Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va acorda anul viitor subventii in valoare de maxim 390 lei pe hectar pentru acoperirea cheltuielilor necesare activitatii de irigatii, cuantumul estimat al acestui plafon fiind cu 30% mai mare decat cel din anul 2006, potrivit unui comunicat al ministerului.

Contributiile pe care trebuie sa le plateasca organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii au ramas aceleasi ca pentru anul 2006, respectiv 20% din tariful anual de intretinere si 10% din tariful de livrare a apei de irigatii.

Conform MAPDR, masurile aprobate au in vedere faptul ca o crestere rapida a costurilor intr-o perioada de timp relativ scurta, nesustinuta de o majorare corespunzatoare a cuantumului plafonului maxim la hectar, conduce la cresterea exagerata a ponderii participarii directe a beneficiarilor la acoperirea costului irigatiei.

Acest lucru poate influenta negativ dezvoltarea si consolidarea activitatii de irigatii, chiar si acolo unde se intalnesc conditii favorabile din punct de vedere al costurilor.

Subventiile pentru sezonul de irigatii al anului 2007 se acorda numai organizatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii care au achitat contributia proprie la tarifele anuale pana la data de 31 ianuarie 2007.