Partidul Socialist Maghiar, aflat la guvernare, se confrunta cu al doilea scandal al unor inregistrari din interior. Faptul ca inregistrarile vin "din interior" a fost recunoscut chiar de Monika Lamperth, protagonista noului scandal in care sunt implicati socialistii!

Radioul public a difuzat duminica o inregistrare in care ministrul pentru autoguvernare si dezvoltare regionala, Monika Lamperth, isi convingea colegii ca stie ce are de facut acum, dupa ce alegerile locale au fost castigate de FIDESZ, adica stie cum sa manevreze fondurile UE pentru dezvoltare regionala, intrucat acestea au ramas deocamdata in mainile statului. Mai precis, in ale ministerului pe care il conduce.

Intrebati cum au ajuns in posesia inregistrarii din care initial prezentasera doar fragmente, jurnalistii de la radioul public au sustinut doar ca au uzat de mijloacele firesti de procurare a informatiilor de catre jurnalisti. Oricum ar fi insa, este din ce in ce mai evident ca socialistii au o problema consistenta cu scurgerile de informatii din interior.

Noua inregistrare vine sa toarne gaz pe foc, in conditiile in care intreaga scena politica a Ungariei este cuprinsa de convulsii dupa ce primul set de inregistrari, cu premierul Gyurcsany recunoscand ca a mintit, a adancit falia dintre Putere si Opozitie.

Opozitia, reprezentata in principal de popularii crestin-democrati ai lui Viktor Orban a aflat duminica, nu fara surprindere, ca socialistii vor sa ii indeparteze de la alocarea fondurilor privind dezvoltarea regionala, chiar daca in cea mai mare parte a tarii au castigat alegerile locale si tocmai isi instaleaza oamenii.

Deocamdata, FIDESZ a anuntat doar ca va intrerupe orice legaturi cu socialistii si cu premierul Ferenc Gyurcsany. Alti politicieni insa, au cerut demiterea ministrului Monika Lamperth.

Manevra la care se referea ministrul Monika Lamperth in cea mai recenta inregistrare, se bazeaza pe faptul ca Parlamentul, condus tot de socialisti, nu si-a dat inca votul pentru autoguvernarile regionale, adica organismele desemnate sa gestioneze fondurile de dezvoltare.

Reglementarile inca in vigoare, lasa in sarcina adunarilor judetene si a primarilor localitatilor cu rang de judet posibilitatea de a decide cum sunt cheltuiti banii in chestiune.

Legea privind dezvoltarile regionale se afla in prezent pe agenda ministerului condus de Monika Lamperth, care a si promis ca va depune la Guvern, adica propriilor colegi de partid, un set de modificari ale legii care sa confere socialistilor, si nu celor care au castigat alegerile, prerogativele impartirii banilor.

Monika Lamperth a denuntat faptul ca inregistrarea a fost obtinuta “ilegal”, adaugand ca, la ora actuala, tocmai din cauza FIDESZ nu exista inca organismele de autoguvernare regionala in Ungaria. Astfel a devenit necesar ca legea sa fie modificata de Guvern si adus in fata Parlamentului, a argumentat ministrul.

Ca o nota, Parlamentul Ungariei este in prezent dominat tot de socialisti si de aliatii lor, liberalii. Ca atare, la fel ca si sustinerea premierului Gyurcsany, noul pachet legislativ nu ar intampina nici o greutate in a trece de votul majoritatii.

Pentru ca tabloul sa fie complect, mai trebuie amintit ca in cursul sapatamanii trecute presa maghiara a intrat in posesia unui draft provenind dinspre Consiliul ministrilor de finante ai UE, din care reiese ca in cazul in care Ungaria nu isi va echilibra deficitul bugetar in termenele prevazute, vor fi aplicate sanctiuni drastice, inclusiv taierea accesului Ungariei la alte fonduri unionale.

Mai exact, UE ar pregati un “ultimatum” pe care doreste sa-l adreseze Ungariei.

Situatia continua sa fie exploziva la Budapesta. Nu mai putin de 50.000 de persoane au iesit din nou in strada, in fata Parlamentului, cerand demisia guvernului condus de Ferenc Gyurcsany si manifestand pentru “soarta si onoarea Ungariei”.

Premierul Gyurcsany a figurat pe numeroase pancarte, insa cu nasul lui Pinocchio - pe unele, cu “vobele de duh” extrase din primele inregistrari - pe altele.