Atunci cand o echipa de procurori anticoruptie de la Bucuresti se deplaseaza la Iasi pentru a investiga cazul prefectului arestat, o intrebare se impune imediat: este vorba despre lipsa de resurse umane la nivelul DNA sau despre lipsa increderii in anchetatorii locali?

Un posibil raspuns a venit chiar ieri, odata cu vestea arestarii procurorului Ciofu.

El este acuzat ca ar fi luat 10.000 de euro mita pentru a-i fabrica un dosar penal omului de afaceri Adrian Porumboiu, la comanda concurentei. Se poate asa ceva intr-un Parchet dintr-un oras din Romania? Cei care au pus la cale arestarea sunt convinsi ca da.

La sfarsitul lui septembrie, seful Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei din SRI a fost arestat sub acuzatia ca ar fi primit mita de la subordonatii din teritoriu. ("Apararea Constitutiei" si Romania contra Romania "mita" - ce alaturare stranie!) Mai precis, procurorii ii imputa protejarea unui grup infractional din judetul Prahova, ai carui capi erau chiar ofiteri locali ai SRI.

Aflam apoi ca, potrivit unui studiu sociologic comandat de Asociatia Importatorilor si Exportatorilor, 25 de milioane de euro intra anual in buzunarele vamesilor romani de pe intreg cuprinsul tarii, sub forma de "plati informale", pe romaneste "spaga". Buna cifra de afaceri pentru "Vama SRL!"

In judetul Bacau, vreo patruzeci de primari, viceprimari si consilieri locali sunt in pericol de suspendare pe motive de incompatibilitate, deoarece ar fi asociati in firme care au afaceri cu administratiile locale.

Sa nu credeti insa ca ei sunt marii rechini. Nici pomeneala! Ei sunt doar fraierii care nu au apucat sa-si treaca afacerile pe numele neamurilor sau ale diversilor interpusi de incredere.

Acesta a fost sportul national in ultima vreme, la nivelul administratiilor locale din toata tara, iar alesii locali din Bacau nu-s decat cei care l-au jucat cel mai prost.

Daca reusim sa construim un puzzle din toate aceste informatii - si din celelalte sute pe care va las placerea sa le descoperiti zilnic in presa -, dam de adevarata imagine a sistemului corupt din Romania.

Si ne ingrozim de prapastia care se casca intre aprecierile de la Bruxelles si realitatea de pe teren. De fapt, Romania continua sa se zbata sub o plasa a intereselor si cumetriilor locale, a mainilor invizibile care se spala una pe cealalta.

De bine, de rau, in ultimii ani, situatia de la centru s-a mai imbunatatit. Mai cu pumnul in masa de la Bruxelles, mai cu usile trantite de Monica Macovei, mai cu privirea chiorasa si vorba taioasa a lui Basescu, s-a urnit cate ceva.

Stim cel putin ca exista niste centri nervosi in care spaga si jocul stramb nu sunt tolerate - DNA sau Ministerul Justitiei, de exemplu. Este insa mult prea putin. Pentru ca in restul tarii e jale!

Vestea buna este ca in ultimul timp au mai avut loc ceva arestari si ca, poate, unora li s-a facut frica. Problema este ca pentru curatirea sistemului este nevoie de un adevarat razboi civil purtat nu cu arme, ci prin mijloacele legii

. Un razboi intre Romania care doreste reglementari si comportamente europene si Romania capitalismului de cumetrie. Un razboi nu numai intre oameni si organizatii, ci si intre mentalitati. Un razboi in care, deocamdata, cei rai par mai numerosi si mai bine organizati.