Fostul ministru britanic de Externe a afirmat ca valul traditional islamic, purtat de femeile musulmane, il deranjeaza. Jack Straw, fostul sef al diplomatiei britanice, a facut furori in presa insulara declarind ca el ar prefera, atunci cind sta de vorba cu o femeie musulmana, ca aceasta sa-si dea jos valul care ii acopera fata.

Intrebat daca ar prefera ca femeile sa nu mai poarte deloc niqabul, Straw a conchis: „Da. Trebuie sa fie clar ca nu discut aici despre recomandari formale, dar cu toate amenintarile din ziua de azi, da, as prefera aceasta varianta“.

Demnitarul britanic a mai adaugat ca valul femeilor islamice ingreuneaza capacitatea de a socializa cu acest grup: „Comunitatile sint aduse laolalta in parte si de relatii care se infiripa spontan intre straini - oameni care pot sa se recunoasca pe strada. Iar acest lucru este mai dificil atunci cind oamenii poarta un val. E pur si simplu o constatare.

Inteleg temerile, dar sper ca putem avea o discutie matura in aceasta privinta“. Straw este actualmente presedintele Camerei Comunelor din parlamentul britanic si este reprezentantul unei circumscriptii electorale care are foarte multi cetateni de religie musulmana.

Precedentul francez

Imediat dupa declaratiile de joi ale lui Straw, Consiliul Moscheilor din Lancashire si-a exprimat ingrijorarea fata de afirmatiile „extrem de insensibile si neinspirate“ ale presedintelui Camerei Comunelor.

Purtatorul de cuvint al Consiliului a mai spus: „Faptul ca un politician atit de versat si de abil a facut asemenea comentarii care i-au socat pe alegatorii sai musulmani reflecta o judecata gresita si partinitoare“.

Declaratiile lui Straw reamintesc de cazul Frantei, in care interzicerea purtarii valului islamic in scoli a constituit un subiect aprig de dezbatere publica si a dus la acutizarea sentimentelor si chiar a violentei antifranceze in lumea musulmana.

In schimb, in Marea Britanie, pentru a-si asigura simpatia votantilor musulmani, atit conservatorii, cit si liberal-democratii au condamnat atitudinea lui Straw, membru marcant al laburistilor. Conservatorii au catalogat declaratiile lui Straw drept „o doctrina periculoasa“, deoarece ar recomanda oamenilor cum sa se imbrace.

Noi caricaturi in Danemarca

In Danemarca, reprezentarile caricaturale ale profetului continua cu o noua transa, de data aceasta pe caseta video, care il prezinta pe Mahomed beat si bombardind Copenhaga, sau il reprezinta ca o camila care bea bere dupa bere. Ideea apartine unui grup din Partidul Poporului Danez, care a organizat un „concurs pentru denigrarea profetului“, relateaza AFP.

Caseta a fost difuzata de catre un post tv danez si i s-a facut publicitate prin cotidianul „Nyhedsavisen“, care se distribuie gratuit in Copenhaga. Aparitia unor caricaturi ale profetului acum citeva luni, intr-un ziar danez, a dus la incendierea unor ambasade occidentale in Orientul Mijlociu.

Citeste articolul complet in Cotidianul