Memorialul Holocaustului este un monument care confirma decizia statului roman de recuperare a istoriei adevarate.

Presedintele Traian Basescu a pus luni, 9 octombrie, piatra de temelie la Memorialul Holocaustului prilej cu care a subliniat ca acest monument isi propune sa atentioneze public ca erori ca cele savarsite in perioada in care discriminarea evreilor a fost asumata de puterea de stat din Romania nu trebuie sa se mai repete.

Presedintele Basescu a subliniat faptul ca, prin asumarea concluziilor Comisiei Internationale cu privire la Holocaust pe teritoriul tarii noastre, Romania a incercat un efort de recuperare a propriei sale istorii, “lucru pe care presedintele Iliescu l-a recunoscut, iar eu mi l-am asumat imediat dupa preluarea mandatului”, a completat seful statului.

In continuare, presedintele Basescu a amintit ca in 2005 s-a infiintat Institutul Elie Wiesel, pentru continuarea cercetarii ororilor Holocaustului pe teritoriul Romaniei.

Tot anul trecut, a mai aratat seful statului, a fost editat primul manual pentru liceu care “ii invata pe copii despre monstruozitatile perioadei in care evreii erau deportati, ucisi, tratati ca persoane de categoria a doua de puterea de stat din Romania.”

Seful statului a aratat ca mai este un drum lung de parcurs deoarece, in opinia sa, “simpla constatare a acestor realitati nu rezolva problema de fond”, aceea a constiintei nationale in legatura cu crimele savarsite intr-un moment sau al altul al istoriei de autoritatile de stat.

“Este un proces dificil care inseamna schimbare de mentalitati, capacitatea de a accepta realitatea, dupa cincizeci - saizeci de ani in care istoria a fost transformata intr-o minciuna. Dar este un proces pe care ni-l asumam”, a considerat Presedintele.

Totodata, presedintele Basescu a facut un apel la ingaduinta din partea celor care au vie memoria victimelor Holocaustului, in ceea ce priveste procesul de recuperare, in timp, a realitatilor acestei perioade in constiinta nationala.

“Foarte important va fi ca noi toti, 22 de milioane sa fim constienti de realitatile istoriei si tot 22 de milioane sa ni le asumam”, a declarat Presedintele in incheiere.