Agentia internationala de rating, Moody's Investors Service, a imbunatatit, vineri, ratingurile pentru imprumuturile pe termen scurt si lung, in valute si in moneda locala ale Romaniei, la "Baa3/P-3", cu perspectiva stabila. Potrivit unui comunicat de presa al agentiei, decizia a fost luata ca urmare a imbunatatirii situatiei institutionale si a reducerii datoriei guvernamentale.

Expertii agentiei de rating considera ca aderarea la Uniunea Europeana in ianuarie 2007 ar trebui sa consolideze aceste progrese si sa stimuleze continuarea reformelor.

"Progresul Romaniei in cele mai importante domenii a redus riscul de creditare al tarii” a declarat Kenneth Orchard, analist in cadrul agentiei Moody's. Agentia mai noteaza ca datoria publica a Romaniei s-a redus semnificativ in ultimii ani, pe masura ce dobanzile au scazut iar deficitele fiscale au ramas sub control.

In comunicat se mai precizeaza ca reforma economica se desfasoara potrivit planului anuntat, lucru evidentiat si de faptul ca in ultimul an au fost privatizate mai multe companii de stat.

Expertii Moody’s apreciaza si progresele facute in privinta politicii monetare, introducerea unui calendar de tintire a inflatiei contribuind la cresterea stabilitatii macroeconomice. Moody’s apreciaza ca rata inflatiei ar putea atinge in acest an nivelul de 6%, chiar pe fondul unei cresteri economice puternice.

Anumite provocari totusi raman. Agentia atentioneaza ca in acest an, cheltuielile guvernamentale s-au triplat, contribuind la cresterea consumului, aflat deja pe un trend ascendent. In pofida acestui lucru, balanta bugetara ramane la un nivel rezonabil iar Moody’s sustine ca este foarte probabil ca Executivul sa nu cheltuiasca cat si-a propus.

Un alt aspect alarmant evidentiat de Moody’s este avansul creditarii, care este insa contrabalansat de o pondere scazuta a creditului in Produsul Intern Brut si de un sistem bancar sanatos.