dan Andronic, fostul sef de campanie al lui Adrian Nastase.

„Un efect de soc pentru o tabara sau cealalta este urmarit cu prioritate”, crede si Emil Hurezeanu.

Cel mai recent exemplu a fost intalnirea de la Vila prezidentiala Lac 3. Personajele: presedintele Basescu, premierul Tariceanu si alti cativa lideri liberali.

Pe „un teren in care poti sa pescuiesti, sa vezi daca ai ceva in comun sau daca esti in contradictie cu cineva”, asa cum vede Alina Mungiu-Pippidi neoficialul, Basescu si liberalii au testat daca pot merge mai departe alaturi de liberali. Raspunsul, transmis spre media dinspre PNL, a fost negativ.

Mediatorul politic, un fel de consilier matrimonial

Politica de Dambovita a nascocit insa si un alt personaj, intermediarul „din afara”, cel care isi ia in serios, de multe ori, chiar rolul de sfatuitor din umbra al unui demnitar.

„La Cotroceni, eu as putea fi un consilier de taina, neretribuit, pe probleme privitoare la Romania reala”, declara Mircea Dinescu in 2004, dupa ce il convinsese pe Andrei Plesu, in numele lui Basescu, sa primeasca postul de consilier prezidential. Doi ani mai tarziu, i-a adunat in sufrageria prezidentiala pe liberali si pe presedinte.

Si fostul consilier Elena Udrea ar putea juca acelasi rol pentru presedinte, date fiind relatiile ei in cele mai diverse zone ale vietii politice si de afaceri. Prezenta lui Traian Basescu la scoala de vara a TSD poate fi pusa pe seama unei intelegeri prealabile intre Basescu si Victor Ponta, mediata de Elena Udrea,

„In Romania e inca nevoie de intermediari, e clar”, constata Emil Hurezeanu. „Ei sunt personaje publice puternice, creditate de ambele parti, care printr-un fel de obisnuinta pe care au creat-o in perceptia publica de moderatori - poate chiar de televiziune - pot sa asigure acest releu”, spune analistul.

Care admite, de altfel, ca a jucat un astfel de rol, adunandu-i la aceeasi masa in 2003 pe premierul de atunci Adrian Nastase si pe reprezentantii Colegiului CNSAS, Andrei Plesu si Horia-Roman Patapievici.

„Imi amintesc cel putin doua situatii in care fostul premier Nastase n-ar fi vrut neaparat sa-i intalneasca pe reprezentantii Colegiului CNSAS pentru ca avusese un conflict deschis, aproape public, cu Mircea Dinescu. Era insa nevoie sa stea de vorba. Stiu ca dupa o astfel de intalnire s-a obtinut noul sediu al arhivelor”, isi aminteste Hurezeanu.

Dan Andronic, mediator si el, vede in intermediar „un fel de consilier matrimonial. Sta si-o asculta si pe nevasta ca barbatul n-o mai baga in seama, il asculta si pe barbat si construieste un cadru in care-i lasa pe cei doi sa se exprime.”

Hrebe, Magureanu, Patriciu, consilierii mariajelor politice

Cunoscut pentru abilitatea de a face si desface, social-democratul Viorel Hrebenciuc „e un mediator si un sfatuitor pentru toate partidele, nu numai pentru PSD”, observa Sebastian Lazaroiu. „Sociabil, vorbeste cu toata lumea, glumeste, e greu sa-si faca inamici. Si e important ca oamenii pe care vrei sa-i aduci la aceeasi masa sa nu aiba resentimente fata de tine.

E o persoana cu viziune politica, un tip imaginativ, creativ”, remarca Lazaroiu.

Viorel Hrebenciuc a fost in numeroase situatii un bun liant intre PSD si UDMR. L-a sfatuit pe Gigi Becali sa intre in politica, l-a introdus in cercurile potrivite si legenda spune ca nici astazi nu este strain de constructia PNG. Hrebenciuc este azi o prezenta familiara si pe langa presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, sustin surse parlamentare.

Tot in apropierea PSD si, mai ales, a lui Ion Iliescu si-a pus la incercare abilitatile de mediator Virgil Magureanu, fostul sef al SRI. A participat in 1991 la decizia de a-l inlocui pe premierul de atunci Petre Roman cu Theodor Stolojan, chiar inainte de mineriada din septembrie. Tot Virgil Magureanu a intermediat, in 1996, apropierea intre Emil Constantinescu si Petre Roman.

„Stiu ca, de-a lungul anilor, a propus prezidentiabili, avea in vedere miscari politice, posibilitatea unor aliante”, apreciaza Emil Hurezeanu.

Trecutul recent il include si pe Dinu Patriciu in aceasta categorie. Prin afaceri, Dinu Patriciu a ajuns apropiat de Dan Ioan Popescu, fostul ministru al economiei, si, in virtutea acestor raporturi, in 2004 a fost avocatul si negociatorul unei aliante PNL-PSD.

Calin Popescu-Tariceanu a renuntat in vara lui 2005 la demisia promisa in fata natiunii in urma unei intalniri discrete, la Snagov, cu Dinu Patriciu si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu.

„Bautul aldamasului”

Mediatorii sunt prima veriga in luarea unor decizii, cu atat mai mult cu cat „intotdeauna in Romania au contat mai mult deciziile luate la un pahar de vorba”, remarca Andronic, ca fost sef de campanie. La un pahar de vorba insa, in Romania se testeaza mai putin proiecte si idei politice.

„Una este sa te intalnesti informal, dar cu ganduri curate, sa-ti urmaresti obiectivele tale politice, si alta este sa te intalnesti si sa tradezi pe cineva, sa migrezi politic, sa dai informatii pe care n-ar trebui sa le dai”, observa Alina Mungiu-Pippidi.

„Nu mai mult de 20%-25% sunt hotarari importante. Cele mai multe se iau in cadru formal. Intalnirea poate sa fie bautul adalmasului. In momentul in care se intalnesc, decizia e aproape luata”, spune Lazaroiu.

Intalniri secrete

noiembrie 1996 - Virgil Magureanu mediaza o intalnire intre Emil Constantinescu si Petre Roman, in urma careia PD anunta sustinerea candidatului CDR la turul al doilea al prezidentialelor si decide formarea unei aliante de guvernare

decembrie 1999 - presedintele Emil Constantinescu se intalnea la Cotroceni, fara surle si trambite, cu liderii PNTCD, PNL si UDMR din coalitia de guvernare. Cateva zile mai tarziu, guvernul era remaniat si premierul Radu Vasile inlocuit cu Mugur Isarescu.

Integral in EVZ