Precizand ca este vorba de o informatie inca neverificata, presedintele a afirmat vineri ca in prezent in SRI nu mai exista nici un ofiter din fosta Directie I, ci doar un singur fost ofiter al Directiei a VI-a.

Declaratia a fost facuta la investirea lui George Maior in functia de director al Serviciului Roman de Informatii. Seful statului a adaugat ca SRI trebuie sa se desprinda de imaginea de continuator al fostei Securitati.

"Astazi in SRI nu mai exista nici un ofiter din fosta Directie I. Mai exista un singur fost ofiter al Directiei a VI-a, care isi va depune cererea de trecere in rezerva", a precizat Traian Basescu.

“SRI este un serviciu care are alte misiuni decat fosta securitate, un serviciu care foloseste alti oameni decat cei ai fostei securitati si care are ca principala misiune apararea cetatenilor Romaniei si a interesului national si nu mentinerea unei dictaturi ...”, a completat seful statului.

Presedintele Basescu a precizat ca SRI trebuie sa continue procesul de predare a dosarelor pana la sfarsitul anului: ”Aceste lucruri nu plac celor care au ramas in cliseul securitatii, pentru ca altfel nu ar mai avea ce sa puna pe prima pagina sau nu i-ar mai chema nimeni la televiziuni sa spuna securitate in loc de SRI”.

Seful statului i-a multumit fostului sef al SRI Radu Timofte pentru reformarea serviciului, in timpul mandatului sau:”Din acest punct de vedere am gasit toata deschiderea la domnul Timofte si sper sa gasesc aceeasi deschidere si la noul director al SRI”.

Saptamana trecuta presedintele i-a nominalizat pe senatorul PSD, George Maior si pe consilierul prezidential, Claudiu Saftoiu in functiile de directori ai SRI si SIE.

Numirile au pus capat unei crize la virful serviciilor secrete generata de demisia sefilor acestor institutii, ca urmare a disparitiei din tara a omului de afaceri sirian, Omar Hayssam, acuzat pentru terorism.