Din cauza datoriilor foarte mari pe care autoritatile locale le au fata de Distrigaz, compania a amenintat in repetate randuri cu incetarea furnizarii de gaze.

In contrapartida, autoritatile pregatesc un fel de taxa de tranzit. "Avem probleme cu gazele, stiti foarte bine (...).

Dar ne gandim la un proiect de act normativ (si vom discuta cu reprezentantii Distrigaz) prin care sa impunem Distrigazului sa plateasca o taxa pentru ca utilizeaza domeniul public", a declarat ieri Mircea Nicu Toader, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

El a admis ca, in urma unei astfel de reglementari, Distrigazul ar putea influenta preturile, "dar in niciun caz in plus".

Si asta pentru ca - au aratat reprezentantii MAI - va exista si posibilitatea ca centralele termice, aflate in subordinea administratiilor locale, sa se poata bransa direct la reteaua Romgaz, ceea ce ar "clatina" monopolul detinut de Distrigaz pe piata de distributie din Romania.

Datoriile autoritatilor fata de distribuitorii de combustibili pentru centralele termice reprezinta peste 1.500 de miliarde de lei vechi (aici incluzand si rafinariile care furnizeaza CLU - combustibil lichid usor).