Doua persoane au ridicat cu sacosa, in 1988 si in decembrie 1989, circa un milion si jumatate de dolari de la sediul BRCE din Bucuresti, din conturile ICE Dunarea. Aceasta informatie este prezentata intr-un raport secret din anul 2000, realizat de procurori si ofiteri SIE.

Potrivit unor surse consultate de Adevarul, in acea perioada, mai multe sume de bani au fost pregatite pentru punerea in practica a unui plan al lui Nicolae Ceausescu de supravietuire in cazul unei revolte populare. O jumatate de milion de dolari au fost gasiti, de exemplu, in biroul ministrului de interne, Tudor Postelnicu.

Raportul Procuratura-SIE se refera si la identitatile celor doua persoane care au ridicat banii. Adevarul prezinta in exclusivitate detalii privind aceasta operatiune. Alte detalii despre tranzactiile desfasurate prin ICE Dunarea sunt insa secrete, deoarece BCR a refuzat pana in prezent sa permita accesul procurorilor la conturile rosii, invocand "secretul bancar".

Arhiva BCR, care contine detalii despre aceste operatiuni, va intra in curand in posesia Erste Bank, care a cumparat cea mai importanta banca romaneasca.

O comisie de la SIE si procuratura a identificat intr-un raport din anul 2000 doua persoane care au ridicat o suma de circa un milion si jumatate de dolari in numerar, adica cu sacosa, de la sediul BRCE (Banca Romana de Comert Exterior, in prezent integrata in BCR), in anii 1988 si 1989, adica cu putin timp inainte de inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu. Indiciile duc spre un membru al familiei dictatorului.

Ofiterii de securitate aveau identitati multiple

Ziarul Adevarul a dezvaluit deja, in numarul de marti, detalii dintr-un raport secret al SIE si al procuraturii despre "Averea Diavolului". Raportul a fost realizat in anul 2000, dupa ce regimul Constantinescu a desecretizat o parte din arhiva ICE Dunarea, cercetarile fiind insa apoi stopate de regimul Iliescu, care a si resecretizat arhiva comertului exterior comunist a ICE Dunarea.

In afara de traficul de bani pe relatia Austria si transporturile de marfuri ale firmei Crescent, raportul prezinta si alte amanunte extrem de interesante. Unul se refera la "ridicarea unor sume in numerar de la ghiseele BRCE".

"Din verificarile efectuate cu privire la ridicari de numerar in valuta de la ghiseele BRCE, a rezultat ca in perioada 1988-1989 au fost eliberate in favoarea ICE Dunarea si la ordinul sau (adrese formale intocmite de aceasta in virtutea unor aprobari ale CSP) sume totalizand, conform documentelor identificate, 950.000 USD", se arata in documentul citat.

"De asemenea, exista date conform carora la sfarsitul lui decembrie 1989 a fost eliberata in acelasi mod suma de 600.000 USD", se mai precizeaza.

Raportul precizeaza ca "banii au fost preluati" de catre Galani Valentin (BI seria 370027, eliberat la 18 aprilie 1978) si Cosma Vasile (BI seria 000220, eliberat la 24 noiembrie 1982).

Concluzia raportului: "In urma verificarilor efectuate in registrele de casa ale ICE Dunarea, a rezultat faptul ca nici una din sumele mentionate nu a fost inregistrata in evidentele financiar-contabile ale intreprinderii. In mod implicit, nu a fost posibila nici identificarea destinatiei finale a acestora".

Adevarul a incercat sa verifice identitatea celor doua persoane care au ridicat banii de la BRCE. Potrivit investigatiilor noastre, identitatile prezentate in raport nu ar fi cele reale.

Specialisti in fosta Securitate, dar si personaje care au gravitat in intreprinderile de comert exterior ale Securitatii spun ca este probabil ca aceia au alte nume reale si au folosit identitati legendate pentru acoperire informativa. "Folosirea unor identitati false a fost si a ramas o practica curenta in munca de informatii din Romania, ca si de pretutindeni.

