Reactia initiala la publicarea datelor despre somajul din Statele Unite a fost extrem de prompta: “Sell stocks and buy dollars!”. Pietele de capital internationale au vizitat imediat zona rosie iar dolarul s-a intarit la cea mai mare valoare din ultimele luni.

Pesimistii au preluat carma

Faptul ca economia americana a creat in luna Septembrie numai 51.000 de noi locuri de munca (fata de 120.000-125.000 estimari) pare la prima vedere o stire rea. Dar in conditiile in care cifra aferenta lunii August a fost revizuita pozitiv la 188.000 fata de 128.000, iar rata somajului a scazut la 4,6% fata de 4,7% imaginea de ansamblu se schimba radical.

Se “pozitiveaza”, daca vreti. Economia isi mentine turatia motoarelor, nu da semne de “relanti”, iar sansele ca FED-ul sa reduca dobanda de referinta la dolar in primul trimestru scad de la 30% (cat erau anterior publicarii datelor) la mai putin de 10%. Automat, randamentul bond-urilor la 10 ani a sarit de la 4,6% la 4,7% in numai cateva minute.

O rata a somajului de 4,6% este cumva la limita aparitiei presiunilor inflationiste ca urmare a cresterii costurilor cu forta de munca. Pe masura ce economia se dezvolta si are nevoie de mai mult personal dar numarul celor dornici de angajare scade, singura posibilitate de a-i determina pe acestia sa se angajeze este de a le oferi un “pachet salarial” mai atractiv.

Sindicatele atat asteapta: noi angajati cu salarii mai mari decat cei existenti. Imediat vor face presiuni pentru uniformizarea veniturilor membrilor si de aici poate rezulta cresterea costului cu forta de munca si cresterea preturilor de livrare ale companiilor. In plus, o cantitate mai mare de bani disponibili pentru consum poate duce si ea la cresterea preturilor.

Daca economia nu “slabeste”, se prea poate ca cererea de petrol din piata sa creasca. In plus, chiar daca pretul petrolului isi va continua trend-ul descendent (ceea ce nu este improbabil pe termen scurt), este posibil ca OPEC-ul sa intervina si nu este exclusa ipoteza ca reducerea de productie sa fie mai mare de 1.000.000 de barili pe zi, cat se estimeaza in prezent.

In aceste conditii cotatia barilului ar creste inapoi la acele valori ridicate intalnite in urma cu cateva luni si ar avea un efect inflationist.

Acestea sunt motivele pentru care bursele au inregistrat scaderi imediat dupa publicarea datelor, pentru ca ele au cunoscut un puternic trend crescator in ultimele saptamani exact pe ideea ca FED-ul nu va mai ridica dobanda, ba chiar ca ar putea sa o scada in 2007. La aceasta de adauga si recenta scadere abrupta a costurilor energetice si a materiilor prime.

Insa, aparitia ideii ca estimarea in ceea ce priveste costul creditului s-ar putea schimba ca urmare a unei economii care nu da semne de incetinire da frisoane oricarui investitor.

Apoi, optimistii au venit din nou la putere

Faptul ca valoarea castigurilor salariale din Septembrie a crescut cu 0,2% (la fel ca valoarea revizuita din August) ne poate duce la concluzia ca trend-ul ascendent nu s-a accelerat. Sigur, crestere de 0,2% pe luna nu este o valoare de neglijat, dar nici nu justifica ingrijorari exagerate.

In plus nici estimarile profiturilor viitoare ale companiilor nu par, cel putin pentru moment, amenintate sa fie reduse. Cu alte cuvinte, rata estimata de crestere a profiturilor (care ne ajuta la calculul valorii estimate a unei companii in viitor) trimite un semnal pozitiv in piata: actiunile nu sunt supraevaluate.

Si cum pietele de capital au dovedit in lunile (si anii) recenti o rezilienta deosebita in fata vestilor negative, nu este de mirare ca indicii bursieri au recuperat pe final de sesiune o mare parte a terenului pierdut anterior.

Indicele Dow Jones a inchis Vineri 06 Octombrie la 11.850,21, in scadere cu 16,48 puncte adica 0,14%, S&P500 a scazut 3,64 puncte adica 0,27% la 1.349,58, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut tot 0,27% la 1.684,88 puncte.

Europa in schimb, a reusit o performanta ceva mai buna: DAX30 din Germania +0,48%, la 6.085,82, indicele pan-european EuroStoxx50 +0,01% la 3.940,31, in timp ce FTSE de la Londra a scazut numai 0,05%, adica 3,3 de puncte la 6.001,2.

Dolarul a fost lider de piata

...si a inchis la cea mai mare valoare din ultimele doua luni (1,2597) fata de Euro si din ultimele 6 luni (119.01) fata de yen-ul japonez. Francul elvetian a scazut la 1,2599 fata de dolar, iar lira sterlina la 1,8700.

Datele macroeconomice programate saptamana viitoare ne vor putea confirma daca trend-ul crescator al dolarului va continua. Piata se va ghida dupa valoarea deficitului comercial din Statele Unite, minutele sedintei FED din Septembrie, Indicele Preturilor de Import, vanzarile en-detail din Septembrie si Indicele de incredere a consumatorului elaborat de universitatea din Michigan.

  • Alte analize si informatii bursiere