Perspectiva aderarii pune la mare incercare bursa bucuresteana, aflata pe locul patru in regiune, dupa bursele din Polonia, Cehia si Ungaria, iar factorii cu putere decizionala pe piata de capital incearca disperat, pe ultima suta de metri, sa reduca decalajul existent.

In scopul atragerii de emitenti, o lege initiata anul trecut si adoptata recent in Parlament, propunea ca firmele care intentioneaza sa se listeze pe bursa sa nu mai plateasca nici un comision catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Ajunsa la Presedintie, legea a fost transmisa insa spre reexaminare in Parlament, pe motiv ca din punct de vedere economic, nu se justifica acordarea de regimuri preferentiale doar la anumite tranzactii.

Legea, initiata la sfarsitul anului trecut, propunea reducerea comisionului la zero, pentru o perioada de un an de zile (de la aparitia legii in Monitorul Oficial si pana la 31 decembrie 2007), datorat de catre emitenti Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Stolojan: Trebuie sa incetam odata cu ideea de a crea tot timpul facilitati doar pentru anumite grupuri sau companii

Administratia prezidentiala a anuntat luni printr-un comunicat de presa ca acordarea acestor facilitati doar pentru anumite tranzactii de pe piata de capital nu se justifica din punct de vedere economic.

“Din punct de vedere economic, nu se justifica acordarea de regimuri preferentiale, in cazul taxei zero, pentru oferte publice de titluri de valori mobiliare fata de celelalte tranzactii de pe piata de capital, aceste societati avand, de regula, o situatie financiara atractiva”, se arata in adresa trimisa Parlamentului Romaniei.

Presedintele Basescu atrage atentia ca din punct de vedere al listarii pe piata de capital a unor agenti economici anul 2007, la care se limiteaza validitatea acestei legi, este un an obisnuit, nejustificandu-se crearea unui regim special in acest domeniu pentru acest an.

Consilierul presidential, Theodor Stolojan, a declarat pentru HotNews.ro ca ceea ce se incearca sa se faca nu se numeste economie de piata.

“Trebuie sa incetam odata cu ideea de a crea tot timpul facilitati doar pentru anumite grupuri sau companii. Aceasta nu este nici economie de piata si nici concurenta. De ce doar anumite tranzactii sa beneficieze de facilitati, mai ales ca firmele care se listeaza au de regula o situatie financiara solida?”, spune Stolojan.

In adresa trimisa Parlamentului, se precizeaza ca in contextul in care se considera ca veniturile realizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare din tarifele incasate sunt prea mari, acestea pot fi micsorate.

„Instituirea unui comision zero practicat pentru listarea societatilor pe piata de capital, precum si acordarea gratuita de consultanta de specialitate de catre Comisie tuturor agentilor economici ce se vor listati pe piata de capital, ar putea produce institutiei probleme financiare”, se precizeaza in cererea de reexaminare.

Theodor Stolojan apreciaza ca “CNVM are posibilitatea legala de a reduce tarifele practicate” si spune ca “ar fi chiar bine sa o faca”, dar pe de alta parte sustine ca “si Comisiei ii trebuie o sursa din care sa-si acopere cheltuielile”.

Ce comisioane se practica in prezent la intrarea pe piata a unor noi emitenti

Gratiela Iordache, vicepresedinta comisiei de buget, finante, banci din Camera Deputatilor si unul dintre initiatorii acestui proiect de lege, a declarat pentru HotNews.ro ca inainte de acest proiect comisionul era de 0,8% din valoarea ofertei si ca recent CNVM si-a redus comisioanele la 0,25% pentru companiile private si 0,15% pentru companiile de stat.

“Si in cazul acestui tarif diferentiat impus de CNVM este la mijloc o mentalitate gresita, companiile de stat fiind avantajate”, considera Iordache.

Adoptarea si aplicarea respectivei legi nu ar fi avut cum sa afecteze negativ piata

In legatura cu motivatia termenului de un an de zile, contestata de catre Presedintie, Gratiela Iordache a precizat ca acest interval este oarecum de proba si ca daca s-ar fi aprobat, aplicarea legii nu ar fi avut cum sa genereze efecte negative pe piata de capital.

“Legea nu are cum sa produca efecte negative. Intrarea de noi emitenti pe piata are un impact pozitiv asupra economiei, asupra investitorilor dar si in ceea ce priveste Comisia, pentru ca aceasta isi va lua comisioanele din tranzactionari.

Asupra termenului de un an de zile pentru aceste facilitati s-a cazut de acord in cadrul Comisiei de buget finante pentru ca initial nu stabilisem un termen limita. Si atunci am gandit: daca legea este buna, se va vedea si atunci vom putea analiza din nou situatia”, explica Gratiela Iordache.

Iordache: Voi solicita o intalnire pentru a-mi prezenta si eu argumentele

Gratiela Iordache nu intelege prea bine acuzele care i se aduc proiectului de lege, ca ar favoriza anumite companii. Ironic, Iordache spune ca “da, proiectul avantajeaza, dar avantajeaza finantarile de pe piata de capital”.

“Eu consider ca fiind vorba de oferte publice primare, care fac legatura intre piata de capital si economia reala (prin acestea se finanteaza economia direct), acordarea unor facilitati este binevenita.

Principalele motive ale acestei legi au fost nevoia de finantare a economiei romanesti si ajutorarea pietei de capital care sufera de lipsa emitentilor”, a precizat vicepresedinta comisiei de buget, finante, banci din Camera Deputatilor.

Daniel Iancu: Adoptarea legii ar fi fost un semnal ca guvernantilor le pasa de piata de capital

Daniel Iancu, administratorul site-ului Forumului AGF (www.agf.ro) si investitor activ pe piata valorilor mobiliare considera ca facilitatea propusa de legea in cauza ar fi incurajat piata.

“Acordarea acestei facilitati ar fi fost un semnal ca guvernantilor le pasa de piata de capital si ar fi generat un plus de incredere in Bursa”, a declarat Daniel Iancu.

Alte surse din piata de capital, au declarat pentru HotNews.ro ca problema cea mare este ca la alte burse, cum este cea de la Viena, costurile sunt mai mici, e drept si in conditiile in care si volumul tranzactiilor este mult mai mare, existand astfel pericolul ca unele companii, mai ales dupa 1 ianuarie 2007, sa se listeze acolo si nu la noi.

Potrivit acestor surse, pe masura ce valoarea tranzactiilor bursiere va creste, este normal ca aceste comisioane sa scada.

Bursa de la Bucuresti, abia pe locul patru in regiune

In context regional, BVB ocupa in prezent locul patru cu o capitalizare bursiera de 16,7 miliarde euro, dupa bursele din Polonia, Cehia si Ungaria. Bursa de la Sofia ocupa pozitia a saptea cu o capitalizare bursiera de 5 miliarde euro.

In Polonia capitalizarea bursiera depaseste 84,3 miliarde euro, in Cehia este de peste 28,5 miliarde euro iar bursa din Ungaria are o capitalizare de circa 26,4 miliarde euro.

In perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, in ceea ce priveste piata bursiera, Romania poate opta intre a ramane izolata sau a intra intr-o alianta regionala.

Atat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti cat si Septimiu Stoica, presedintele BVB au specificat in diverse ocazii, ca mentinerea in afara tendintelor conturate la nivel international nu este o solutie viabila pentru bursele europene emergente.