Proiectul de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate(ANI) ar putea trece de Camera Deputatilor in forma propusa de ministrul Justitiei, Monica Macovei, in ciuda opozitiei inversunate pe care i-o face noua coalitie PSD-PRM-PC-UDMR.

In mai putin de o luna, pe 3 noiembrie, se implineste termenul de aprobare tacita a actului normativ, astfel incat, daca parlamentarii nu isi dau votul pana la aceasta data, legea se considera adoptata in varianta initiatorului.

Pentru a evita aceasta situatie si pentru a-si vedea amendamentele incluse in textul proiectului, in cele aproape patru saptamani cate au mai ramas, deputatii au de finalizat dezbaterile in Comisia juridica, apoi, de elaborat raportul, dupa care urmeaza sa discute din nou legea, in plen, articol cu articol.

Textul propus de Monica Macovei a intrat in dezbaterea Comisiei juridice la inceputul lunii septembrie. Din acel moment, deputatii nu au reusit sa discute decat 10 articole din totalul de 82, fiind greu de crezut ca, in lipsa unei intelegeri, vor putea adopta, in timpul ramas, restul proiectului.

Aproape fiecare partid are un set impresionant de amendamente, care trebuie sustinute si apoi analizate in cadrul comisiei. Din acest motiv, aproape intotdeauna, discutiile se prelungesc, fara sa se ajunga la o concluzie. Presedintele Comisiei juridice, conservatorul Sergiu Andon, recunoaste ca, la sedinte, "vorbaria dureaza mult".

"Cand vad camerele de filmat, colegii incep sa faca declaratii bombastice", ne-a declarat Andon. Cu toate acestea, el sustine ca legea va primi raportul Comisiei in aceasta saptamana deoarece "se va merge intens cu ea", iar "punctele de vedere s-au mai apropiat". Sergiu Andon si-a propus sa o cheme la dezbateri si pe Monica Macovei.

Pana in prezent, discutiile asupra proiectului de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) au fost marcate de dispute intre ministrul Justitiei si PD, pe de-o parte, si PSD, UDMR, PC si PRM, pe de alta.

Integral in Gandul