Filmul lui Radu Muntean, Hirtia va fi albastra , a primit vineri seara Premiul Special al Juriului in cadrul Festivalului de Film de la Namur . Cel de-al doilea lung metraj semnat de Muntean, dupa Furia (in 2002), a fost prezentat la Namur duminica seara (1 octombrie), fiind una din cele 12 productii din Competitia de lung metraj -fictiune.

Aflat la cea de-a 21-a editie, FIFF este cel mai mare festival international dedicat filmului francofon, in selectia din acest an fiind incluse peste 150 de titluri - lung si scurt metraje, fictiune si documentare.

Paul Ipate, protagonistul Hirtiei, prezent in orasul belgian in seara proiectiei filmului, spune ca "in sala au fost numai oameni interesati de noile productii romanesti. Deja se vorbea mult despre evolutia excelenta a filmului romanesc in festivalurile din lume.

Mi s-a parut ca din partea publicului am avut cea mai buna reactie dintre toate festivalurile la care a mai fost filmul prezentat pana acum: Sarayevo, Locarno. S-a ras, iar la sfarsit, in timp ce se derula genericul de final, s-a asternut o tacere lunga. Apoi, spectatorii s-au dezmeticit incetul cu-ncetul si m-au "atacat" cu intrebari ".

Premiul de la Namur se adauga premiului pentru Cel mai bun film, dobandit de Hirtia va fi albastra in cadrul Festivalului de Film EURASIA (Antalya)- castigat in urma cu doua saptamani, Mentiunii speciale a juriului si Premiului CICAE, ambele obtinute la Festivalul International de Film de la Sarajevo in luna august.

Hirtia va fi albastra " e povestea pierderii inocentei unei generatii si a unei revolte populare care a scos la lumina, in egala masura, ce avem mai bun si mai rau in noi. Si spiritul de solidaritate, dar si egoismul si rautatea, acumulate in zeci de ani de frustrare.

In prima noapte de libertate, militarii primesc ordine de la poeti si actori prin televizor, oamenii sint chemati sa apere sediul televiziunii nationale impotriva inamicilor nevazuti, statiile de emisie-receptie transmit consemne confuze, civilii primesc arme pe baza de bulletin, iar tiganii sint arestati ca teroristi arabi.

Filmul este, ca si revolutia romana din '89, o tragicomedie ", declara Radu Muntean.

Hirtia va fi albastra va avea premiera pe marile ecrane din tara vineri, 13 octombrie.