Surse confidentiale de la Bruxelles declara ca, din punct de vedere legal, comisarii din partea Romaniei si Bulgariei trebuie sa fie deja confirmati in functie prin voturile Consiliului si Parlamentului European pana la sfarsitul anului, astfel incat sa devina activi in Comisia Europeana la data de 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea Romaniei si Bulgariei in UE.

Parlamentul European va trebui sa revina asupra hotararii luate in Conferinta Presedintilor de a vota cei doi comisari la data de 4 ianuarie 2007.

Data de 4 ianuarie ar fi permis parlamentarilor romani si bulgari prezenti la Parlamentul European in calitate de europarlamentari incepand cu 1 ianuarie 2007 sa voteze si ei pro sau contra noilor comisari, dar sa si formuleze intrebari si opinii in sesiunea plenara.

Pana la data de 19 octombrie, premierul Tariceanu trebuie sa avanseze lista nominalizatilor si sa incheie deja procesul de negociere cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Astfel incat, pe 20 octombrie, in cadrul Consiliului informal de la Lahti, presedintele Comisiei sa poata propune Consiliului un singur nume din partea Romaniei si tot unul din partea Bulgariei.

Conform procedurilor legale europene, candidatii roman si bulgar trebuie sa treaca intai de votul cu majoritate calificata al Consiliului de Ministri, dupa care intra in au-dieri la Parlamentul European, cel mai probabil la sfarsitul lunii noiembrie.

Cu cateva zile inainte de Craciun ar trebui sa aiba loc votul Parlamentului European privind acceptarea noilor comisari, care, in final, vor fi confirmati in mod formal in functie de catre Consiliu.

Integral in Adevarul