EURid, organizatia non-profit care administreaza domeniul web .eu, a pierdut procesul cu trei companii cipriote care doreau sa achizitioneze 74.000 adrese. EURid a contestat transferul de proprietate asupra adreselor, pe motiv ca ele ar fi urmat sa fie revandute, informeaza International Herald Tribune.

Domeniul .eu a aparut anul trecut in decembrie, ca si corespondent european al .com. De organizarea si administrarea lui se ocupa organizatia non-profit EURid. Organizatia monitorizeaza totodata achizitiile de adrese, pentru a se evita cumpararea in masa cu scopul recomercializarii.

Luna trecuta, EURid a blocat inregistrarea a 74.000 de adrese, cumparate de 3 companii cipriote, Ovidio Ltd., Fausto Ltd. si Gabino Ltd, pe motiv ca acestea urmaresc obtinerea de profit prin revinderea lor.

Companiile doreau sa inregistreze adrese cu nume generice, folosite frecvent de utilizatori ai motoarelor de cautare, ca de exemplu beethoven.eu sau hotelparking.eu

EURid sustinea intr-un comunicat de presa dat in luna iulie ca urmarirea profitului printr-o astfel de operatiune contravine principiilor ce stau la baza conceptului .eu. Conflictul iscat in urma achizitiei in masa a fost preluat luna trecuta de Tribunalul din Bruxelles.

Sentinta data de tribunal saptamana trecuta a fost in defavoarea EURid. Organizatia va trebui sa plateasca o amenda de 25 de euro pe ora pentru fiecare adresa, atata timp cat impiedica transferul proprietatii ei catre cumparatori.

De la aparitia domeniului au fost inregistrate 2,1 de milioane de adrese. Peste 250 de dispute referitoare la dreptul de proprietate asupra numelor au trebuit sa fie rezolvate in instanta.