1996-2006. Tranzitie, speranta unei iminente integrari europene, trei guvernari, schimbari mai mari, mai mici sau adevarate cutremure s-au petrecut peste tot: in transporturi, sanatate, tehnologie, economie, turism, politica, sport, invatamant.... Votati schimbarea!

Cum se vede Romania, dar Capitala, cum au receptat oamenii acesti ani, care sunt impresiile celor care au plecat si au revenit, ale celor care sunt inca aici... sa ramana... sau ale celor care asteapta plecarea? "Evenimentul zilei" va invita sa va amintiti, sa povestiti, sa analizati. Nu consideram momentul noiembrie 1996 unicul punct crucial in evolutia Romaniei.

Schimbari majore sau petrecut si inainte (mai ales dupa decembrie 1989). Am luat insa in considerare acest deceniu deoarece a fost extrem de dinamic.

Acum va oferim cateva tuse ale ultimului deceniu si lansam provocarea de a continua dumneavoastra.

Politica si presa

In 1996, romanii au votat schimbarea. Si nu s-au schimbat prea multe asa cum s-ar fi asteptat. Tranzitia este inca la ea acasa. Nu-i sigur pentru cat timp. Acum, toata lumea se pregateste pentru aderarea europeana. Dupa neocomunistul Ion Iliescu si inchistatul Emil Constantinescu, Romania are acum un presedinte-jucator. Traian Basescu este in tot si-n toate.

Pe scena cu umbre ale politicii a urcat in forta Gigi Becali. Personaj de reportaj, ajuns in centru de la periferie, Becali si-a facut imagine cu ajutorul echipei de fotbal Steaua. Sustine ca este cel mai puternic om din Romania, bazandu-se pe o avere estimata la 400 de milioane de euro.

Are mari sanse sa intre in Parlament, mai ales ca a preluat discursul vehement si nationalist al lui Vadim Tudor.

Taranistii, care acum un deceniu conduceau tara, sunt azi la marginea rampei. Politicieni precum Victor Ciorbea sau Radu Vasile (doi dintre fostii premieri ai tarii) sunt acum la fel de cunoscuti publicului larg ca si nevestele presedintelui din Gabon.

Campania electorala de acum zece ani a fost prima transformata in show. PRO TV-ul s-a ocupat de asta. Conceptul "pro" a revolutionat media romaneasca. Totul era supradimensionat: premiile, filmele, transmisiunile, vedetele. In prezent, oferta s-a diversificat. Publicul s-a schimbat si el. Are puterea de a discerne si de a refuza lucrurile negative.

Si-a pastrat insa apetitul pentru drame, cancanuri sau telenovele de societate (fac furori stirile despre viata cuplului Moni si Irinel Columbeanu, necazurile si bucuriile Romanitei Iovan etc).

In presa scrisa, influenta si-o impart patru mari trusturi: Ringier (societate elvetiana care detine cele mai importante titluri din presa scrisa), MediaPro (companie controlata de Adrian Sarbu), Intact (componenta de baza in afacerile familiei Voiculescu) si Realitatea Media (dinamica societate a lui Sorin Ovidiu Vintu).

Economie si tehnologie

In urma cu zece ani, nu plateam si nici primeam salariul pe card. Coada de la casierie s-a mutat apoi a bancomat. S-au facut privatizari, mai mult sau mai putin profitabile pentru stat. BCR-ul a fost dat la austriecii de la Erste. Petromul e tot la austrieci, la OMV.

Sidex-ul, marea gaura neagra a economiei, a intrat in portofoliul miliardarului indian Mittal, devenind o mare companie pe profit. Renault a revenit in Romania, a scos Loganul, masina de 5.000 de dolari, care costa acum 10.000 de euro. Inflatia a scazut vertiginos, balanta financiara s-a echilibrat, economiile populatiei au crescut lens, dar sigur. Bancile si-au mai inmuiat pretentiile, dar au in continuare dobanzi mari.

Internetul era abia la inceput. Greu de gasit, in Bucuresti puteai beneficia de numai doua internet cafe-uri.

Acum poti cumpara orice de pe internet. Retelele de cartier s-au dezvoltat mult in ultimii ani, astfel ca persoanele fizice au beneficiat de ofertele avantajoase ale companiilor mari.. In 2007, peste sapte milioane de romani vor avea acces la internet.

In urma cu zece ani, telefonul mobil a a aparut si in tara noastra, insa nu exista reteaua GSM, ci NMT. Astazi, peste 14 milioane de romani folosesc telefonia mobila.

Tot in '96, prin februarie, apareau timid primele editii on-line ale unor cotidiene - "Ziua" si, la cateva zile, "Evenimentul zilei". Azi, site-ul nostru, www.evz.ro, este lider intre publicatiile de referinta avand un numar dublu de cititori fata de principalii competitori. In lume, site-ul www.evz.ro se afla intre primele 5.000. Pe piata din Romania sunt sunt inregistrate peste 24.000 de site-uri.

