Comisia Europeana a adoptat un regulament care limiteaza dimensiunile bagajelor de mana si cantitatile de lichide cu care calatorii vor avea voie sa urce la bordul avioanelor ce decoleaza de pe teritoriul UE.

Decizia constituie o reactie la amenintarea explozibililor fabricati din lichide si vine dupa dejucarea, in luna august, a unui atentat terorist multiplu care viza, potrivit Londrei, avioane de pe rutele transatlantice.

Regulile, care vor intra in vigoare din noiembrie, permit calatorilor sa aiba asupra lor pasta de dinti sau parfumuri, dar nu sticle mari de bautura, cu exceptia celor cumparate dupa trecerea de punctele de verificare.

Pasagerii vor avea dreptul de a aduce la bord o punga re-sigilabila de maximum un litru, in care vor putea introduce lichidele, depozitate in sticlute de maximum 100 de mililitri.

Exista cateva exceptii pentru medicamente sau produsele alimentare absolut necesare, ca, de exemplu, laptele pentru sugari. Calatorii vor putea achizitiona bauturi sau parfumuri de pe aeroporturi, dar sunt prevazute masuri care sa impiedice manipularea periculoasa a acestora.

Citeste articolul complet in Evenimentul zilei