In general insa, aliasurile folosite utilizeaza nume cu aceleasi initiale cu ale numelui real, mai ales la numele de familie", ne-a spus o sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Banuielile duc spre familia Ceausescu

Interesant este daca luam in calcul numele de familie cu litera "G" pentru a incerca sa "traducem" legendarea ca in UM 0107/Aport Valutar Special lucra o persoana care se numea Emil Garleanu. Acesta era ginerele unuia dintre fratii lui Nicolae Ceausescu.

si mai interesant este ca Garleanu era unul dintre oamenii desemnati de UM 0107/AVS sa mentina legatura directa cu biroul secret de la BRCE. Adevaratele identitati ar putea fi dezvaluite de SIE, unde se banuieste ca a lucrat Garleanu dupa 1990. Deocamdata insa, despre "Averea Diavolului" nu se vorbeste oficial nimic la Bucuresti. Toate anchetele au fost stopate.

Cash pentru supravietuirea regimului

Ar mai trebui amintit ca in zilele lui decembrie 1989 au fost gasite importante sume valutare cash la unii membri ai puterii comuniste, inclusiv asupra lui Tudor Postelnicu, ministrul de interne. Numai in biroul acestuia s-a gasit o valiza cu 500.000 USD. "si mai probabil insa, o mare parte din sumele existente in aceasta forma nu au fost insa gasite.

Sa nu uitam ca, in planurile de supravietuire ale regimului, existau la nivelul resurselor financiare sume insemnate menite sa permita actiunile de rezistenta. Cum planul nu a mai fost aplicat in forma preconizata, soarta sumelor in cauza a ramas un mister", ne-a precizat o sursa care a cunoscut indeaproape sistemul pus la cale de Nicolae Ceausescu.

BCR a refuzat accesul la conturile rosii

BCR a refuzat pana in prezent cererile tuturor comisiilor care au anchetat "Averea Diavolului" de a cerceta tranzactiile facute prin BCR de ICE Dunarea. S-a invocat de fiecare data secretul bancar, explicatie care insa sta in picioare doar pana la un punct. In realitate, acest refuz a facut ca pana in momentul de fata ancheta sa fie taraganata.

Secretele "Averii Diavolului" merg la Erste Bank

"Cheia" enigmei privind destinatia reala a "banilor lui Ceausescu" este, potrivit specialistilor in investigatii financiare, arhiva tranzactiilor derulate de ICE Dunarea, Crescent, Terra prin Banca Romana de Comert Exterior - actuala BCR, care urmeaza sa fie preluata de Erste Bank.

Clauza secreta?

Extrasele de cont din perioada 1980-1990 - aceasta reprezinta proba criminalistica fundamentala in cazul unei anchete serioase, daca intr-adevar se doreste aflarea adevarului despre "Averea Diavolului". Pe parcursul ultimilor 16 ani, BRCE a devenit BANCOREX, apoi BCR, si acum urmeaza sa devina Erste Bank. Practic, austriecii vor prelua tot patrimoniul BCR, inclusiv arhiva.

Deci - secretele "Averii Diavolului" vor merge in Austria. Un specialist in domeniul bancar ne-a declarat ca, in mod normal, situatia arhivei BCR ar fi trebuit sa fie reglementata printr-o anexa la contractul de privatizare. "Daca nu exista o astfel de anexa, atunci este o gafa a negociatorilor", ne-a precizat sursa citata.

"Doar cei de la SIE pot lamuri acest mister"

Anuntul prin care Dan Voiculescu a cerut oficial constituirea unei comisii de ancheta pentru dosarul "Averea Diavolului" a socat media. Fiind "suspectul principal" in ochii multora, Voiculescu risca sa speculeze politic un demers civic normal.

Din punct de vedere tehnic, singurele institutii care au pot sa duca la capat o ancheta de anvergura dosarului Dunarea sunt Serviciul de Informatii Externe si Parchetul General. "Doar cei de la SIE pot lamuri acest mister. Ei sunt singurii care au structura si conexiunile pentru o investigatie de anvergura mondiala", ne-a spus unul dintre procurorii care a cercetat dosarul Dunarea.

In ce masura cei de la SIE sunt decisi sa se rupa total de trecut - ramane de vazut. Pana acum, toate rezultatele anchetelor anuntate pompos de diferite guverne care s-au perindat la Palatul Victoria in perioada post-Ceausescu au fost mai degraba folosite in scop politic decat juridic.

Integral in Adevarul