PNL - controlat de oligarhi; dosariada - o manevra pentru compromiterea reformistilor; Guvernul - macinat de lupte interne si incapabil sa se ocupe de probleme integrarii Romaniei in UE.

Acestea sunt principalale concluzii ale unui raport intocmit de catre Directoratul general pentru politici externe al Parlamentului European, studiu solicitat de catre reprezentantii Bruxelles-ului in Comisia parlamentara comuna Romania - UE.

Studiul a fost intocmit la sfarsitul lunii septembrie, imediat dupa ce Comisia Europeana a prezentat raportul de tara despre Romania, dar concluziile lui sunt mult mai dure decat cele cuprinse in raport.

Astfel, documentul remarca faptul ca relatiile din interiorul coalitiei guvernamentale s-au deteriorat in ultimele luni, din cauza tensiunilor dintre PNL si PD, existand "un risc real de alegeri anticipate" in anul viitor."Puterea presedintelui Traian Basescu deriva din popularitatea sa constant crescuta, dar el nu poate dizolva Parlamentul, deoarece doar Partidul Democrat sustine o asemenea masura.

Liberalii premierului Calin Popescu Tariceanu sunt din ce in ce mai apropiati de doua partide mai mici din coalitie (PC si UDMR - n. red.), dominate de personaje care au facut averi de pe urma schimbarilor haotice ale economiei de piata, dupa 1989", se arata in document.

Despre presedintele conservator Dan Voiculescu se spune ca "este un mogul media, demascat de catre CNSAS drept colaborator al Securitatii si care a cerut Uniunii Europene sa-si vada de treaba ei si sa nu se mai amestece in problemele Romaniei".

Mona Musca, "act relativ minor de colaborare cu Securitatea"

Cat despre PNL, acesta este aproape complet controlat de catre "oligarhia formata din oameni de afaceri implicati in politica, direct sau prin aliati, care se tem ca eforturile UE de imbunatatire a standardelor vietii publice vor afecta climatul care le-a permis sa devina foarte bogati".

Integral in Gandul