• Yoga. Nemurire si libertate de Mircea Eliade
    Traducere din franceza de Walter Fotescu

    Doctrinele Yoga / Tehnicile autonomiei / Yoga si brahmanismul / Triumful Yogai / Tehnici Yoga in budism / Yoga si tantrismul / Yoga si alchimia / Yoga si India aborigena

    „Asa cum se prezinta, cartea se adreseaza mai ales istoricilor religiilor, psihologilor si filozofilor. Cea mai mare parte este consacrata expunerii diverselor forme ale tehnicilor yogice si a istoriei lor.

    [...] Am insistat [...] asupra aspectelor mai putin cunoscute sau insuficient studiate: ideile, simbolistica si metodele yogice, asa cum sunt ele exprimate in tantrism, in alchimie, in folclor si in devotiunea aborigena." (Mircea Eliade)


  • Moartea. Eseu despre finitudine de Francoise Dastur
    Traducere din franceza de Sabin Bors

    Cartea scrisa de Francoise Dastur trece in revista o serie de momente fundamentale ale reflectiei filozofice privitoare la moarte, de la Platon la Hegel si Nietzsche, propunand in descendenta lui Heidegger o perspectiva fenomenologica asupra finitudinii si autenticitatii existentei umane.


  • Intrebari disputate despre suflet de Toma d'Aquino
    Traducere din limba latina, studiu si note bibliogafice de Gabriel Chindea

    Nascute din dispute universitare, Intrebarile definesc fizionomia sufletului si facultatile sale, raportul acestuia cu corpul, dar si ierarhia existentelor, cosmosul, ingerii sau pe Dumnezeu. In ele descoperim, asadar, marile teme ale filozofiei medievale, cele care, la interferenta influentelor arabe, grecesti si crestine, vor da nastere unuia dintre primele portrete ale omului european.


  • Iesirea din religie. Parcursul laicitatii de Marcel Gauchet
    Traducere din franceza de Mona Antohi

    In epoca moderna, politica s-a definit in primul rand prin lupta de emancipare de sub tutela religiei. Numai ca, observa Gauchet, odata cu „iesirea din religie", lipsite de cruciala infruntare cu religia, politica in general si democratia in special au ajuns in impas.

    Paradoxal, in zilele noastre nu reintoarcerea, ci eclipsa religiosului obliga regimul democratic sa se redefineasca, ba chiar mai mult, sa reconsidere locul credintelor in sanul sau.


  • Cum gandeste creierul. Evolutia inteligentei de William H. Calvin
    Traducere din engleza de Oana Munteanu

    Neuropsihologul William H. Calvin propune o perspectiva evolutionista asupra dezvoltarii inteligentei, invocand, alaturi de rezultate recente din neurostiinte, date ale antropologiei, biologiei, climatologiei si lingvisticii. Scrisa intr-un stil accesibil, polemic si plin de comparatii, facand apel la intuitie, lucrarea lui Calvin este o incercare incitanta de a defini inteligenta.


  • Doar sase numere. Fortele fundamentale care modeleaza universul de Martin Rees
    Traducere din engleza de Irinel Caprini

    Sir Martin Rees, profesor la Universitatea Cambridge, unul dintre cei mai straluciti cosmologi ai zilelor noastre, intemeindu-se pe descoperiri de ultima ora, propune o perspectiva originala in intelegerea evolutiei universului. Doar sase numere, tinand deopotriva de micro si macrocosmos, inscrise in codul genetic al universului, sunt raspunzatoare de stabilitatea lumii noastre