Lipsea si celebra campanie "credit doar cu buletinul". Dupa zece ani, febra achizitionarii produselor in rate si a creditelor "avantajoase" a cuprins toata tara. Romanii au dat navala in magazinele de electronice si electrocasnice. S-au mai domolit in ultimii doi ani, dupa o interventie a Bancii Nationale.

In '96 se sfarsea era "consignatiilor", dar si a drumurilor "la turci". Treptat, pofta pentru shopping intern a atras investitori mari. Grupul Metro a fost primul pe piata romaneasca si a deschis un Cash&Carry in '97. Acum, Metro, Selgros, Carrefour, Cora impanzesc tara.

Transporturi

Aeroporturile din tara au ramas la aproximativ acelasi nivel ca in 1996. Exceptie face doar cel din Timisoara, care s-a dezvoltat vizibil. Aeroportul Baneasa, de unde veneau [i plecau avioanele in cursele interne, a fost trecut pe linie moarta la solicitarea miliardarilor din zona, deranjati de zgomotul pe care acestea le faceau. Acum este utilizat de companiile private care efectueaza curse charter.

Aeroportul international "Henry Coanda" are un nou terminal, ce asigura servicii la nivel europen, insa spatiul este in continuare insuficient. Un nou aeroport va fi construit in sudul Capitalei, in comuna Domnesti.

Transportul bagajelor este acum gratuit. Inchirierea unui carucior costa, cu zece ani in urma, doi euro. Au fost indepartati taximetristii care practicau tarife foarte mari si inselau turistii straini, iar acum monopolul este detinut de o firma care practica tarife exagerate, insa legal.

Sistemul vamal s-a vrut imbunatatit, insa acest lucru s-a realizat doar partial. Romanii si strainii care trec zilnic prin vamile romanesti se plang in continuare de abuzurile vamesilor romani. Pe 21 septembrie 2006, DNA a arestat 18 functionari vamali. S-a decis ulterior cercetarea lor in stare de libertate.

In '96 nu existau nici celebrele maxi-taxi ce fac acum concurenta RATB-ului pe strazile Capitalei, nici "Sageata Albastra", care sa te duca atat de repede la mare, dar nici preturile exorbitante ale Taromului.(Un drum cu batranele AN-uri pana la Timisoara costa cat un drum cu o companie straina de la Bucuresti intr-o mare capitala occidentala).

Marile sosele ale patriei au devenit mai bune (exemplu E 85), dar nu stim sa circulam pe ele. Viteza, neatentia, bautura conduc, adesea, la tragedii imense. Mii de vieti se opresc brusc, an de an, la margine de drum... In 1996, Romania avea doua autostrazi. Una, Bucuresti-Pitesti, aproape in regula si alta, Bucuresti-Constanta, pe hartie.

Acum, dupa zece ani, in stare de functiune se afla tot o singura autostrada.Cea spre Est este la un pas de litoral (putin peste 50 de kilometri). In schimb, spre Pitesti, pe A1, risti sa petreci ore in mars de melc. Reparatiile dureaza, gropile se inmultesc marindu-se.

Turism

Turismul nu era nici el foarte dezvoltat in urma cu zece ani. Schimbari notabile nu se fac simtite nici azi, astfel ca romanii aleg destinatii turistice precum Grecia, Turcia si Bulgaria. Au disparut de pe plaje sloganuri de genul "Colorata maine-i gata!" si "Nu dati banii pe prostii, luati banane la copii!". Au aparut in schimb sezlonguri si politisti in pantaloni scurti.

In difuzoarele de pe plaja nu mai rasuna Ace of Base si Mr. President, ci Guta si Adrian.

Romanii au inceput sa calatoreasca in strainatate intr-un numar din ce in ce mai mare. Spania a devenit, intr-un timp foarte scurt, destinatia cea mai cautata, o adevarata colonie romaneasca. A aparut si controversatul termen de "capsunar", considerat de multi jignitor. Statisticile arata ca in Spania anului 2006 traiesc, cu acte, aproape 400.000 de romani.

Neoficial, acestia sunt in jur de un milion. "Stranierii" din Spania, dar si ceilalti, din SUA, Canada, Italia, Germania, Marea Britanie, au contribuit decisiv la intarirea economiei nationale si a imaginii tarii noastre in lume.

Bucuresti

In Capitala, tarabele si buticurile au disparut. Au aparut mallurile si hypermarketurile. Numarul masinilor s-a dublat, traficul s-a inrautatit, iar drumurile sunt la fel de proaste. Cainii comunitari completeaza peisajul unei capitale ce se viseaza europeana. Au omarat un om, ataca femei si copii, iar eliminarea lor este contestata de organizatii neguvernamentale. Masinile de maxi-taxi au impanzit orasul si fac o concurenta serioasa RATB-ul.

Pentru telefon romanii utilizeaza cartele, pentru metrou tot cartele. Fisele nu mai sunt la moda. Metrourile vechi sunt pline de graffiti, iar in cele noi dai de paznici, vigilenti intru siguranta calatorilor. In zece ani, cersetorii au renuntat sa mai cante. Sunt mai profitabile rugaciunile si cartoanele inscriptionate "Muritori de foame"... si nu numai.

Integral in EVZ