Liberalul Radu Stroe, care ocupa ilegal functia de presedinte al Comisiei parlamentre pentru controlul activitatii SRI in paralel cu cea de membru al Executivului, ar putea beneficia de o dispensa, astfel incat sa-si poata mentine fara probleme ambele posturi.

Surse parlamentare au declarat ca senatorul PSD Gabriel Oprea a ridicat, intr-o sedinta recenta, problema modificarii hotararii in baza careia isi desfasoara acest organism activitatea, astfel incat presedintele Comisiei sa aiba voie sa faca parte si din guvern, iar membrilor simpli sa le fie permisa apartenenta si la alte comisii permanente.

Potrivit surselor citate, propunerea lui Oprea a primit si sprijinul udemeristului Verestoy Atilla, ambii angajandu-se sa discute, pana saptamana viitoare, cu conducerea Legislativului, respectivul scenariu.

Cei doi s-au aratat ingrijorati de faptul ca lucrarile comisiei ar putea fi blocate de incompatibilitatea in care se gasesc atat liberalul Radu Stroe, cat si democratul Radulescu Cristache, la randul sau membru si in Comisia de aparare a Senatului.

Modificarea, perfecta pentru PNL si Stroe

Initiativa lui Oprea si Verestoy le vine manusa

liberalilor, care au mari dificultati in a identifica un inlocuitor pentru Stroe la sefia Comisiei SRI.

Imediat dupa numirea acestuia la carma Secretariatului General al Guvernului, liderii PNL au cautat in propriul partid persoana potrivita pentru a prelua fotoliul lui de la parlament, gasind doar trei variante: deputatii George Scutaru (secretar al Comisiei de aparare) si Dan Motreanu (chestor al Camerei) sau Norica Nicolai (vicepresedinte la aparare, la Senat).

Problema este insa ca primii doi au refuzat categoric postul, iar Nicolai nu intruneste sufragiile tuturor membrilor conducerii liberale. In aceste conditii, mentinerea lui Radu Stroe in ambele ipostaze, in conditii de legalitate, ar fi solutia ideala pentru rezolvarea respectivei dileme, iar propunerea avansata de Gabriel Oprea si Verestoy Atilla a venit la fix.

Surse liberale ne-au declarat insa ca ideea modificarii hotararii de infiintare si functionare a Comisiei SRI a fost avansata, in cadrul partidului, de insusi Stroe, care ar fi sustinut ca se poate ocupa fara probleme de ambele joburi.

Totusi, in forurile PNL nu s-a luat inca o decizie oficiala in acest sens si nimeni nu a confirmat faptul ca Radu Stroe i-ar fi convins pe cei doi sa-i sprijine cauza. Gurile rele sustin ca ministrul de la SGG are si o ratiune foarte practica pentru care ar incerca sa ramana la sefia Comisiei SRI.

Integral in Adevarul