Retragerile masive de capital de pe piata ungureasca devin ingrijoratoare. Nu mai putin de 2,5 miliarde de euro (780 de miliarde de forinti) au parasit Ungaria in al doilea trimestru din acest an. Tendintele au devenit insa ingrijoratoare abia dupa recentele evenimente de la Budapesta, cand tot mai multi investitori straini au inceput sa-si retraga in graba capitalurile.

Iar semnele nu sunt incurajatoare. Moody's Investors Service a anuntat, ca a pus sub supraveghere, cu perspectiva negativa, calificativul pentru datoriile pe termen scurt ale Budapestei.

Schimbarea ratingului de catre Moody’s ar putea accentua tendintele de pana acum. Si forintul isi continua deprecierea fata de euro, mai mult, analistii de pe piata ungureasca denumesc actuala perioada ca fiind “linistea dinaintea furtunii”. La fel sta situatia si in ceea ce priveste titlurile de stat, la fel si cu cotatiile pe bursa, care continua sa urmeze un trend descendent.

Cu toate acestea, analistii financiari din Ungaria sustin ca asemenea efecte erau previzibile, dar ca s-au accentuat dupa ce premierul Gyurcsany a anuntat ca va solicita votul de incredere al Parlamentului.

La ora actuala, exista o opinie potrivit careia Ferenc Gyurcsany ar fi garantul reformelor din Ungaria, inclusiv al celor fiscale, deci orice posibila schimbare a situatiei poate afecta piata de capital. Nici votul de incredere al Parlamentului nu a generat inca o stopare a retragerilor de capital de pe piata.

In prezent, situatia financiara a Ungariei sufera cu precadere de pe urma scoaterii peste granita a dividendelor obtinute in urma diverselor tranzactii, cat si de pe urma retragerii plasamentelor facute anterior.

Reinvestirea profiturilor obtinute de catre investitorii straini este in scadere continua, dupa cum sustin reprezentantii principalelor banci, ceea ce duce la accentuarea deficitului bugetar, si asa, cifrat la peste 10 la suta din PIB.

Continua si retragerea participatiilor unor companii straine in cele unguresti, doar in ultimele trei luni fiind vorba despre 1,6 miliarde de euro. Nici previziunile Bancii Mondiale nu sunt deloc incurajatoare.

De altfel, actualele cifre inca nu indica cu precizie deciziile luate de investitorii straini in urma celor mai recente scandaluri, acestea fiind doar imaginea recunoasterii, in luna mai, a faptului ca deficitul bugetar al Ungariei nu este de 6 la suta, ci de 10 la suta.

Potrivit MTI, insa, bancile londoneze au constatat o apreciere a forintului fata de euro imediat dupa ce Parlamentul ungar i-a acordat premierului votul de incredere. De altfel, asa-zisa victorie a premierului Gyurcsany in fata proprii majoritati parlamentare socialiste, reprezinta un semn ca executivul va supravietui momentului.

Chiar si asa, analistii financiari si reprezentantii organismelor financiare considera ca situatia este inca departe de a se fi clarificat pe deplin.

Noile restrictii pe care Guvernul Gyurcsany sau oricare alt guvern va trebui sa le impuna in Ungaria, cresterile semnificative ale impozitelor etc. sunt mai putin influentate de prezenta lui Gyurcsany in fruntea guvernului.

Este de asteptat, asadar, ca oricare guvern va conduce Ungaria, sa dilueze oarecum pachetul de austeritate cu o serie de cheltuieli bugetare menite sa restabileasca increderea populatiei in guvernanti.

Pe de alta parte, “Programul FIDESZ” este privit cu mari rezerve de toata lumea. Viktor Orban considera ca trebuiesc in primul rand suplimentate fondurile necesare reformelor pe cele 4 domenii vizate in Ungaria: administratie, invatamant, sanatate si pensii. Fondurile ar trebui sa vina fie din realocari bugetare, fie din contributii ale unor mari companii unguresti. Ambele variante par insa hazardate.

Realocarile bugetare nu pot corecta deficitul existent, pe de o parte, iar primele 100 de companii unguresti sunt, de fapt, filiale ale unor companii internationale, conduse practic din afara Ungariei.

Ca atare, ar fi greu de imaginat ca interesul unor asemenea companii s-ar directiona catre rezolvarea problemelor guvernului si mai putin catre satisfacerea propriilor nevoi de a obtine profituri de pe piata ungureasca.

Apoi, propunerea lui Orban de a se constitui un guvern de specialisti, care sa nu duca nici o politica rosie (socialista) si nici portocalie (populara), pare la fel de iluzorie.

In situatia data, este evident ca pare mai verosimila sprijinirea actualei coalitii guvernamentale, chiar cu Ferenc Gyurcsany in fruntea executivului, mai ales ca organismele europene au avizat favorabil programele de reforma deja elaborate.

Ceea ce, desigur, nu inseamna ca firmele importante de pe piata ungureasca nu vor adopta si in continuare o pozitie rezervata, punandu-si la adapost profiturile - peste granitele Ungariei - si asteptand momente mai prielnice pentru a face noi plasamente.