Vanatoare de afaceri ieftine

- Din ce motive ati infiintat ONG-ul Business Crime Control?

- Unul dintre motivele fondarii acestei ONG impreuna cu 25 de juristi, economisti si ziaristi a fost observatia ca, pentru tarile din Europa de Est, privatizarea a adus probleme incredibile. In special de economie criminala. De pilda, in fosta RDG, privatizarea averii de stat, adica a economiei nationale, s-a realizat prin infiintarea unei societati de custodie privata, Treuhandgesellschaft.

Scopul oficial a fost pastrarea locurilor de munca, dezvoltarea economiei locale, crearea de noi investitii. Numerosi asa-zisi "intreprinzatori" occidentali, veniti nu numai din Germania, ci din toata Europa de Vest si chiar din SUA, s-au dus acolo la un fel de "vanatoare de afaceri ieftine."

- In ce fel?

- Au cumparat pe nimic intreprinderi enorme, au promis ca vor renova, ca vor asana, ca vor crea locuri de munca. Dar n-au realizat aproape nimic. Majoritatea firmelor est-germane au fost inchise si angajatii eliminati.

- Ca principal argument pentru privatizare, Treuhand a spus ca "intreprinderile au tehnologie invechita si sunt neproductive."

- Bineinteles ca a existat si acest tip de intreprinderi. Dar nu numai. Fosta Republica Democrata Germana nu a avut exclusiv firme neconcurentiale. Inca de pe vremea cand exista Zidul din Berlin si pana la prabusire in 1990, foarte multe firme vest-germane cumparau utilaje industriale si produse non-finite din Germania de Est.

Un factor decisiv a fost ocultat in cadrul procesului de privatizare a economiei din RDG: criminalitatea economica. La vremea respectiva, ilegalitatile nu au fost deloc constientizate: au fost utilizate metode mafiote incredibile! De exemplu, in cazul privatizarii industriei energetice, au existat asa-zisele "case negre".

Prin care, in schimbul unor firme, s-au donat sume enorme partidelor politice. Celebru a devenit cazul Elf Aquitaine (fost concern petrolier francez, n.a.) implicat in afaceri criminale (investigate mai intai in Franta de celebra procuroare Eva Joly, apoi preluate de procurori germani, n.a.) La noi, dupa ce au furat milioane, s-au volatizat pana si secretari de stat.

Au facut inconjurul lumii, ca Rudiger Pfahl... Dupa care au fost arestati si condamnati la pedepse nu tocmai importante. Astazi sunt din nou in libertate. Unul dintre sefii Treuhand a fost implicat in afaceri dubioase si impuscat... Cu alte cuvinte, mai multe miliarde de euro au disparut in canale oculte.

- Si care sunt urmarile actuale in Germania reunificata?

- Astazi pagubele structurale se observa peste tot. Nici dupa 16 ani nu s-au rezolvat. In Germania de Est s-a infaptuit o dezindustrializare masiva. Indivizii care s-au dus acolo sa jefuiasca industria si resursele locale au eliminat din start concurentii. Dupa ce-au cumparat intreprinderile, le-au inchis.

Rezultatul? Pana azi avem o rata de somaj peste media europeana, pe care n-o putem stavili. Prin decizie constitutionala, sprijinim financiar regiunile slab dezvoltate din Germania de Est.

Romania, fara produse autohtone?

- Romania si Bulgaria, aderente in ianuarie 2007 la UE, nu vor beneficia de acest tip de ajutor...

- ...Iar pagubele care vor aparea cand noile membre UE vor oferi ce a mai ramas din economia nationala concernelor straine la preturi de nimic vor trebui sa si le asume singure. Nimeni n-o sa le ajute. De aceea este important ca in momentul aderarii, politicienii romani sa nu declare: "Acum liberalizam, privatizam cat mai mult, garantam ca vor aparea noi locuri de munca".

Cred ca modelul privatizarii in Germania de Est este exemplar... In Romania, politicienii ar trebuie sa introduca o legislatie penala dura impotriva criminalitatii economice.

In cazul in care Romania o sa-si vanda toate resursele si economia nationala foarte ieftin, firmele autohtone nu vor fi asanate, ci inchise. Pentru ca in momentul in care o intreprindere straina isi cumpara concurentii, acestia dispar, nu? Si atunci piata apartine noului concern. In Romania aveti multe exemple de firme autohtone care au fost silite sa dispara. Poate ca nu chiar toate erau neproductive sau falimentare...

Legislatie laxa impotriva criminalitatii economice

- In Germania, "coruptia este o bransa in plina expansiune", afirma procurorul anticoruptie Wolfgang Schaupensteiner, unul dintre cei mai virulenti critici ai lipsei unei legislatii eficace. Acum, managerii unor concerne ca Volkswagen, Daimler-Chrysler, BMW, Commerzbank, E.on sau IKEA sunt urmariti penal pentru utilizare de metode frauduloase in scopul imbogatirii personale. Cum explicati acest relativ nou fenomen?

- As spune ca, de la o anumita marime incoace, pentru toate concernele care actioneaza pe plan international coruptia devine un risc.

- De ce?

- Pentru ca, de la inceputul anilor '90, in cadrul globalizarii prin fuziuni excesive de intreprinderi, aceste firme-mamut se misca in sisteme juridice internationale. Inerent, controlul se reduce. Cu cat sunt mai potente pe plan financiar, cu atat mai usor vor gasi posibilitati de a incalca legislatiile.

In Germania, controlul financiar exista si datorita comitetelor de intreprinderi, din care fac parte reprezentantii sindicatelor. Dar s-a vazut in cazul concernului de automobile Volkswagen, acestia au fost mituiti si trimisi in bordele de lux (printre altele, la Praga, n.a.). Si au tacut... Prin urmare, trebuie gasite instante de control functionabile.

Instante mixte, unde vor participa, pe langa politicieni, experti, jurnalisti, si membrii unor ONG-uri care vor controla investitiile. Dar trebuie sa existe o vointa politica clara. De ani de zile, Business Crime Control, Transparency International si numerosi procurori anticoruptie au propus modificari legislative in acest sens.

De la reunificarea Germaniei, nici un guvern n-a luat masuri eficace de combatere a criminalitatii economice. In SUA, sistemul penal este mult mai eficace: in cazul manipularii de actiuni, micii actionari sunt protejati, delictele economice strict pedepsite. Firmele americane sunt obligate sa plateasca sume mari victimelor.

In Germania, dupa incheierea mandatului, din ce in ce mai multi politicieni isi continua cariera, cu onorarii grase, in industria energetica, de siguranta IT, de consultanta - tocmai in resorturile in care luasera in prealabil decizii politice... Si ne miram de cresterea fulguranta a criminalitatii economice din ultimii 15 ani?